Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 20:41
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 7 марта 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1690,05-0,07%

Вчора індекс ПФТС знизився на 0,5% після свого росту на 1,25% та 0,1% днем і двома днями раніше.

Індикатор ПФТС продовжує перебувати у дуже вузькому діапазоні, який склався впродовж більш, ніж двох з половиною місяців: 555 (іноді 550)-565 пунктів. Вчора індикатор фактично відштовхнувся вниз від значення 563 пункти, близького до верхньої границі, так само як двома днями раніше пішов уверх від значення 555 пунктів – верхньої частини нижньої границі свого торгового діапазону. Місцеві трейдери та інші учасники зовсім крихітного місцевого ринку акцій поки не готові сильно виходити за межі установленого в ході торгів цінового діапазону «індексних» акцій місцевих українських фондових бірж.

Вчора індекс Української біржі знизився ще на 0,2% після зниження на 0,3% позавчора та на ті ж самі 0,3% цього понеділка. Не дивно, що і цей фондовий індикатор зараз рухається у вузькому торговому діапазоні.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 06.03.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3611

-0,2%

0,3629

0,5%

Центренерго

13,08

0,6%

13,0523

0,2%

Донбасенерго

34,6

-9,1%

34,55

-8,2%

Укрнафта

130

0,0%

130

-1,2%


Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам знизився в порівнянні з минулим днем і склав в грошовому вираженні 570 тисяч гривень. Це помітно більше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (542 тисячі гривень) та за останні три місяці (508 тисяч гривень).


Вчора на ПФТС також була зафіксована пристойна за обсягом адресна угода з «індексними» акціями «Центренерго».


Також на ПФТС вчора по безадресним заявкам пройшли угоди з акціями «Кривбасвибухпрому» та банку «Південний».


Новини українських емітентів.

В січні 2019 року Райффайзен Банк Аваль отримав чистий прибуток у розмірі  525,8 мільйонів гривень. Це дані оборотно-сальдового балансу банку, розміщеного на його сайті та на сайті НБУ. Це більше, ніж менш виразний результат січня 2018 року – 451,7 мільйони гривень. Показники одного місяця однак не є показовими. Наприклад результат лютого та березня 2018 РБА були істотно кращими за результат січня минулого року. Тим не менш, можна констатувати, що Райффайзен Банк Аваль продовжує працювати з рекордною для банків прибутковістю активів.

Це пояснюється дуже великою процентною маржою внаслідок дуже великого процентного спредом – різниці між відсотками отриманими та сплаченими. Останнє це в свою чергу є наслідком: 1) дуже високих відсоткових ставок в Україні через політику НБУ та високі ризики кредитування, 2) низьких витрат РБА на фондування через великий відсоток сум поточних та карткових рахунків в структурі пасивів банку, низьких ставок по валютним строковим депозитам через низьку інфляцію в Європі та надлишок ресурсу банку, відносно невеликим відсотковим ставкам по строковим депозитам РБА в гривні через надлишок ресурсу, а також відсутністю потреби збільшувати фондування, 4) надійною клієнтською базою по кредитам.


Нагадаємо, що за даними оборотно-сальдового балансу в 2018 році Райффайзен Банк Аваль збільшив чистий прибуток на 14% порівняно з 2017 роком до 5 мільярдів 88 мільйонів гривень або 10,1 копійок на акцію. Таким чином коефіцієнт P/E банку по фінансовому результату за останні 12 місяців та поточній ціні акції банку зараз складає зовсім невеликі 3,6. Частково це може бути виправданим  через слабку перспективу росту прибутку банку в найближчі роки, частково – великими ризиками інвестування в Україні та високою дохідністю ОВДП.


ПАТ «Укрнафта» за попередніми неаудованої даними завершила 2018 рік з чистим прибутком близько 6 млрд грн, повідомив глава правління ПАТ «Укрнафта» Марк Роллінз в інтерв'ю інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна».

«Я очікую, що наш результат за весь 2018 рік складе близько 6 млрд грн. Порівняйте це з 100 млн грн за 2017 рік і зі збитками в попередні роки. Говорячи про ці 6 млрд грн потрібно уточнити, що ми ще повинні будемо сформувати певні резерви, наприклад, під можливі штрафи та пені, пов'язані з податковим боргом, які можуть зменшити цей показник. Але в будь-якому випадку 2018 рік буде для нас надзвичайно успішним», - сказав він.

За його словами, досягти такого показника вдалося за рахунок збільшення «Укрнафтою» у 2018 році видобутку нафти і газоконденсату на 5% в порівнянні з 2017 роком, а також сформованих на світовому ринку цін на нафту в розмірі близько 70 доларів США за барель. Компанія закладала в свій бюджет ціну близько 60 доларів за барель.


Звичайно, якщо брати до уваги слова Марка Роллінза чистий прибуток «Укрнафти» за 2018 рік буде меншим за 6 мільярдів на суму резервів по штрафам і пеням, яка може виявитись значною. Хоча, до слова, компанія формувала ці резерви протягом перших дев’яти місяців 2018. Тож мова, скоріше за все, йде про суму порядку 1 мільярда гривень, яку належить сформувати за четвертий квартал 2018.

Сума ж чистого прибутку «Укрнафти» у 5 мільярдів за 2018 рік вже згадувалась раніше у наших недавніх оглядах.

Також, як видно з коментаря пана Роллінза, «Укрнафта» все ж поки буде формувати резерви під штрафи та пені по податковій заборгованості. Це й зрозуміло, адже в 2018 році питання податкової заборгованості компанії ще не було врегульовано.

Нагадаємо, що майже двома тижнями раніше, а саме понеділка минулого тижня повідомлялось про можливе врегулювання питання податкової заборгованості «Укрнафти». З формальних позицій таке врегулювання можливо (тільки можливо) привело б до розформування частини великих резервів «Укрнафти» і до великого «паперового» (тобто не підтвердженого грошовим потоком») додаткового чистого прибутку компанії.

Як вже писалось в нашому огляді півтора тижня назад, за умови врегулювання питання податкової заборгованості та тих прибутках, які зараз має компанія ціна її акцій мала б бути в два з половиною-три рази вище за поточну ринкову.


Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився ще на 0,65%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив зовсім незначні 0,04%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, учора додав також суто символічні 0,05%. 


На графіку індексу S&P 500, після тривалої по часу полиці намітився рух униз. Можливість зміну тренду на американському фондовому ринку, а за ним на світових ринках акцій ще збільшилась.


Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів знизиться. Зранку фондовий індекс MSCI EM втрачає 0,5-0,6%.


Негативна динаміка світових фондових ринків зранку та американського ринку акцій ще і вчора, може вплинути на перебіг торгів акціями на ПФТС сьогодні. В результаті ціни місцевих акцій також можуть слабко змінюватись. До цього додається і вчорашнє зниження індикатору ПФТС, який так і не досягнув верхньої границі свого торгового діапазону останніх місяців. З цього слідує те, що індикатор ПФТС сьогодні, ймовірно, продовжить своє несильне зниження. Позитивні новини по «Укрнафті» та Райффайзен Банк Аваль можуть зменшити ступінь зниження цін місцевих «індексних» акцій.

Вкотре нагадаємо про те, що зараз учасники місцевого ринку акцій мають уважно слідкувати за оголошеннями про чергові річні збори акціонерів. В додатку до оголошень, запропонованих рішеннях зборів міститься інформація про чистий результат підприємств-емітентів акцій за 2018 рік та пропозиції стосовно розміру дивідендів за результатами минулого року. Ця інформація відіграватиме найближчими тижнями значну роль у визначенні руху цін окремих українських місцевих акцій.

 сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 7 марта 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду