Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 13:44
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 28 ноября 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1485,23+0,62%

Вчора індекс ПФТС знизився на 0,55%.

Зміна індексу ПФТС відбулась за рахунок однієї угоди з однієї тисячею акцій «Донбасенерго» та однієї угоди з однією тисячею акцій Крюківського вагонобудівного заводу.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 27.11.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Донбасенерго

25,95

-3,2%

25,95

-3,2%

Індекс ПФТС

Крюківський ВБЗ

13,01

-19,9%

-

-

Також учора на ПФТС було зареєстровано дві адресні угоди з акціями «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод», дві адресні угоди з акціями «Центренерго» та одна угода з акціями «Укрнафти». Загальний обсяг цих угод склав близько 746 тисячі гривень. Середньозважені умовні ціни акцій по цим угодам відповідно склали – 3,5, 7,5 та 135 гривень за папір. Вони звертають на себе увагу. Це помітне покращення, помітне погіршення та погіршення.

Інших угод з акціями на біржі ПФТС вчора не було.

Індекс Української біржі вчора несподівано сильно знизився, втративши відразу 2,3%. При цьому він досягнув свого нового більш, ніж півторарічного мінімуму.

Рух був зумовлений зниженням ціни акцій «Центренерго» на 8,0% та  ціни акцій «Укрнафти» на 2,1%, відповідно до 8,65 гривень за акцію та 140 гривень за папір. З цими акціями минулого дня на УБ пройшло три угоди: дві по безадресним заявкам, по одній з кожним з паперів та ще одна адресна угода з акціями «Центренерго». Загальний обсяг цих угод по безадресним заявкам склав 24,3 тисячі гривень в грошовому вираженні; адресної – майже 72,8 тисячі гривень.

Можливо, зниження ціни акцій «Центренерго» є наслідком того, що ситуація для ТЕС після початку імпорту електроенергії з Росії та Білорусі не дуже сприятлива. Ціни на ринку «на добу вперед» суттєво знизились. Про це вже було написано в нашому денному огляді кілька днів назад. Трохи детальніше ця ситуація описується також нижче в цьому огляді.

Вчора на Українській біржі також на ринку заявок пройшли угоди з акціями Миронівського хлібопродукту – одна угода та американської компанії Apple – дві угоди з однією акцією кожна. Ціна акцій МХП на УБ вчора зросла на 2,1% до 240 гривень за акцію, компанії Apple знизилась на 0,1% до 7001 гривні за акцію. Хоча угоди з акціями Apple вчора пройшли з ціною 7014 гривні за акцію.

Інших примітних подій на УБ в сегменті акцій, угод чи значимої зміни котирувань, цієї середи не було.

Новини українських емітентів.

Європейський парламент ратифікував зміни в економічну частину Угоди про асоціацію «Україна – ЄС» щодо збільшення квот на безмитні поставки в ЄС м'яса птиці в 2,5 рази до 70 тисяч тонн до 2021 року.

Зараз квота становить 18,4 тис. тонн і до 2021 року має поступово збільшуватися до 20 тис. тонн, за умовами угоди.

З огляду на ратифіковане збільшення квоти на 50 тис. тонн, у 2020 році обсяг квоти на експорт з України в ЄС становитиме 69,2 тис. тонн.

При цьому фінальний обсяг квоти за підсумками 2021 року становитиме 70 тис. тонн.

Це «матеріальне», тобто суттєве, покращення для українських виробників курятини, в тому числі для Миронівського хлібопродукту. Останній експортує значну частку своєї продукції. Саме на швидке нарощення експорту МХП вказував в презентації на дні інвестора в Лондоні у вересні, як на причину зниження прибутковості своєї роботи. І на збільшення цін упирали менеджери компанії, як на чинник, який виправить ситуацію з прибутковістю.

Збільшення експорту в ЄС цьому сприятиме. Можна провести розрахунок, як то кажуть, «на пальцях». Умовно, якщо МХП візьме 50% приросту квоти та збільшить на 50 центів США на 1 кг вартість цієї частки реалізації, то це буде 17-18 мільйонів доларів США приросту EBITDA та прибутку. При рості ціни на 30 центів матимемо близько 10 мільйонів доларів приросту. А це суттєво при 450 мільйонах доларах EBITDA зараз.

Ще одна новина чи не зовсім новина.

Вона стосується «Центренерго».

На ринку на «добу вперед» 14 листопада 2019 року була зафіксована мінімальна ціна 919,80 гривень за одну мегават-годину, Рис. 1 в кінці огляду.

Після цієї дати ціни на ринку електроенергії дещо зросли, проте залишились нижчими, ніж до суттєвого зниження. В останні дні після певного росту ціни на ринку «на добу вперед» ціна знову коригується донизу.

Цей чинник зниження цін на електроенергію матиме негативний вплив на  фінансові показники «Центренерго» в четвертому кварталі 2019 року, а значить і на ціни акцій компаній. Власне. Як вже згадувалось вище, він вже можливо має такий вплив.

На біржові котирування цін на електроенергію можна поглянути на сайті Української енергетичної біржі за посиланням https://www.ueex.com.ua/rus/exchange-quotations/electric-power/. На сайті цієї біржі можна також ознайомитись з біржовими цінами інших енергетичних товарів: природного газу, вугілля тощо.

Українські фінансові новини.

Правління Національного банку України вчора опублікувало звернення, повний текст якого можна найти за посиланням https://bank.gov.ua/news/all/zvernennya-pravlinnya-natsionalnogo-banku

Основною думкою звернення є повідомлення про тиск на НБУ зі сторони «олігарха та ексвласника ПриватБанку», цитата, Ігоря Коломойського, «який заборгував державі 5,5 млрд дол. США, виведених із ПриватБанку до націоналізації».

За тестом заяви «Мета атаки – створити керований інформаційний хаос, щоб:

дискредитувати НБУ і реформу з очищення банківського сектору, змінити керівництво та у майбутньому вдатися до ручного управління НБУ;

уникнути відповідальності та необхідності повертати державі виведені з ПриватБанку кошти;

стати на заваді співпраці України з міжнародними партнерами та насамперед МВФ, який підтримує позицію держави, що колишні власники збанкрутілих банків повинні повернути державі кошти».

За текстом заяви «атака реалізується через головного «виконавця» – депутата Олександра Дубінського.»

«Тиск на центральний банк є неприпустимим у правовій та цивілізованій державі», говориться в заяві.

Далі кілька коротких повідомлень по тій же темі.

Національний банк України (НБУ) подав заяву до правоохоронних органів у зв'язку з тим, що спекуляції мітингувальників біля його стін є замовними, повідомив голова правління центробанку Яків Смолій.

Народні депутати України Андрій Деркач та Олександр Дубінський звернулися до президента Володимира Зеленського щодо необхідності припинення наявності корупційної схеми, пов'язаної з облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), і звільнення керівництва Національного банку України та найбільших держбанків.

Депутати вимагають звільнити керівництво Національного банку України, Ощадбанку, ПриватБанку, Укрексімбанку та відкликати з посади заступника виконавчого директора МВФ від України Владислава Рашкована, зокрема, через участь у схемах із відмивання 7,4 мільярдів доларів США екс-президента України Януковича.

Копія звернення оприлюднена на сторінці Деркача в соцмережі Facebook.

Народний депутат Олександр Дубінський також на своїй прес-конференції вчора звинуватив Національний банк України (НБУ) в зайвому зміцненні курсу гривні, оскільки, вважає він, що для цього відсутні економічні підстави.

Вчора, однак, президент України Володимир Зеленський сказав, що незалежність голови НБУ Якова Смолія захищена законодавчо. Він також зазначив, що перебуває в постійному контакті зі Смолієм і попросив його особисто повідомляти про будь-які випадки тиску.

Україна продовжує переговори з Міжнародним валютним фондом із підготовки нової програми, повідомив вчора голова Національного банку України Яків Смолій.

«Переговори тривають, ми сподіваємося на їх успішне завершення», - сказав він на брифінгу в цю середу.

Якщо коментувати весь цей набір подій, а також і інші не згадані останні події навколо НБУ та «Приватбанку», можна сказати, що все це навряд чи сприяє позитивному ходу переговорів України та МВФ про нову програму співробітництва. А вона важлива чи дуже важлива для нашої країни. На ці події можлива негативна реакція МВФ, в результатів затримки в ході переговорів, затримки з траншем МВФ, а також негативна реакція США, Німеччини, інших західних країн.

Вся ця активність коло НБУ, Приватбанку та держбанків також сіє певні сумніви в успішності скорих переговорів України та МВФ. А це, в свою чергу впливає негативним чином на частину інвесторів, зовнішніх та внутрішніх. Хоча, знову таки, судячи по останнім аукціонам з продажу «довгих» ОВДП це поки що не зупиняє інвесторів нерезидентів.

Ще одна новина від НБУ.

Обсяг грошових переказів трудових мігрантів в Україну поточного року очікується на рівні понад 11 мільярдів доларів США.

Такий прогноз заступник глави Національного банку України Олег Чурій оприлюднив в інтерв'ю UATV.

«Цифри будуть дещо вищі, ніж минулого року, але є чітка тенденція уповільнення темпів трудової міграції. Це пов'язано з тим, що доходи в Україні зростають досить швидко, номінальне зростання зарплат становить близько 20%», - уточнив Чурій.

Він додав, що зміцнення гривні в 2019 році на 12% вплинуло на зростання доходів у валютному еквіваленті, що також є позитивним сигналом для українців.

Зростання переказів з-за кордону було одним із значимих факторів курсової стабільності гривні в пару минулих років. Цей чинник є стабілізуючим і в цьому році. Однак, виходячи з повідомлення динаміка переказів буде менше впливати в наступному році.

З іншої сторони зменшення трудової міграції позитивно вплине на темпи росту української економіки.

Світові ринки акцій.

Вчора основні світові фондові індекси практично синхронно та на близькі величини зростали. Фондові індекси S&P 500 та  STOXX 600 третій день поспіль оновили свої відповідно історичний та чотирирічний максимуми.

Минулого дня індекс широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс на 0,4%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс на 0,3%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав 0,5% після свого зниження на таку ж величину днем раніше.

Фондовий індикатор MSCI EM в останні дні рухається «в боковику» на відміну від індексу S&P 500, який демонструє впевнене зростання.

Ці рухи можуть мати значення і мати вплив і на місцевий  український ринок акцій.

В нашому огляді при згадуванні рейтингової дії МРА Moody’s по відношенню до України та державного боргу нашої країни згадувалось про недавні побоювання рейтингової агенції по відношенню до ринків країн, які розвиваються. Хоча, ще раз, по останньому аукціону з продажу чотирирічних українських ОВДП цього обережного настрою інвесторів не відчувалось.

Ріст світових фондових індексів вчора підтримали хороші дані по економіці США. Ріст замовлень на товари тривалого вжитку в цій країні в жовтні склав 0,6% при очікуваннях економістів зниження на 0,8%. Тижневі звернення по безробіттю знизились до 213 тисяч з 227 тисяч. А ріст ВВП США в третьому кварталі 2019 року був переглянутий «в другому читанні» до 2,1% з попередньої цифри у 1,9%. (Це ріст ВВП квартал до кварталу з урахуванням чинника сезонності в перерахунку на річні темпи.)

Днем раніше ріст світових фондових індикаторів підтримали слова президента США Дональда Трампа про те, що підписання проміжної торгівельної угоди між США та Китаєм вже близьке по часу.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів несильно втратить. Зранку фондовий індекс MSCI EM опускається на 0,2%.

Коментуючи цей рух оглядачі пишуть про негативний вплив на ринки акцій сьогодні зранку підписаних вчора президентом США двох законів по ситуації в Гонконгу. Власті Китаю доволі негативно відреагували на цю дію, в тому числі викликавши посла США в Китаї та заявивши йому офіційний протест. Раніше Дональд Трамп сумнівався в підписанні цих двох законопроектів Конгресу, враховуючи їх можливий негативний вплив на результати торгівельних переговорів США та Китаю.

Проте, якщо говорити  саме про фондові ринки, то на них, ймовірно, в немалій мірі має вплив технічний фактор. Після переконливого чотириденного росту на ринку акцій та нових рекордів фондових індексів цим ринкам необхідна передишка. Можливо інформаційний та технічний чинник виступають спільно, або ж інформаційний привід допомагає сьогодні реалізувати технічний фактор.

В усіх регіонах світу продовжується публікація корпоративної фінансової звітності за третій квартал 2019 року.

Нагадаємо, що зараз після публікацій фінансової корпоративної звітності формально очікується зниження прибутків індексної акції S&P 500 (зважених по капіталізації компаній прибутків 505 найбільших корпорацій США) рік до року в третьому кварталі 2019 на 0,4% (станом на 22.11.2019). Без енергетичного сектору ріст прибутків складе за очікуваннями 2,1%. Такі дані I/B/E/S від Refinitiv, посилання, наприклад, https://lipperalpha.refinitiv.com/2019/11/this-week-in-earnings-9/. (Тижнем назад, 15.11.2019, відповідні очікування складали -0,4% та +2,2%.) За даними FactSet станом на 15 листопада зниження прибутків S&P 500 з урахуванням компаній, які вже опублікували звітність та з урахуванням оцінок по компаніям, які ще не опублікували звітність за тертій квартал 2019, рік до року склало 2,3% (тижнем раніше – 2,5%), https://insight.factset.com/sp-500-earnings-season-update-november-15-2019, та https://www.factset.com/hubfs/Resources%20Section/Research%20Desk/Earnings%20Insight/EarningsInsight_111519.pdf. Станом на кінець дня минулої п’ятниці опублікували звітність 476 компаній з 505 компаній, які входять до індексного кошику S&P 500, або 94,25%. На цьому тижні публікується звітність ще 11 компаній з цієї вибірки.

Після останніх публікацій можна очікувати, що квартальний операційний чистий прибуток індексної акції S&P 500 в третьому кварталі 2019 рік до року знизився на величину порядку 1,0%. Це перше зниження квартального прибутку S&P 500 рік до року з другого кварталу 2016 року.

Аналітики зараз переглядають прибутки компаній з індексу S&P 500 в сторону зниження

За даними і Refinitiv коефіцієнт P/Е форвард 12 місяців, де Р поточне значення індексу S&P 500, а Е операційний чистий прибуток індексної акції S&P 500 зараз складає 18,0. Мова йде про сумарний масштабований на індекс чистий прибуток до незвичайних доходів та витрат, тобто в тому числі без вирахування списання Гудвілу від придбань, 505 компаній індексного кошику S&P 500. Прибуток зважений по поточній капіталізації корпорацій та враховує прогнози галузевих аналітиків на наступні 4-и квартали: 4-ий квартал 2019 року та перші три квартали 2020 року. Це немалий коефіцієнт P/Е з історичної ретроспективи. Середнє значення за п’ять років – 16,6, за десять років – 14,9. А враховуючи суттєво підвищені прибутки американських компаній завдяки великому поточному фіскальному стимулюванню в США (і як наслідок великому дефіциту державного бюджету цієї країни), то можна сказати, що це багатенько. По іншим, спрощеним критеріям, індекс S&P 500 виглядає зараз просто дорогим.

Цікаво, що фондові індекси США суттєво зросли після початку публікації квартальної звітності, незважаючи на те, що звітність слабко негативна. Певну допомогу тут надали: прогрес в торгівельних переговорах США та Китаю, зниження ставки по фондам ФРС, очікування певного зростання цін на сировинні товари (нафту, газ, метали тощо).

Що стосується поточних рівнів індексу S&P 500, то немало тверезих фахівців говорили буквально ще тиждень назад про його здорову корекцію униз на 5%. Це приблизно відповідає значенням, які ще донедавна бачили провідні американські стратеги по ринкам акцій США – мінус 3-4% медіана та середнє. Однак, хто знає як все обернеться після відновлення ралі на світових фондових ринках.

Сьогодні зранку, зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах нейтральний.

Недавня публікація квартальної звітності українських емітентів за третій квартал 2019 року виявилась в більшій мірі розчаруванням. Після публікацій квартальної фінансової звітності ціни окремих місцевих «індексних» акцій знизились. Але потім цей відносно невеликий негативний рух зупинився. Імовірно, причина полягає в тому, що місцеві фондові індикатори вже суттєво знизились за останній рік. Та й фінансова звітність, яка була опублікована, лише підтвердила не позитивну динаміку фінансових показників ряду українських емітентів за попередні два квартали і незначно відрізнялась від звітності другого кварталу поточного року.

Однак, можливо, зараз ситуацію на місцевому фондовому ринку дещо підправить значне зменшення відсоткових ставок в Україні та ціновий ріст на світових фондових ринках, який відбувається, особливо в розвинутих країнах. Хоча, як вже згадувалось вище, індекс MSCI EM після невеликого росту зараз рухається в боковому каналі.

Значною перепоною для позитивного порівняння дохідності інвестицій в місцеві акції з дохідністю боргових інструментів, відсотковими ставками в Україні служить слабка абсолютна довгострокова дохідність інвестицій в місцеві українські акції. Остання є наслідком як малого free-float і слабкої ліквідності, так і в більшій мірі слабких вільних грошових потоків місцевих емітентів. Також  відсутня їх більш-менш прийнятна передбачуваність. Як наслідок, є лише невеликі, також погано передбачувані дивіденди. Це, окрім іншого суттєво заважає оцінювати місцеві акції. І все це при відсутності росту бізнесу місцевих емітентів акцій та відносно непоганій дохідності українських боргових фінансових інструментів.

Ціна електроенергії на ринку України. Середньозважена «на добу вперед». До 14.11.2019



Рис.1
Рис.1

сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 28 ноября 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду