Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 00:34
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 6 июня 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1727,06-0,27%

Вчора індекс ПФТС підріс на 0,2%. Торги на ПФТС минулого дня відзначились особливою активністю (як для останнього часу). Та про це трохи далі. Однак, велика часова пауза в активних торгах акціями на біржі ПФТС вчора формально привела до значного руху цін окремих пайових паперів.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж  за результатами вчорашніх торгів акціями на біржі ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Минулого дня індекс Української біржі, як і попереднього дня не змінився. Ринкових угод з «індексними» акціями УБ вчора на цій біржі не було. Адресних угод (не ринкових) з «індексними» акціями Української біржі, як і угод РЕПО вчора на цій біржі зафіксовано також не було.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 05.06.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,295

3,1%

0,2999

3,2%

Центренерго

11,8

-5,6%

-

-

Укрнафта

165

2,5%

-

-

Донбасенерго

28,8

9,5%

28,7991

9,5%

Турбоатом

11

-8,3%

-

-

Райффайзен Банк Аваль

0,295

3,1%

0,2999

3,2%


Обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС вчора склав вражаючих (для останнього періоду часу) 1 мільйон 737 тисяч гривень в грошовому вираженні. Основний внесок в цей обсяг внесли цього четверга дві угоди з акціями «Донбасенерго» на суму 1 мільйон 498 тисяч гривень. Середньоденній обсяг торгів на ПФТС «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС за останній місяць складає 287 тисяч гривень; середній денний обсяг торгів в цьому сегменті ринку за останні три місяці - 486 тисяч гривень.

Українські фінансові новини.

Світовий банк погіршив прогноз зростання світової економіки до 2,6%

Світовий банк прогнозує зростання світової економіки за підсумками 2019 року тепер вже на рівні 2,6%. Про це йдеться в червневому огляді «Глобальні економічні перспективи» (Global Economic Prospects, GEP) Оцінка була погіршена з 2,9%, прогнозованих у січні. У 2020 році СБ прогнозує глобальний економічний підйом на 2,7% проти раніше прогнозованих 2,8%. Оцінка на 2021 рік залишена на рівні 2,8%.


Темпи зростання економіки країн ринків, що формується (emerging markets) і країн, що розвиваються (developing economies), наступного року, як очікується, стабілізуються, оскільки період фінансових труднощів в деяких країнах залишиться позаду. Однак економічна динаміка залишається млявою, зазначається в огляді.

Новина поза сумнівом негативна для України, однак очікувана. Сповільнення темпів української економіки цього року очікується практично всіма експертами. Про це вже багато писали. Та, проте, на зміну прогнозу СБ все ж варто звернути увагу. Адже він може передбачати і деякі більші подальші складнощі для України.

Президент України Володимир Зеленський позавчора під час зустрічі з віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскіс заявив, що не збирається виступати на стороні колишніх власників «Приватбанку» і заявив, що в питанні з цією фінустановою захищатиме лише державу.

У вівторок ввечері в акаунті адміністрації президента України буквально було написано наступне:

@APUkraine

«Що стосується «Приватбанку», я захищатиму тільки державу, тільки громадян. Мене ці ігри колишніх власників в судах не цікавлять. Я не збираюся бути на їхньому боці»,- заявив @ZelenskyyUA на зустрічі з Єврокомісаром @vdombrovskis

8:32 PM - Jun 4, 2019»

Це доволі позитивна новина, оскільки знімає додаткові фінансові ризики в Україні.

Вчора Кабінет Міністрів затвердив середньострокову стратегію управління державним боргом України на 2019-2022 роки.

Стратегію розроблено з урахуванням макроекономічних прогнозів і завдань бюджетної політики і спрямовано на поступове досягнення до кінця 2022 року співвідношення обсягу державного боргу до ВВП на рівні не більше ніж 43%.

Новина є поза сумнівом позитивною, хоча й не має безпосереднього впливу на поточний стан фінансового ринку України. Вона йде в ряду інших новин.

Однак з цієї новини, опублікованої в ЗМІ не зовсім зрозуміло, якими показниками боргу оперують державні посадовці України. Можливо цей показник без урахування державних гарантій або мова йде про чистий борг з урахуванням від’ємного значення боргу інших країн перед Україною. Показники валового боргу України з урахуванням державних гарантій істотно вищі за та показники, які наведені в цій новині.

Також до цього. Державний бюджет за січень-травень 2019 року виконано з профіцитом 8,6 млрд грн при затвердженому річному показнику 90 млрд грн, повідомляється на сайті Міністерства фінансів цієї середи.

Це теж дуже добра новина, особливо, якщо враховувати невдалий в цьому відношенні початок цього року. Новина доволі важлива для фінансового ринку нашої країни і її варто особливо виділити, оскільки вона свідчить в тому числі і про реалістичність видатків цьогорічного бюджету. Але цю новину треба покласти ще й в контекст істотних запозичень уряду України через розміщення Мінфіном в останній період ОВДП на значну суму. А такий спосіб виконання бюджету може бути тимчасовим полегшенням. Воно може мати наслідком наступні певні складнощі, коли короткострокові ОВДП будуть погашатись.

Новини українських емітентів.

Преса повідомляє, що Кабінет міністрів України на засіданні цієї середи прийняв дві найважливіші постанови, необхідні для запуску нового ринку електроенергії – «Про порядок накладення спеціальних зобов'язань на учасників ринку електроенергії для забезпечення суспільних інтересів» та «Про затвердження порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами».

На думку голови уряду, своєчасне впровадження нового ринку електроенергії не має альтернативи, оскільки дата запуску прописана в законі «Про ринок електричної енергії».

«В уряду є тільки одна можливість – виконати норми закону і ввести ринок електроенергії з 1 липня. Цей законопроект напрацьовувався в парламенті і відповідає всім європейським і світовим нормам», - сказав вчора буквально Володимир Гройсман.

Варто нагадати, що в останні тижні велась гаряча дискусія стосовно переносу запуску нової моделі ринку електроенергії на більш пізній термін. В якості аргументів називались відсутність конкуренції на ринку електроенергії України. Це що може призвести до значного зростання тарифів для не побутових споживачів. Говорилось і про технічну неготовність до запуску нової моделі ринку електроенергії. Однак, рішення з переносу уряд не може прийняти самостійно, оскільки для цього потрібен законодавчий акт Верховної Ради. У Верховній Раді вже зареєстровано два закони про перенос запуску нової моделі ринку електроенергії в Україні на більш пізній термін.

Новина про запуск нової моделі ринку електроенергії в Україні має велике значення для компанії електричної генерації країни, в тому числі і тих, чиї акції представлені на українських біржах. Однак не тільки для них. За умови дійсно суттєвого зростання тарифів на електроенергію для промислових підприємств це негативно відобразиться на їх роботі, так само, як і на українській економіці в цілому.

Оптимісти кажуть, що страхи перебільшені, а перенос запуску нової моделі ринку, означає можливість не впровадити її в Україні ніколи.

Скоро побачимо, як буде насправді.

Ще одна новина.

Нафта, за оцінками аналітиків Світового банку (це частина згаданого на початку цього огляду звіту банку), в 2019 році може подешевшати на 3,4%, в 2020 році - на 1,5%.

Новина слабко негативна для ціни акцій «Укрнафти». Проте слід враховувати, що прогнози аналітиків СБ стосовно нафти (як і багатьох інших цін на товарні групи широкого вжитку) завжди консервативні.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 ще підріс, додавши ще 0,8% після свого відскоку днем раніше на 2,1%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цієї середи зріс ще на 0,3%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, навпаки, знизився на незначну 0,1%.

Таким чином потужним позавчорашнім підйомом і вчорашнім ростом індекс S&P 500 різко перервав свою негативну динаміку останніх пари тижнів.

Здається, а це також важливо, схоже індекс MSCI EM таки знайшов своє «дно». Воно не так вже й далеко та дещо вище від локального мінімуму грудня минулого року. Незважаючи на незначне своє зниження двох останніх торгових днів (на -0,3% та -0,1%) індекс MSCI EM тримається помітно вище недавнього локального мінімуму.

Ми вчора писали про думку голосуючого цього року члена Комітенту по відритим ринкам ФРС США, президента Федерального резервного банку (ФРБ) Сент-Луїса Джеймса Балларда про можливість та бажаність зниження базової ставки в США. Ми також зазначали, що цю думку підтримують, наприклад, Сара Блум Раскін. Вона колишній керуючий Федеральної резервної системи (займала посаду в Комітеті ФРС у 2010-2014 роки) та ряд економістів та інвесторів.

Вчора дискусія з цього питання в засобах масової інформації США, присвячених фінансових питанням, продовжилась.

Зниження ставки ФРС на думку ряду фахівців та оглядачів має підтримати ріст економіки США. Останній може сповільнитись, в тому числі через торговий конфлікт з Китаєм.

Однак учора головні керівники одного з провідних банків США Goldman Sachs одного з провідних банків Швейцарії UBS Джон Вальдрон та Аксель Вебер попередили, що ринки (їх учасники) занадто надіються на зниження ФРС базової ставки. Проте вони зазначили, що мова йде не стільки про те, що ФРС знизить ставку (це може статись) а про те скільки разів, чи наскільки центробанк США знизить ставку.

Чергове засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС намічене на середину червня цього року.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси перейшли від несильного зниження до слабкого росту; на європейські – так само. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку практично не зміниться. Приблизно така ж картина була і вчора. Все закінчилось ростом фондових індикаторів Європи та США. Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується на 0,3-0,4%.

Як і в минулі дні інтригою місцевого ринку акцій залишається, які угоди з акціями ми сьогодні побачимо на українських біржах. Вчора на ПФТС все було в цьому відношенні дуже добре, як для останнього часу.

           

Зовнішній же фон для місцевого ринку акцій сьогодні слабко негативний.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 6 июня 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду