Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 00:10
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 27 декабря 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1518,72-0,95%

Вчора індекс ПФТС підріс на 0,20% після зниження на 0,20% днем раніше. Індекс повернувся до значення 24.12.2019.

Не порушуючи усталеної традиції, зміна індексу ПФТС вчора відбулась виключно за рахунок однієї угоди по безадресним заявкам з однією тисячею акцій «Донбасенерго». Минулого дня ціна акцій «Донбасенерго» зросла на 4,4% так само, як і їх біржовий курс. Це відбулось після зниження ціни цих паперів на 5,4% днем раніше, її росту на 6,2% ще торговим днем раніше, зниження ціни на 5,3% минулої п’ятниці 20 грудня та росту минулого четверга на близькі і теж значимі 5,5%. Усереднена по трьом останнім угодам ціна акцій «Донбасенерго» вчора додала 1,6% після того, як вона позавчора втратила ті ж 1,6%. Саме усереднена по трьом останнім угодам ціна акцій приймається для розрахунку індексу ПФТС.

Вчора на ПФТС по адресним заявкам були зафіксовані: одна угода з акціями «Укрнафти» та дві угоди з акціями Райффайзен Банк Аваль. Умовні чи просто середньозважені ціни паперів по цим угодам склали відповідно 130 та 0,3282 гривні за акцію. Обидві ціни нижчі, ніж ціни на Українській біржі. Проте, якщо ціна акцій банку близька до їх ціни на УБ, то ціна пайових паперів «Укрнафти» більш, ніж на 10% нижча. Хоча, звичайно, судити про ціни акцій по адресним угодам не дуже коректно. Ці ціни лише приблизний орієнтир.

Також на ПФТС вчора пройшли три угоди по безадресним заявкам з акціями трьох інвестиційних фондів.

Індекс Української біржі вчора додав ще 0,3% після росту на відчутні 2,1% днем раніше.

Зміна фондового індексу УБ минулого дня відбулась виключно завдяки росту ціни акцій «Центренерго». Ціна цих паперів цього четверга підросла на 1,1% до 9,5 гривень за акцію.

Вчора на Українській біржі відбулось п’ять угод з акціями з індексного кошику цієї біржі, з них чотири – по безадресним заявкам і одна адресна. Угоди по безадресним заявкам з акціями Райффайзен Банк Аваль та «Укрнафти» пройшли без зміни їх ціни.

Загальний обсяг чотирьох угод по безадресним заявкам з «індексними» акціями Української біржі минулого дня склав 32,6 тисячі гривень, однієї адресної  – 47,8 тисячі гривень.

Інших угод з акціями минулого дня на Українській біржі не було.

Єдиною іншою подією того дня на УБ в сегменті акцій яку можна було б відмітити ще, було зменшення котирувань акцій американської компанії Apple без угод на 0,1%. Ціна цих паперів на УБ склала 7274 гривень за акцію. Це на 7,7% вище, ніж їх ціна вчора на закритті в США перерахована по курсу НБУ. Вона на 10,0% вище за таку ж ціну на день раніше (що більш коректно для порівняння).

Українські фінансові новини.

Чиста купівля Національним банком України валюти цього четверга склала рекордні 700 мільйонів доларів США. З них на аукціоні НБУ придбав 230 мільйонів доларів США.

З початку року український центробанк купив на ринку 7,5 мільярдів доларів США, найбільше з 2007 року.

Завдяки крупній купівлі валюти Національний банк України вчора зупинив, принаймні тимчасово, подальше укріплення гривні.

Чинник інтервенцій НБУ слід враховувати при оцінці дохідностей інвестицій в різні українські фінансові інструменти в різних валютах.

Новини українських емітентів.

Приватизація «Центренерго» в наступному 2020 році може не відбутись, заявив вчора очільник Фонду Держмайна України Дмитро Сенниченко. Він сказав буквально наступне: «…чесно кажучи, я не бачу перспектив приватизації «Центренерго» в 2020 році».

Навряд чи це несподівана новина для уважних учасників місцевого ринку акцій України.

Що більш цікаво, з якими фінансовими показниками закінчить ця компанія 2019 рік, і чи будуть в зв’язку з цим якісь кадрові рішення.

«Якщо зараз десь в якійсь частині енергетичної системи, у тому числі в Центренерго, є люди, які працюють не на державу, вони будуть замінені», - заявив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук в листопаді, відповідаючи на запитання кореспондента Це було на Київському міжнародному економічному форумі.

«Якщо треба буде приймати кадрові рішення, приймайте кадрові рішення. Якщо люди, які там (у «Центренерго») є, спеціально доводять підприємство до стану неплатоспроможності, обов'язково треба приймати стосовно них рішення», - заявив в листопаді на нараді вже в ФДМУ Гончарук.

В наших оглядах не раз і не два писалось про сумнівні угоди на ринку електроенергії компанії «Центренерго» в другій половині поточного року.

Світові ринки акцій.

Європейські фондові біржі вчора не працювали. А от широкий фондовий індекс США S&P 500 вчора досяг нового історичного максимуму. Індикатор цього четверга зріс ще на 0,5% і досяг значення 3939,91 пункт.

Вчора композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав 0,3%.

Ніяких значимих новин для світових фінансових ринків в останні дні немає.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів несильно додасть. Сьогодні зранку фондовий індекс MSCI EM підростає ще на 0,7%.

Сьогодні зранку зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах  позитивний.

Фінансова звітність українських емітентів кілька останніх кварталів була в більшій мірі розчаруванням. Це призвело до негативної динаміки місцевих українських фондових індексів за останній рік. Однак цей негативний рух у значній мірі вже певний період часу припинився. Фінансова звітність за третій квартал 2019 незначно відрізнялась від звітності другого кварталу поточного року.

Жаль, що ситуацію на місцевому фондовому ринку поки не дуже суттєво підправили ні значне зменшення відсоткових ставок в Україні, ні хороший ціновий ріст на світових фондових ринках, який відбувся, в тому числі і в останні два тижні.

Ріст індексу Української біржі з 10-ого грудня 2019 все ж дає надію. Індекс ПФТС перебуває коло свого більш, ніж річного мінімуму.

Причиною всього цього (крім вже згаданого зниження прибутків місцевих емітентів акцій), служить слабка абсолютна довгострокова дохідність інвестицій в місцеві українські акції. Остання є наслідком як малого free-float і слабкої ліквідності, так і в більшій мірі слабких вільних грошових потоків місцевих емітентів. Також  відсутня їх більш-менш прийнятна передбачуваність. Як наслідок, є лише невеликі і також погано передбачувані дивіденди. Це, окрім іншого, суттєво заважає оцінювати місцеві акції. І все це має місце за відсутності росту бізнесу місцевих емітентів акцій та відносно непоганій дохідності українських боргових фінансових інструментів.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 27 декабря 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду