Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 01:57
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 26 февраля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1698,21+0,59%

Вчора індекс ПФТС знизився на 0,1% після свого зниження також на 0,1% минулої п’ятниці та після свого росту на 0,2% минулого четверга.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів цього понеділка наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 25.02.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3592

0,0%

0,3586

-0,1%

Центренерго

13,5

-3,6%

13,8447

-1,0%

Укрнафта

124

1,6%

124,3367

1,9%

Донбасенерго

35,01

3,0%

-

-

Турбоатом

11,3

1,8%

-

-

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС дуже суттєво зріс (у відносних, звичайно, термінах) в порівнянні з минулими днями. Він склав в грошовому вираженні 672 тисячі гривень. Це помітно більше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (472 тисячі гривень) та за останні три місяці (508 тисяч гривень).

Вчора на ПФТС також була зафіксована одна доволі крупна (в сьогоднішніх місцевих термінах) адресна угода з «індексними» акціями «Укрнафти» обсягом 1 мільйон гривень при ціні цих акцій 125,25 гривень за паперів, близькій до ринкової.

Також цього понеділка на ПФТС вже традиційно, як для останнього часу, пройшла одна угода по безадресним заявкам з акціями «Індустріалбанку». Також вчора по безадресним заявкам пройшла одна угода з акціями трубного заводу «Інтерпайп НТЗ» при ціні цих акцій 1,04 гривень за штуку. Це доволі низька ціна цих паперів, але вона все ж вище, ніж минулої п’ятниці - 0,9 гривень за акцію «трубника».

Новини українських емітентів.

Вчорашня помітна активність в сегменті акцій на ПФТС та ріст ціни акцій «Укрнафти» дуже ймовірно пов'язаний з призначенням зборів акціонерів цієї компанії на 28 березня 2019 року.

В порядку денному зборів головними є два пункти, п’ять та шість: «Прийняття рішення про надання згоди на вчинення правочинів, щодо вчинення яких є заінтересованість» та «Прийняття рішення про надання згоди на вчинення значного правочину, ринкова вартість майна, робіт або послуг, що є предметом такого правочину, становить 50 і більше відсотків вартості активів за даними останньої річної фінансової звітності акціонерного товариства».

По пункту п’ять проект рішення загальних зборів звучить наступним чином:

«Надати згоду на вчинення правочинів, щодо вчинення яких є заінтересованість між ПАТ "УКРНАФТА" та Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України", а саме:

•          купівлі-продажу (поставки) природного газу в загальному обсязі 1,25 млрд. м. куб (один мільярд двісті п’ятдесят мільйонів метрів кубічних) з визначенням ціни природного газу за формулою імпортного паритету;

•          купівлі-продажу (поставки) природного газу в загальному обсязі до 750 млн. м. куб (сімсот п’ятдесят мільйонів метрів кубічних) з визначенням ціни природного газу за формулою імпортного паритету;

•          купівлі - продажу (поставки) природного газу в загальному обсязі 2061805,134 тис. куб. м (два мільярди шістдесят один мільйон вісімсот п’ять тисяч сто тридцять чотири метри кубічних) з підземних сховищ газу, з визначенням ціни природного газу за формулою імпортного паритету на момент передачі газу».

Пункт шість звучить майже аналогічно: «Надати згоду на вчинення значного правочину щодо купівлі-продажу (поставки) природного газу між ПАТ "УКРНАФТА" та Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України», а саме:…» і далі три пункти, як і в проекті попереднього рішення, наведеного вище.

Прес-служба НАК «Нафтогаз України» з цього приводу вчора опублікувала прес-реліз під заголовком «Акціонери Укрнафти розглянуть шляхи ліквідації податкової заборгованості компанії», в якому виклала наступне.

«До порядку денного загальних зборів акціонерів ПАТ «Укрнафта», призначених на 28 березня 2019 року, включено низку пропозицій, спрямованих на ліквідацію податкової заборгованості компанії. Ці пропозиції виносяться у рамках виконання доручення Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана врегулювати ситуацією з податковою заборгованістю підприємства», - йдеться у повідомленні.

«Очищення активів Укрнафти від податкових боргів необхідне для збереження та нарощування видобутку газу та нафти на активах підприємства. Наразі через податковий борг та відповідні обмеження на діяльність компанії, практично відсутні можливості для залучення зовнішніх інвестицій та здійснення необхідних капіталовкладень у видобуток, від чого страждає енергетична безпека країни».

«На розгляд акціонерів Укрнафти виноситься варіант, який передбачає підписання угод про придбання НАК «Нафтогаз України» у Укрнафти природного газу загальним обсягом близько 4 млрд кубометрів. Оскільки ці угоди укладаються між пов’язаними особами (Нафтогаз є мажоритарним акціонером Укрнафти), за законом, відповідність умов цих договорів звичайним ринковим умовам має бути підтверджено незалежним експертом – для цього залучено ТОВ «КПМГ-Україна».

Угодами передбачено, що Нафтогаз придбаває газ у Укрнафти тільки у разі отримання від держави передбаченої законом компенсації за покладені на компанію спеціальні обов’язки на ринку газу.

Таким чином, у разі впровадження вищезгаданих угод, розвиток Укрнафти направлений на здобуття енергетичної незалежності України буде розблокований, а компенсація Нафтогазу за покладені спеціальні обов’язки в межах цих угод відразу і у повному обсязі повернеться до державного бюджету України.

Запропоноване рішення не впливає на перебіг розслідування компетентними органами держави нанесення Укрнафті шкоди її попереднім менеджментом у 2015 році.

Нафтогаз та Укрнафта продовжують опрацьовувати варіанти розділення активів Укрнафти між мажоритарним акціонером (Нафтогаз) та міноритарними акціонерами. Зокрема Нафтогаз направив уряду України пропозиції щодо змін у нормативну базу, які б дозволили ефективну передачу видобувних активів, які насамперед цікавлять Нафтогаз. При цьому запропоновані вище угоди можна також розглядати як практичний крок, направлений на розділення активів».

Таким чином, дуже імовірне часткове або, скоріше, повне врегулювання питання податкової заборгованості компанії «Укрнафта». За умови повного врегулювання питання податкового боргу ціна компанії мала б вирости у два-три рази. Однак, наслідки розділення компанії для міноритарних акціонерів компанії, якщо таке буде мати місце (а це лише можливість згідно з прес-релізом НАК «Нафтогаз»), поки не зовсім зрозумілі.

Також учора з’явилась інформація про певні наміри «Укроборонпрому» відносно акціонерного капіталу «Мотор Січі» та українського розробника авіадвигунів «Івченко Прогрес». Однак інформація незрозуміла. Тому наводити та коментувати її поки немає великого сенсу.

Українські економічні новини.

Промислове виробництво в Україні в січні 2019 року скоротилось на 3,3% в порівнянні з січнем 2018 року, а з коригуванням на кількість календарних днів – на 2,9%, повідомила вчора Державна служба статистики України. Минулого року в січні 2018 був зафіксований ріст промвиробництва на 4,3% в порівнянні з січнем 2017.

Новина однозначно негативна.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще на 0,1%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав ще 0,25%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, зріс ще на 0,85% після свого росту на 0,7%, 0,2% та 1,2% в попередні три торгові дні. Таким чином на графіку індексу MSCI EM вималювався гострий пік. Однак…

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів знизиться десь на 0,5-0,6%. Зранку фондовий індекс MSCI EM втрачає 0,2%.

Призупинення росту світових фондових ринків, сьогодні буде негативно впливати на перебіг та результат торгів акціями на ПФТС. Та подальше усвідомлення учасниками місцевого ринку акцій позитивної новини стосовно «Укрнафти», скоріше за все, посприяє подальшому зростанню ціни акцій компанії цього вівторка. Не виключено, що частина інвесторів продовжить продавати інші акції «на користь», тобто для купівлі, акцій нафтової компанії. Це може привести до різноспрямованих цінових рухів «індексних» акцій ПФТС та УБ сьогодні.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 26 февраля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду