Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 19:10
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 26 апреля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1692,440%

Вчора індекс ПФТС знизився на зовсім незначні 0,07%, тобто менш, ніж на 0,1%. Таким чином цей фондовий індикатор зберіг свій більш високий рівень після скачка на 4,1% двома днями раніше та росту цієї середи ще на 0,65%.

Великих рухів ціни акцій «Укрнафти» та значних обсягів торгів цим папером на українських біржах поки не спостерігається. Це цікаво з позицій рішень останніх двох загальних зборів акціонерів цієї компанії, які були проведені цього року.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями на біржі ПФТС учора і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 25.04.2019

           

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3571

0,4%

0,3568

0,7%

Центренерго

12,59

0,4%

12,5655

0,6%

Укрнафта

155

3,3%

-

-

Донбасенерго

29,05

-3,5%

-

-

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на ПФТС склав грошовому вираженні 413 тисяч гривень. Це менше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (566 тисяч гривень) та за останні три місяці (574 тисячі гривень).

Також вчора на біржі ПФТС були зафіксовані адресні угоди з «індексними» акціями «Центренерго», «Укрнафти», а також ПрАТ «ФОНДОВА БІРЖА «ІННЕКС» з невеликими обсягами (в сумі 208 тисяч гривень).

Новини українських емітентів.

Кабінет міністрів України своїм рішенням від 24.04.2019 зобов'язав компанії з державною часткою направити на виплату дивідендів 50% чистого прибутку за минулий рік. У той же час норма в розмірі 30% відрахувань залишається у Ощадбанку, «Укргідроенерго» та «Укрзалізниці».

Інтригою цього тижня для учасників ринку акцій України було рішення по дивідендам «Укрнафти». Його мали прийняти загальні збори акціонерів цієї компанії, які відбулись учора, 25 квітня 2019 року.

Нагадаємо, що до зборів по цьому пункту порядку денного було запропоновано два рішення: нарахувати на дивіденди 50% чистого прибутку компанії за 2018 рік (орієнтовно 61 гривню на акцію) та дивідендів не нараховувати та не сплачувати. Останнє рішення було запропоноване НАК «Нафтогаз Україна».

Рішення зборів акціонерів «Укрнафти» не здивувало. Воно було таким, що до зборів здавалось найбільш імовірним.

Щоб не створювати юридично доволі спірної ситуації збори проголосували проти рішення запропонованого НАК «Нафтогаз Україна». Але водночас, збори не проголосували за направлення 50% чистого прибутку 2018 року на виплату дивідендів за результатами минулого року. (Це, незважаючи на те, що представники групи з умовною назвою «Приват» на зборах голосували саме за це рішення.) Рішення зборів акціонерів «Укрнафти» поки не нараховувати дивіденди комусь може видатись логічним. Адже розподіляти прибуток в компанії, яка має дуже значну заборгованість перед бюджетом і майно якої перебуває в податковій заставі начебто теж доволі спірне рішення.

Тому збори залишили питання не вирішеним, залишаючи можливості для подальшого різного розвитку подій, не виключаючи зовсім і такий юридично дуже спірний хід, який було здіснено минулого року – дивіденди не розподіляти, а направити частину прибутку на державну частку до державного бюджету. Проте, можливе і рішення розподілити на дивіденди 2018 року, яке може бути прийняте пізніше.

Як вже зазначалось вище, ціна акцій компанії «Укрнафта» слабко відреагувала на рішення зборів акціонерів і залишається досить низькою.

Днем раніше, 23.04.2019 відбулись чергові загальні збори акціонерів Райффайзен Банк Аваль. Вони очікувано прийняли рішення про виплату близько 3,6 мільярдів гривень на дивіденди за результатами роботи банку в минулому році. Це з чистого прибутку банку 2018 5,09 мільярдів гривень.

Нагадаємо, що в останні пару років Райффайзен Банк Аваль отримує феноменально високий прибуток за рахунок рекордної процентної маржі банку через дуже високі ставки по кредитам та дуже низькі відсоткові ставки по залученим коштам.

Проте в лютому 2019 року місячний чистий прибуток банку несподівано сильно знизився.

Про рішення загальних зборів акціонерів РБА було відомо раніше з запропонованих та опублікованих рішень до цих зборів.

Інтригою зараз, скоріше, є подальші фінансові показники банку.

«Донбасенерго».

Цієї середи 24.04.2019 також відбулись чергові загальні збори акціонерів «Донбасенерго».

Для міноритарних акціонерів компанії збори акціонерів були можливістю пред’явити до викупу компанії акції, проголосувавши проти значного правочину. Ціна акцій для викупу була визначена на підставі угод на фондовій біржі ПФТС. Вона склала 33,6373 гривні за акцію. Це на 20% вище ціни акцій по останній угоді до зборів – 28 гривні за акцію.

Всього своїм правом проголосувати проти правочину скористалися акціонери, які в сукупності володіють 1,707 мільйонами акцій (якщо точніше 1707735 акціями).

Загальні збори акціонерів компанії вирішили направити на дивіденди 30% частку чистого прибутку компанії за 2018 рік. Це рішення були прийняте, ще до публікації рішення Кабінету Міністрів України про базовий норматив відрахування на дивіденди 50% для компаній з державною часткою.

Проте все одно рішення збрів акціонерів компанії було певною невеликою несподіванкою для акціонерів, враховуючи попереднє рішення акціонерів «Центренерго» направити саме 50% прибутку компанії на дивіденди та один з проектів рішення по дивідендам «Укрнафти».

Дивіденди «Донбасенерго» за результатами 2018 таким чином складуть 31,2 мільйони гривень або 1,32 гривні на акцію. Це дещо менше, ніж в минулому році – 1,82 гривні на акцію. (Нагадаємо, що в минулому році чистий прибуток компанії був меншим за рахунок створення резервів під списання активів на НКТ, а саме Старобешівської ТЕС, проте норма відрахувань на дивіденди прибутку 2017 року була висока – 75%).

На загальних зборах акціонерів був схвалений план компанії «Донбасенерго» на 2019 рік. Він передбачає отримання чистого доходу в розмірі 6,4 мільярди гривень, отримання операційного прибутку 225,7 мільйони гривень (в 2018 році операційний прибуток склав 191,8 мільйонів гривень), інвестування 375,4 мільйонів гривень та отримання кредитів компанією в сумі 200 мільйонів гривень на поповнення обігових коштів.

Крюківський вагонобудівний завод.

Крюківський вагонобудівний завод цього року здивував дивідендами. Рішенням загальних зборів акціонерів, які відбулись 23.04.2019 на дивіденди було направлено суму чистого прибутку у розмірі 200,689 млн. грн. з розрахунку 1,75 гривень на акцію. До зборів акціонерів КВБЗ пропонувалось два рішення, в тому числі і інше - дивідендів за результатами минулого року не нараховувати.

КВБЗ в останні два роки вдалось знайти своє місце на ринку і при все ще невеликих обсягах виробництва за рахунок економії на витратах забезпечити прибуткову роботу підприємства.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на суто символічні 0,04%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 просів на 0,2%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, втратив 0,7%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси несильно знижуються, на європейські – або практично не змінюються або несильно підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів майже не зміниться. Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується на незначну 0,1%.

Нагадаємо, що два тижні назад почалась публікація квартальної звітності найбільших корпорацій США за перший квартал 2019 року. Поки звітність має  слабкий вплив на американський ринок акцій за рахунок сильних стабілізуючих факторів, про які згадувалось в наших минулих оглядах.

На фоні дуже спокійних торгів на зовнішніх ринках акцій та за відсутності значимих для фінансового сектору місцевих новин навряд чи ми побачимо сьогодні значні цінові рухи в місцевих акціях в середньому. Скоріше за все це буде технічна торгівля в певних цінових діапазонах.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 26 апреля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду