Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 18:11
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 16 июня 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1362,08-0,28%

Основною новиною для учасників світових фінансових ринків на сьогодні, як і для учасників українського фінансового ринку, є значне відновлення на світових ринках акцій зранку. Ряд фондових індексів Азії підріс на 4-5% (Японії, Кореї), а також Австралії.

З точки зору інших фінансових новин, вчорашній день та сьогоднішній ранок були найбіднішими з точки зору (нових) новин (чи то «свіжих» новин), вибачте за тавтологію, тобто новин, які б не мали близьких новин - «попередників». Це за тривалий час, можливо два-три місяці.

Фінансові новини більш детально після короткого огляду динаміки на українському та світових фінансових ринках.

Український фінансовий ринок.

Для початку результати торгів акціями на місцевих українських біржах за минулий тиждень, який закінчився цього понеділка, також з обсягами торгів за минулі чотири тижні, Таблиці 1-2, Рис. 1-2 та в порівнянні з динамікою на світових ринках акцій за минулий тиждень, Таблиця 3, Рис. 3.


Таблиця 1. Результати торгів акціями на Українській біржі за тиждень, що закінчився 15.06.2020. Обсяги торгів акціями на УБ за останні чотири тижні (права таблиця)

Рис.1

Рис.1



Таблиця 2. Результати торгів акціями на біржі ПФТС за тиждень, що закінчився 15.06.2020. Обсяги торгів акціями на ПФТС за останні чотири тижні (права таблиця)

Рис.2

Рис.2


Таблиця 3. Порівняльна зміна фондових індексів України та світових фондових індексів за тиждень, що закінчився 15.06.2020, два тижні, місяць та з початку року до цієї ж дати. 

Рис.3

Рис.3


Вчора, як і минулої п’ятниці, місцеві українські фондові індекси, індекс ПФТС та індекс Української біржі, не змінились.

На біржі ПФТС вчора, як і минулої п’ятниці, відбулось дві угоди з акціями, обидві по безадресним заявкам: з «не індексними» акціями банку «Південний» та «Індустріалбанку».

Вчора, як і минулої п’ятниці, на Українській біржі відбулось три угоди з акціями двох емітентів: одна по адресна з акціями «Центренерго» та дві по безадресним заявкам з акціями Миронівського хлібопродукту.

Ціна акцій МХП у перший робочий день цього тижня на УБ не змінилась і залишилась на рівні 170,0 гривень за акцію.

Вчора  на Українській біржі біржовий курс акцій МХП не сформувався.

Без угод, як минулої п’ятниці, на біржі УБ вчора знизилась після солідного росту попередніх тижнів котирування акцій американської компанії Apple - на 2,4% до 9047 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Загальний обсяг угод з акціями на УБ вчора склав по безадресним заявкам 12 тисяч гривень, адресної – 10 тисяч гривень.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 15.06.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 6,34% та 5,60%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 15.06.2020: з погашенням 1 вересня 2027 була на рівні 7,17%,  1 листопада 2028 року – 7,64%, 25 вересня 2032 року – 7,34%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 12.06.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 6,39% та 5,51%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 12.06.2020: з погашенням 1 вересня 2027 була на рівні 7,04%,  1 листопада 2028 року – 7,45%, 25 вересня 2032 року – 7,26%.

Маємо продовження певного зростання дохідності єврооблігацій України та зменшення прибутку інвесторів в ці папери. Загальну картину добре видно на графіку абсолютних прибутків інвестицій в українські єврооблігації, який можна знайти на сайті за посиланням: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323.

На ринку ОВДП порівняно з попереднім днем без змін. Є продовження спроб окремих банків-учасників цього ринку понизити пропозиції до 6,0%/8,0% «на ближньому» кінці кривої дохідностей. На 2021 рік дохідності 9,0%/10,5%.

Очікуємо зменшення десь за тиждень-два процентних ставок по депозитам в гривні.

Сьогодні первинні аукціони Мінфіну з розміщення ОВДП. Чекаємо результатів.

Світові фінансові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів підріс на 0,8%, вийшовши з мінусу в плюс вже в ході торгів, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на 0,3%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, «впав» на 2,1%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США та Європи зростають; на американські порядку 1%, на європейські більше 2%. Індекс MSCI EM зранку додає 2,3%.

Маємо чисті спекуляції американських (світових) трейдерів акціями «в повний ріст». (Або ж хтось комусь «підігрує».)

Новини.

Найбільш важливі новини для учасників українського фінансового ринку виділено жирним шрифтом, з урахуванням втрати важливості через включення подібних повідомлень по тій же темі в блоці новин за попередні дні.

Українські фінансові новини.

1.      Новини економіки

·        Кабмін допускає падіння економіки у 2020 році до 8% ВВП порівняно з 2019 роком, свідчить оновлена програма дій уряду.

·        Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service прогнозує спад реального валового внутрішнього продукту України в 2020 році на 4,5% і його відновлення приблизно на 3,6% в 2021 році.

·        У січні-квітні 2020 року імпорт товарів перевищив експорт на 674,5 млн доларів. Про це повідомила Державна служба статистики. Протягом січня-квітня від'ємне сальдо торгівлі товарами покращилося на 1 449,2 млн доларів у порівнянні з січнем-квітнем 2019 року (січень-квітень 2019 року негативне сальдо склало 2 123,7 млн ​​доларів).

·        Державне підприємство «Укрпромзовнішекспертиза» зазначає позитивний тренд цін на металургійну продукцію в червні.

·        Україна збільшила запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) станом на 13 червня на 18,6%, або на 2 941 млн куб. м, до 18,755 млрд куб. м з початку сезону закачування газу, що стартував 7 квітня 2020 року.

·        5-12 червня травня спотова ціна газу на нідерландському газовому хабі TTF знизилася на 0,24%, або на 0,14 євро/тис. куб. м до 59,99 євро/тис. куб. м.

Коментар: Не дуже інформативні новини, тому що повторюють тези, які вже не раз згадувались в цих оглядах. Є два блоки. Перший – негативна зміна ВВП України та другий - позитивна динаміка для курсу гривні з точки зору торгівельного балансу. Зрозуміло, що прогнози зниження ВВП України не визначенні і є великі ризики їх погіршення через погіршення світової економіки, в більшій мірі, ніж раніше очікувалось. А ціни на товари імпорту України знизились набагато більше, ніж експорту, що створило сприятливу для курсової стабільності гривні ситуацію.

2.      Фінансова стабільність України. Зовнішнє фінансування.

·        Рада директорів Світового банку 26 червня цього року розгляне можливість виділення Україні кредиту на політику розвитку для економічного відновлення. Відповідний пункт внесено до порядку денного зборів ради директорів. Інформація про обсяг кредиту в опублікованих матеріалах поки відсутня, однак згідно з матеріалами нової програми stand by Міжнародного валютного фонду, його розмір може скласти 0,7-1 млрд доларів США.

·        Україна розпочала реалізацію програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство». Вона також допоможе отримати 200 млн доларів позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

Коментар: Отримання кредитів позитивно, в тому числі для платіжного балансу країни, для державного бюджету України.

3.      Реформи. Накопичувальна пенсійна система України

Програма Кабінету Міністрів передбачає запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування з 2021 року. «Запровадження другого рівня (накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування) з 2021 року і стимулювання розвитку третього рівня пенсійної реформи (системи недержавного пенсійного забезпечення)», - сказано в розділі «Гідне пенсійне забезпечення».

Програма Кабміну також передбачає досягнення видатків на пенсійне забезпечення на рівні 12% ВВП і забезпечення мінімального рівня пенсійного забезпечення на рівні 40% одержуваного заробітку.

Раніше пенсійний експерт місії Міжнародного валютного фонду Шаба Фехер зазначав, що МВФ підтримує впровадження накопичувальних пенсійних систем, але потрібно переконатися, що будуть створені необхідні умови для того, щоб реформу дійсно було впроваджено і вона була ефективною, а не згорнулася через певний час.

Користь від введення загальнообов'язкового накопичення пенсій, як показує досвід інших країн, отримує лише фінансовий сектор, а сама система має ряд недоліків, заявив національний координатор Міжнародної організації праці в Україні Сергій Савчук.

Коментар: Плюси та мінуси обох систем пенсійного забезпечення добре відомі, Таблиця 4, Рис. 4 в кінці огляду. З точки зору країн, які розвиваються доцільне сполучення обох систем. І це сполучення доцільне не тільки з точки зору фінансового сектору.

Основним же при переході на частково накопичувальну систему є зміщення відповідальності за пенсійне забезпечення з держави на конкретного громадянина, застрахованої особи. Це глибоко правильно по своїй суті.

При правильному застосуванні часткове використання накопичувальної системи в певній мірі стабілізує макроекономічну ситуацію в країні, пом’якшує негативний вплив демографії.

Є певне спрощення системи державного управління, в тому числі усунення необхідності дуже частого коригування накопичувальної системи, її політичної залежності.

Впровадження накопичувальної пенсійної системи може бути великим поштовхом для розвитку фінансового ринку в Україні. Однак, теза, що це вигідно лише учасникам цього ринку не правильна. Це також великий поштовх для покращення корпоративного управління, в тому числі і в державних компаніях. А це, прямо скажемо, зовсім не лишнє для України, здається в набагато більшій мірі, ніж для інших країн.

Звичайно, позитивні чинники працюють тут лише за певних умов.

4.      Реформи. Приватизація в Україні

Фонд держмайна призначив на 15 липня дату аукціону з приватизації готелю «Дніпро», розташованого на Європейській площі. Згідно з повідомленням ФДМУ, стартова ціна готелю «Дніпро» становить 80,92 млн гривень. Готель приносив державі трохи більше 10 тис. гривень на місяць, написав керівник ФДМУ.

Світові фінансові новини

Це:

·        Відновлення на ринку акцій.

·        ФРС починає програму викупу випусків індивідуальних корпоративних облігацій (раніше, місяць назад він почав викуповувати корпоративні боргові папери через ETF).

·        Контроль за новими локаціями поширення коронавірусу.


І знову до місцевого ринку акцій.


Сьогодні є дуже хороше відновлення на світових ринках акцій. Однак останнім часом індекс Української біржі рухається слабше за основні світові фондові індекси, та й ще з більшим часовим лагом по відношенню до світових фондових індикаторів. Тож базувати на цьому «закордонному» рості очікування сьогодні росту і на місцевому ринку акцій – неправильно. А що буде насправді, – подивимось.

Таблиця 4. Переваги та недоліки солідарної та накопичувальної пенсійних систем в порівнянні.

Рис.4


Рис.4




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 16 июня 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду