Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 18:55
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 5 марта 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1694,67-0,32%

Вчора індекс ПФТС підріс на 0,1% після попередніх трьох днів зниження підряд. За ті три дні індикатор втратив 1,7%. Як і в більшості випадків, в силу особливостей розрахунку індексу ПФТС та слабкої ліквідності ринку місцевого ринку акцій в останні роки на підставі змін ціни індексних паперів біржі за один день важко визначено сказати, яким чином сформувався вчорашній результат індикатору ПФТС.

До вчорашнього росту індекс ПФТС після зниження підійшов до верхньої частини дещо розмитої нижньої границі свого дуже вузького торгового діапазону останніх двох з половиною місяців.

Вчора індекс Української біржі знизився на 0,3% після росту минулої п’ятниці на 0,4%.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 04.03.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3601

0,6%

0,3595

0,1%

Центренерго

13,3

-1,1%

13,2752

-0,3%

Донбасенерго

34,9

0,0%

34,9

0,0%

Укрнафта

130

-2,3%

130

-1,9%


Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам залишився приблизно на рівні минулої п’ятниці і склав в грошовому вираженні 424 тисячі гривень. Це менше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (512 тисяч гривень) та за останні три місяці (499 тисяч гривень).

Цього понеділка на ПФТС були зафіксовані адресні угоди з «індексними» акціями Райффайзен Банк Аваль та «Турбоатому».

Також на ПФТС вчора по безадресним заявкам пройшли угоди з акціями банку «Південний», «Інтерпайп НТЗ» та Миронівського хлібопродукту.

Українські фінансові новини.

Україна виплатила купон 444,4 мільйонів доларів США за випущеними в 2015 році в рамках боргової операції єврооблігаціями.

Україна також мала виплатити Міжнародному валютному фонду (МВФ) близько 160 млн доларів в п'ятницю, 1 березня. Цей платіж був здійснений.

Разом сума двох платежів склала близько 604 млн. доларів США.

До цього слід додати наступне.

На минулому тижні відбулось крупне погашення валютних ОВДП. За минулий тиждень банки України зменшили портфель ОВДП у власності на 8,32 млрд. грн., з них валютних на 7,745 мільярдів або 287 мільйонів доларів США.

Всього сума валютних ОВДП в обігу за тиждень зменшився на 327 мільйонів доларів США. Крім банків на 23 мільйони зменшили свій портфель валютних ОВДП юридичні особи, на 13 мільйонів – фізичні особи, на 3 мільйони – нерезиденти.

З урахуванням деякого попереднього зростання, за минулий місяць сума валютних ОВДП в обігу зменшилась приблизно на 238 мільйонів доларів США.

Таким чином з початку лютого та з урахуванням операцій на початку березня Мінфін втратив би приблизно 842 мільйони доларів США. В значній мірі поповнити цю втрату дозволив кредит в сумі 529 мільйони євро (орієнтовно 602 мільйони доларів США) Deutsche Bank під гарантію Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР), однієї з п’яти інституцій Світового банку.

Ці зміни показують наскільки важливим в 2019 році, піковому році з погашення зовнішніх зобов’язань нашої країни, є співробітництво України з міжнародними фінансовими організаціями для забезпечення фінансової стабільності в нашій державі та її сталого економічного розвитку.

Звичайно, за наявних резервів НБУ певний час можна було б обійтись без зовнішніх кредитів. Це потребувало б участі Національного банку і, можливо, викупу ним гривневих ОВДП. І це є далеко не кращою опцією.

Міністерству фінансів варто використати другий транш кредитної макрофінансової допомоги ЄС на суму 500 мільйонів євро, а також розмістити єврооблігації на зовнішніх ринках.

Для першого слід попередньо виконати умови, які необхідні для отримання траншу. Про ступінь їх виконання минулої п’ятниці повідомляло Міністерство фінансів України. Про отримання другого траншу йшлось на недавній зустрічі міністра фінансів України та віце-президента Єврокомісії Валдіса Добровскіса.

Світові фондові ринки.


Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,4% після зростання на 0,7% минулої п’ятниці та незначного зниження в кожну з попередніх трьох торгових сесій. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цього понеділка зріс ще на 0,2%, композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, учора додав також 0,2%.  

В результаті змін попереднього тижня та цього понеділка на графіку індексу S&P 500 доволі чітко вималювалась полиця. Вона помітно триваліша по часу за попередні паузи в останньому середньостроковому рості цього фондового індикатору, який почався 24 грудня 2018. Поки що зарано говорити про зміну тренду. Однак, ознаки такої зміни вже наявні. Можливість зміну тренду на американському фондовому ринку, а за ним на світових ринках акцій збільшується.


Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси слабко підростають; на європейські торгуються різноспрямовано, мало змінюючись. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів слабко знизиться. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає зовсім незначних 0,05%.


Слабка динаміка світових фондових ринків сьогодні може вплинути на перебіг торгів акціями на ПФТС. В результаті ціни місцевих акцій також можуть слабко змінюватись. Перебування коло нижньої границі торгового діапазону індексу ПФТС та цін окремих індексних акцій створює їм певну підтримку і заважає їх подальшому помітному зниженню. Згадані чинники в сукупності будуть, ймовірно, визначати напрямок і динаміку сьогоднішніх торгів на ПФТС – скоріше слабко уверх.


Вкотре нагадаємо про те, що зараз учасники місцевого ринку акцій мають уважно слідкувати за оголошеннями про чергові річні збори акціонерів. В додатку до оголошень, запропонованих рішеннях зборів міститься інформація про чистий результат підприємств-емітентів акцій за 2018 рік та пропозиції стосовно розміру дивідендів за результатами минулого року. Ця інформація відіграватиме найближчими тижнями значну роль у визначенні руху цін окремих українських місцевих акцій.



  

  сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 5 марта 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду