Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 23:58
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 29 января 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1710,650%

Вчора індекс ПФТС практично не змінився (-0,03%), так само, як і минулої п’ятниці (-0,01%).

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів «індексними» акціями на ПФТС і самі ціни акцій наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 28.01.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

14,32

-0,2%

14,4166

0,7%

Райффайзен Банк Аваль

0,345

0,3%

0,3452

0,1%

Донбасенерго

33,05

0,0%

33,05

0,0%

Укрнафта

130

-2,3%

130,9266

-1,6%

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам склав в грошовому вираженні 541 тисячу гривень. Це більше за середньоденний обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (490 тисяч гривень), та приблизно на рівні торгів за останні три місяці (560 тисяч гривень).

Крім цього на ПФТС пройшла угода по безадресним заявкам з акціями «Дніпровських електромереж» («Дніпрообленерго»), а також були зафіксовані адресні угоди з акціями «Турбоатому» та двох інвестиційних фондів.

Новини українських емітентів.

Вчора зранку на «Економічній правді» було опубліковане інтерв’ю Голови правління ПАТ «Укрнафта» Марка Роллінза.

Керівник компанії був оптимістичний. Він повідомив, що за результатами 2018 року «Укрнафта», ймовірно, вперше за ряд років матиме хороший прибуток, більше 5 мільярдів гривень, мережа АЗС компанії стала високоприбутковою, а в 2019 році «Укрнафта», можливо, вирішить проблему податкового боргу. В цьому ж році планується значно збільшити інвестиції компанії у видобуток.

Незважаючи на позитивний тон інтерв’ю, та можливість осмислити сказане протягом вчорашнього дня, за результатами торгової сесії цього понеділка ціна акцій компанії знизились, як видно з Таблиці 1, на 1,6-2,3%. Звичайно, посилаючись на цей рух варто згадати про дуже слабку ліквідність місцевого ринку акцій і акцій «Укрнафта» зокрема, що могло негативно вплинути на зміну ціни.

Акції «Укрнафти» на місцевому ринку зараз торгуються при коефіцієнті P/E 1,45, що дуже мало. Тобто вони, принаймні формально, з цієї точки зору дуже дешеві. Якщо компанія виплатить 50% дивідендів з прибутку, то дивідендна дохідність складе 34,5%. Та, проте, ймовірно, учасники ринку враховують можливість невиплати дивідендів міноритаріям, як це було минулого року. Вони, можливо, також очікують остаточного вирішення проблем компанії, її податкового боргу та ясності навколо прихованого конфлікту основних акціонерів «Укрнафти». Поки, само собою зрозуміло, у компанії певний час не було вільного грошового потоку. Зароблені в 2018 році кошти компанія направляла на поповнення обігових (негрової частини), а в 2019 році, ймовірно, направить на погашення податкової заборгованості та збільшення капіталовкладень, які зараз явно недостатні. До цього можна додати й невелике значення власного капіталу компанії – через певний брак обігових кошів.

Можливо, саме відсутність вільного грошового потоку протягом років та сумніви у виплаті дивідендів і стримують ринок від підвищення оцінки компанії. Хоча, не виключено, що спрацьовує і чинник інерції, «звички» ринку (тобто його учасників) до поточних рівнів ціни акцій «Укрнафти».

Фінансові новини.

Сьогодні відбудуться чергові аукціони Міністерства фінансів України з розміщення облігацій внутрішньої державної позики. Мінфін пропонує до розміщення цього вівторка у тому числі папери з «короткими» строками до погашення: 3 місяці для гривневих та менше трьох місяців – валютних.

Результати розміщення є цікавими для інвесторів. В минулих аукціонах приймали участь нерезиденти. Вони, як і минулого року приблизно о цій порі збільшили свій портфель гривневих ОВДП: на минулому тижні на 1,8 мільярдів гривень (64 мільйони доларів США), тижнем раніше на 1,2 мільярди (42 мільйони). Заступник Глави НБУ, одна говорив про загальну суму, яку направили нерезиденти в купівлю ОВДП, у 150 мільйонів доларів США.

Поки портфель ОВДП нерезидентів, 9,6 мільярдів гривень, менший за пікові значення 2018 року, 14,6 мільярдів, як були наприкінці березня. Але він зараз більший, ніж о цій порі минулого року і до березня 2019 цей портфель може ще досить суттєво зрости.

Цікава також інша статистика по володінню ОВДП.

Що стосується резидентів, то цікаво що частка валютних ОВДП у власності фізичних осіб складає 72,7%, у юридичних осіб, так само, як і банків України ситуація інша. У них частка ОВДП в гривні – 68%, а решта, 34% ОВДП, у твердій валюті.

Різниця пояснюється, скоріше за все, різним рівнем довіри учасників цього ринку до фінансової системи України, задачами, які вони ставлять (більша надійність чи вища дохідність, інші чинники), а також принципово різними можливостями по конвертації валюти. У населення ці можливості принципово гірші.

Світові ринки акцій.

Вчора світові ринки акцій коригувались донизу,.широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,8% після росту на   0,85% в останній робочий день минулого тижня, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 1,0% після росту на 0,6% минулої п’ятниці, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, просів на 0,4% після підйому на суттєві 1,3% та 0,9% за результатами двох торгових днів наприкінці минулого тижня.

Після вчорашнього зниження фондові індекси індекс STOXX 600 та S&P 500 позначили щось схоже на невелику подвійну вершину. Це - негарний знак. Проте, ще зарано говорити про можливе зниження цін акцій в Європі та США. Невеликі зміни фондових індикаторів цих регіонів за останні торгові дні можуть вказувати, як на позначення лінії спротиву, від якої почнеться за кілька днів зниження, так і на вибудовування бази для ще одного ривка нагору. Все буде залежати від перебігу торгів на фондових біржах сьогодні та завтра. За пару днів ситуація проясниться.

Вчора певний негативний вплив на ринок акцій США мала опублікована не дуже хороша звітність американської корпорації Caterpillar, як і погляд керівництва цієї корпорації на її показники в найближчі пару кварталів. Аналогічний негативний погляд керівників виробника мікросхем Nvidia, також був озвучений вчора. І на ту і на іншу корпорацію, за словами аналітиків, мають значний вплив торговельні відносини між США та Китаєм та сповільнення китайської економіки.

Крім корпоративної звітності учасники фондового ринку США очікують публікації чергового місячного звіту по праці в країні в кінці цього тижня та якоїсь інформації стосовно результатів чергового раунду торгівельних переговорів між США та Китаєм запланованих на кінець цього тижня.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси незначно знижуються;  більшість ф’ючерсів на європейські фондові індикатори також несильно втрачає. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів дещо втратить. Зранку фондовий індекс MSCI EM, як і вчора, просідає на незначну 0,1%.

Повторимо вчорашню тезу, яка позначила очікування по ринку, і повторимо її практично без змін. На невиразному зовнішньому фоні та за відсутності значимих українських новин, видається, що ціни місцевих українських емітентів продовжать сьогодні топтатись на місці. Хоча, не виключено, що хтось сьогодні на місцевому ринку акцій зверне увагу на вчорашнє позитивне інтерв’ю пана Роллінза і «відторгує» акцію «Укрнафти» уверх (уверх по ціні).


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 29 января 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду