Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 18:54
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 26 марта 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1714,78+1,84%

Вчора індекс ПФТС знизився ще на незначну 0,1%, як і минулої п’ятниці.

Вчора ж індекс Української біржі втратив суттєвих 1,4% від свого локального максимуму.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 25.03.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3737

-1,3%

0,3674

-3,3%

Центренерго

11,75

-0,9%

11,7983

-0,4%

Укрнафта

148

2,1%

146,5769

2,8%

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на ПФТС знизився в порівнянні з обсягом торгів минулої п’ятниці. Він склав в грошовому вираженні 441 тисячу гривень. Це нижче за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (686 тисяч гривень) та за останні три місяці (555 тисяч гривень).

Минулої п’ятниці на ПФТС була зафіксована адресна угоди з «індексними» акціями «Донбасенерго».

Також на ПФТС вчора, як і минулої п’ятниці, по безадресним заявкам на ПФТС пройшли угоди з акціями «Індустріалбанку» та банку «Південний».

Новини українських емітентів.

Опубліковано оголошення про проведення чергових загальних зборів акціонерів Райффайзен Банк Аваль.

В проекті рішення загальних зборів акціонерів РБА зазначений чистий прибуток банку за 2018 рік 5,088 мільярди гривень (0,0827 гривень на акцію), що в абсолютному вираженні на 13,85% більше, ніж минулого року (4,469 мільярдів гривень).

На дивіденди за результатами 2018 року пропонується направити 3,561 мільярд гривень або 0,0579 гривень на акцію, що на 16% менше, ніж минулого року (0,06902 гривні).

Таким чином коефіцієнт виплат дивідендів складе за результатами 2018 року 70%. В минулому році цей показник дорівнював 95%.

Пропонується продати 11,047 мільйонів акцій викуплених Райффайзен Банк Аваль власних акцій материнській структурі банку, Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ (Raiffeisen Bank International AG) (Австрія).

Якщо коментувати результати банку чи планові дивіденди, то особливих несподіванок в оголошенні про збори акціонерів не було.

Прибуток банку, його активи були відомі раніше з опублікованої оборотно-сальдової відомості банку. Менші дивіденди, ніж минулого року та менший коефіцієнт виплат були, в принципі, доволі очікуваними. Аргументів тут кілька. Зі сторони капіталу, по відношенню до активів. Банк нарощує активи, в тому числі і збільшуючи кредитний портфель. Тож і більший капітал банку – це необхідність підтримати рівень регулятивного капіталу.

Зі сторони активів і, в першу чергу ліквідності. Перше НБУ вводить новий норматив ліквідності. Друге 2019 рік - це рік виборів і можливої додаткової турбулентності. Тож більша ліквідність банку не завадить.

Звичайно, всі ці показники, достатності регулятивного капіталу банку, ліквідності ще необхідно, як кажуть, оцифрувати (аналітикам, звичайно).

При ціні акцій закриття минулої п’ятниці 0,3787 гривень дивідендна дохідність складала – 15,3%. За результатами вчорашніх торгів вона дещо збільшилась через меншу ціну акцій банку.

Коефіцієнт P/E РБА про прибуткам 2018 року складає 4,6. Коефіцієнт P/B при балансовому капіталі станом на 31.12.2018 дорівнює 2,0.

Коефіцієнт P/E малий, а P/B – збільшений, якщо орієнтуватись на звичайні показники, чи східноєвропейські аналоги. Причина цього розходження надвисока прибутковість банку.

Хоча інформація по дивідендам була відносно очікуваною, вона дещо розчарувала ринок і вчора ціна акцій Райффайзен Банк Аваль дещо опустилась. Очевидно, та/або хтось розраховував на більші дивіденди та/або ринок спочатку трохи спекулятивно «відпрацював» можливість більших дивідендів, а потім по факту реалізації більш вірогідного сценарію дещо знизив ціну акції РБА. Загальне зауваження - так працюють ринки акцій.

Світові фондові ринки.

Світові фондові ринки цього понеділка продовжили зниження, хоча й меншими темпами, ніж минулої п’ятниці. Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив незначну 0,1%, після своєї втрати в 1,9% в останній робочий день минулого тижня. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підсів ще на 0,45% після зниження на 1,2% минулої п’ятниці, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився на 1,2% після зниження на 0,9% минулої п’ятниці.

Основною причиною дводенних негативних цінових змін на світових ринках акцій фахівці називають страхи перед ризиком рецесії в США. Однак, в протилежність почуттям учасників ринків базовим сценарієм для економістів та ФРС є ріст американської економіки в 2019. Цей ріст в поточному році може досягнути непоганих 2%.

Певним випробуванням для світових фондових ринків скоро стане слабка динаміка прибутків американських корпорацій в першому кварталі 2019 року.

Сьогодні світові ринки акцій після дводенних втрат спробують частково відновитись або ж зупинити своє зниження.

Як вже згадувалось у вчорашньому огляді, з точки зору техніки індикатор MSCI EM намалював подвійну вершину – сильний сигнал стосовно його можливого майбутнього середньострокового зниження в найближчій перспективі. Однак сигнал може й зникнути, а ціни акцій підрости.

Зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси слабко підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів слабко додасть. Зранку фондовий індекс MSCI EM, майже не змінюється, додаючи менш, ніж 0,1%.

На цьому поки невизначеному фоні та за невиразних суто українських корпоративних новин слід очікувати невиразної динаміки і цін місцевих українських акцій.

Нагадаємо ще раз про те, що зараз учасники місцевого ринку акцій мають уважно слідкувати за оголошеннями про чергові річні збори акціонерів. В додатку до оголошень, в запропонованих рішеннях зборів міститься інформація про чистий результат підприємств-емітентів акцій за 2018 рік та пропозиції стосовно розміру дивідендів за результатами минулого року. Ця інформація відіграватиме найближчими тижнями значну роль у визначенні руху цін окремих акцій українських місцевих емітентів, як і більш актуальна інформація по прибуткам та дивідендам місцевих емітентів.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 26 марта 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду