Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 05:19
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 10 января 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1504,96-1,54%

Вчора індекс ПФТС зріс на 0,2%.

Не порушуючи традиції кінця минулого року, зміна індексу ПФТС вчора відбулась виключно за рахунок однієї угоди по безадресним заявкам з однією тисячею акцій «Донбасенерго». Минулого дня в порівнянні з ціною 27 грудня 2019 року ціна акцій «Донбасенерго» зросла на 5,4% так само, як і їх біржовий курс. 27 грудня минулого року було останнім днем до вчорашнього, коли змінилось значення індексу ПФТС і на цій біржі були торги акціями.

Усереднена по трьом останнім угодам ціна акцій «Донбасенерго» вчора додала 0,7%. Саме усереднена по трьом останнім угодам ціна акцій приймається для розрахунку індексу ПФТС.

Інших угод з акціями на ПФТС цього четверга не було.

Індекс Української біржі вчора знизився на 0,1% після свого росту попереднього дня на 0,75%. Ціна цього фондового індикатору вчора, як і днем раніше,  змінилась завдяки угодам з акціями «Укрнафти» та Райффайзен Банк Аваль.

Минулого дня, однак ціновий рух цих паперів був в напрямку протилежному попередньому руху. Ціна акцій банку додала вчора 0,8% завдяки одній угоді по безадресним заявкам, а ціна нафтогазової компанії знизилась на 1,05% лише по котируванням, без угод з цими паперами.

Крім згаданої угоди з акціями Райффайзен Банк Аваль на Українській біржі вчора було також зафіксовано дві адресні угоди з акціями «Центренерго». Інших угод з акціями чи інших значимих змін котирувань акцій на УБ цього четверга не було.

Обсяг вчорашньої угоди з акціями банку склав трохи менше 52 тисяч гривень, двох угод з акціями енергетичної компанії – трохи менше 412 тисяч гривень.

Умовна середньозважена ціна акцій «Центренерго» по двом адресним угодам за вчорашній день – рівно 9,5 гривень за акцію.

Українські фінансові новини.

Інфляція в Україні знизилась в 2019 до 4,1% грудень до грудня, повідомила вчора Державна служба статистики України.

В грудні 2019 року в нашій країні було зафіксовано дефляцію у 0,2% в порівнянні з попереднім місяцем. В листопаді минулого року порівняно з жовтнем 2019 споживчі ціни в Україні зросли на 0,1%, в жовтні порівняно з вереснем – на 0,7%.

В середньорічному вимірі, січень-грудень, інфляція в Україні в 2019 році сповільнилась до 7,9% в порівнянні з 10,9% роком раніше.

Це, в принципі непогані новини. Однак, різке зниження інфляції, яке однією з головних причин якої є укріплення гривні, доволі ймовірно має також побічним ефектом різке зниження промислового виробництва в нашій країні в кінці минулого року та, звичайно ж, ускладнення позицій українських експортерів.

Також дуже ймовірно сповільнення інфляції було однією з головних причин різкого сповільнення темпів росту української економіки в кінці минулого року.

Тож Національному банку України та уряду нашої країни є над чим задуматись.

Також за вчорашній поступило ряд повідомлень про спроби змістити в судовому порядку діюче керівництво «Приватбанку». До цього долучились окремо бувші менеджери та профспілковий комітет банку. Це може мати наслідком відсутність угоди з МВФ, що призвести в свою чергу до виникнення фінансової нестабільності в Україні через певний час.

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс на 0,7% і оновив свій історичний максимум. Індекс S&P 500 продовжує своє переконливе зростання, яке розпочалось 8 жовтня минулого року. З того часу індикатор додав вже 13,2%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора зріс на 0,3% і теж мало не оновив свій недавній історичний максимум. До нього індикатору «залишилось» лічені 0,02%. Тож сьогодні, враховуючи ранішнє зростання ф’ючерсів на європейські фондові індекси, STOXX 600 дуже імовірно оновить свій історичний максимум.

Широкий композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора підскочив на суттєві 1,6%.

На світові фондові індекси вчора позитивно вплинуло певне заспокоєння ситуації навколо Ірану.

Є цікавим питання наскільки «дорогими» зараз є фондові індекси S&P 500 та STOXX 600.

Є різні «міри» оцінки вартості фондових індексів. Видається, що найбільш адекватними чи точніше повними мірами «ціни» індексів є уявлювана дохідність на власний капітал (implied equity return) та премія за ризик – надлишкова дохідність в порівнянні з борговими державними інструментами.

Однак підрахунок цих величин вимагає значних припущень стосовно майбутнього росту економіки, дивідендів компаній, а для ряду методик, і коштів, які компанії витратять на викуп власних акцій.

Відомий професор Асват Дамодоран, на якого часто посилаються аналітики фондового ринку, оцінював на початок грудня 2019 уявлювану дохідність на власний капітал індексу S&P 500 у 7,04% в номінальному вираженні, а премію за ризик, тобто перевищення дохідності фондового індексу з урахуванням дивідендів та викупів акцій, над дохідністю 10-и річних державних облігацій США у 5,25%, теж у номінальному враженні. Близькими до цього є оцінки однієї з найбільших аудиторських фірм світу KPMG.

Дохідність у 7,0% є дещо нижчою за історичну, а от премія за ризик у 5,25% за рахунок низької дохідності боргових інструментів в світі, є вищою за історичну у 4%. Тобто індекс S&P 500 за цією оцінкою ще не є дорогим, а у відносних термінах залишається дешевим.

Однак оцінки ряду інших аналітиків відрізняються є істотно меншими і видаються більш правдоподібними.

Так німецька група дослідників оцінювала відповідні показники для індексу S&P 500 на кінець листопада 2019 у 5,78% та 4,0% (http://www.market-risk-premia.com/us.html). Компанія ж Schroders Economics Group ще на початку 2019 року оцінювала довгострокову дохідність акцій США у 5,7% (без акцій меншої капіталізації). Враховуючи значний ріст фондових індексів в США в 2019 році і, відповідно, зниження оцінок Дамодорана IRR індексу S&P 500 за рік на 1,64% (в 1,233 рази) з 8,67%, німецької групи в 1,235 рази з 7,14%, можна говорити про те, що оцінка Schroders довгострокової дохідності американських акцій може знизитись на початок 2020 до 4,6% і, відповідно, премії за ризик до 2,75%. Обидва значення є історично низькими, тобто за оцінками компанії Schroders індекс S&P 500 навіть у відносних термінах є дуже дорогим.

Однак для Німеччини за оцінками групи німецьких дослідників уявлювана дохідність на власний капітал складає зараз 7,2%, а премія за ризик 7,5%, http://www.market-risk-premia.com/de.html. Тобто цей ринок акцій не є дорогим, а у відносних термінах навіть дешевим. За оцінками Schroders Economics Group довгострокова дохідність європейських акцій станом на початок 2019 складала 6,6%. Тобто зараз вона може бути на рівні 5,8%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси зростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів несильно додасть. Індекс MSCI EM зранку підростає на 0,2-0,3%.

Сьогодні очікується вихід чергового місячного звіту по праці в США.

Сьогодні зранку зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах позитивний.

Як будуть розвиватись торги на місцевому ринку акцій сьогодні побачимо. Значимих місцевих новин, які б вплинули на ці торги практично немає. Чи допоможе нам ріст на світових фондових ринках узнаємо вже незабаром.

При цьому варто взяти до відома, що індекс Української біржі з більш, ніж свого півторарічного мінімуму досягнутого 10 грудня до вчора зріс на 3,3% і несильно зростає з перервами у день чи кілька днів вже місяць, а індекс ПФТС, як і раніше, знаходиться коло свого більш, ніж річного мінімуму.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 10 января 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду