Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 18.04.2024 16:01
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 24 июля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1300,42+3,47%


Рис.2Основні фінансові новини для українських учасників фінансового ринку на сьогодні дуже позитивні:

·        Правління НБУ ухвалило рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6%.

·        Україна розмістила єврооблігації з погашенням у березні 2033 року на US$2,000 млрд під 7,253% річних. Паралельно Україна викуповує обігові євробонди з погашенням у 2021 і 2022 роках на суму US$846 млн.

·        Зниження курсу гривні припинилось. Для цього Національний банк України за останні три дні продав на міжбанківському валютному ринку $350 млн. Основна причина зниження попередніх днів імовірно психологічна, тобто зниження курсу гривні не буде вже і без інтервенцій НБУ.

·        Україна підписала меморандум з Європейським Союзом про взаєморозуміння та кредитну угоду між Україною, Національним банком України і ЄС про отримання країною макрофінансової допомоги на суму EUR1,2 млрд. Перший транш у EUR600 млн буде отримано Україною відразу ж після ратифікації меморандуму парламентом.

·        Національний банк України покращив прогноз зростання міжнародних резервів у 2020 році з $25,3 млрд до $29,8 млрд і до $32,7 млрд у наступні два роки.

З міжнародних новин (для окремих учасників ринку).

·        Продовження загострення міжнародних відносин США – Китай. Останні новини тут це вчорашні ремарки Державного секретаря США Майкла Помпео та те, що сьогодні Китай наказав закрити консульство США в місті Ченду. Загострення відносин США – Китай може мати позитивний вплив на курс долара США по відношенню до твердих валют та негативний на фондові індекси.

·        Різке зниження фондового індексу NASDAQ вчора з великих піків, історичних максимумів та значне зниження європейських фондових індексів сьогодні.

·        Зранку опублікований композитний індекс менеджерів закупівлі, PMI, по Єврозоні. Значення 54,8, добре вище 50, сигналізує про повернення економіки регіону до зростання.

·        Євро припинило ріст по відношенню до долара США на фоні загострення відносин США – Китай, зниження фондових індексів та технічних факторів, незважаючи на пристойні PMI Єврозони. Проте чи надовго?

·        Дуже великі бюджетні проблеми США, а також загроза другої хвилі захворюваності на коронавірус в США можуть та імовірно продовжать тиснути на вартість американської валюти. Це замість, наприклад, здавалось би очевидного зараз за звичайних умов після росту розпродажу євро на піку.

Про частину з цього більш детально та інші новини після огляду ситуації на  українському ринку акцій за вчора.

Ринок акцій України.

Вчора індекс ПФТС не змінився.

Індекс Української біржі минулого дня знизився ще на 1,4% після невеликою паузи попереднього дня. Від локального піку 16.07.2020 індикатор втратив загалом вже 3,3%. Наразі індекс Української біржі перебуває лише на 0,7% вище за свій більш, ніж дворічний мінімум досягнутий 1 липня 2020.

На Українській біржі вчора відбулось шість угод з акціями двох емітентів - всі по безадресним заявкам.

Результати вчорашніх торгів на УБ торгів представлені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 23.07.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

«Центренерго»

5,15

-6,4%

83 070

5

-

-

«Укртелеком»

0,09

0%

3 600

1

-

-

Разом

86 670

6

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Український борговий ринок.

Ціни українських єврооблігацій позитивно відреагували на вчорашні українські фінансові новини і зросли, Рис. 1,

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

Дохідності єврооблігацій України станом на вчора перебували лише трохи вище 7% на «дальньому кінці», Рис. 2, посилання http://ua.cbonds.info/



Рис.1Рис.1
Рис.2Рис.2


Світові ринки акцій.

Вчора  широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів знизився на 1,2%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 майже не змінився (-0,06%), Так само як і композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM (-0,02%).

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США несильно знижуються, крім ф’ючерсів на індекс NASDAQ, які втрачають 0,9%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знижується на 1,5%. Так само індекс MSCI EM зранку падає на 1,6%.

Звичайно для учасників фінансових ринків є питанням наступний рух (скоріше суттєво вниз) фондового індексу NASDAQ, який дуже сильно виріс в період коронакризи, Рис. 3.



Рис.3
Рис.3

Так само цікавим є і наступний рух індексу долара і курсу євро.

США підійшли до коронакризи з великим бюджетний дефіцитом через дуже велике зниження ставок податку на прибутки корпорацій. Криза додає бюджетного цій дефіциту країні дуже сильно. А бюджетний дефіцит та боргові проблеми США традиційно погано для американської валюти.

На початку кризи фактором росту курсу долара репатріація раніше інвестованих за кордон коштів в США. Це сприяло дуже сильному локальному укріпленню долара через великий валюто обмін. Тепер фондові індекси США за оцінкою суттєво вищі за іноземні з позицій історичних дисконтів по оцінкам. Що буде далі?

Українські фінансові новини.

·        Правління НБУ ухвалило рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6%. «З одного боку, це стримає зростання цін в умовах відновлення економіки в 2021-2022 роках, а з іншого – залишить достатній простір для подальшого зниження вартості кредитів до однознакового рівня», - констатує глава НБУ Кирило Шевченко.

·        Україна розмістила єврооблігації з погашенням у березні 2033 року на $2,000 млрд під 7,253% річних. Паралельно Україна викуповує обігові євробонди з погашенням у 2021 і 2022 роках на суму $846 млн. Їх можна обміняти на нові папери, відповідні заявки приймалися до четверга включно, а розрахунки намічені на 28 липня.

Це друга спроба України розмістити доларові євробонди за місяць. Попереднє розміщення єврооблігацій України відбувалося 1 липня, інвесторам було запропоновано 12-річний випуск. Підсумковий обсяг розміщення мав становити $1,75 млрд, прибутковість за підсумками збору заявок була визначена на рівні 7,3%.

·        Зниження курсу гривні припинилось.

·        Для цього Національний банк України за останні три дні продав на міжбанківському валютному ринку $350 млн, повідомив заступник голови центробанку Дмитро Сологуб. Основною причиною зниження курсу гривні в останні дні Сологуб назвав психологічну.

·        Україна підписала меморандум з Європейським Союзом про взаєморозуміння та кредитну угоду між Україною, Національним банком України і ЄС про отримання країною макрофінансової допомоги на суму EUR1,2 млрд. Перший транш у EUR600 млн буде отримано Україною відразу ж після ратифікації меморандуму парламентом. Термін дії програми 12 місяців. Позика видається на 15 років (до 2035 року), а відсоток за користування коштами становить 0,125% річних.

Умови, які повинна виконати Україна, щоб отримати другий транш, розбиті на чотири блоки: управління державними фінансами, державне управління та верховенство права, поліпшення бізнес-клімату, секторальні реформи й державні підприємства. В тому числі передбачається: продовження реформи податкової та митної служби, вирішення певних питань судової реформи, розширення повноважень приватних виконавців, поетапна ліквідація податкової поліції і створення Бюро фінансових розслідувань, створення незалежних наглядових рад у ТОП-10 держпідприємств.

·        Банкіри підтримали рішення НБУ зберегти облікову ставку на рівні 6,0%. «Навіщо знижувати, якщо через півроку доведеться підвищувати?», - пише головний економіст Альфа-Банку Олексій Блінов. Він називає такий крок центробанку сигналом «збереження послідовної політики незалежного інституту» (цитата). Член наглядової ради Приватбанку Роман Сульжик назвав рішення НБУ розумним. «Приємно здивували», - додав він.

·        Національний банк готовий знизити облікову ставку за умови утримання інфляції в цільовому діапазоні регулятора (4-6%) і збереження макроекономічної стабільності, повідомив заступник голови центробанку Дмитро Сологуб. «Якщо ми побачимо, що макроекономічна ситуація залишається стабільною, якщо побачимо, що інфляція - в цільовому діапазоні, не побачимо значного розширення фіскального дефіциту, а також побачимо продовження співпраці з донорами, то я не виключаю зниження процентної ставки», - сказав він під час онлайн-брифінгу НБУ в четвер.

·        Національний банк України погіршив прогноз падіння валового внутрішнього продукту України на 2020 рік із 5% до 6% і знизив прогноз зростання ВВП на 2021 рік із 4,3% до 4%, а також залишив на рівні 4% прогноз на 2022 рік, повідомляється на сайті центробанку в четвер.

·        Національний банк України очікує поступового зростання інфляції до 4,7% на кінець 2020 року. Центробанк очікує, що в 2021-2022 році інфляція продовжить перебувати в межах цільового діапазону: 5,5% і 5% відповідно.

·        Національний банк України покращив прогноз зростання міжнародних резервів у 2020 році з $25,3 млрд до $29,8 млрд (оцінка у квітневому макропрогнозі - $27,2 млрд), у два наступні роки очікується збільшення до $32,7 млрд (колишня оцінка у 2021 році - $28,6 млрд, у 2022-му - $32,3 млрд).

·        НБУ також поліпшив прогноз сальдо зведеного платіжного балансу в 2020 році до профіциту у $1,1 млрд із дефіциту в $1,1 млрд. НБУ також прогнозує, що в 2021 році профіцит зведеного платіжного балансу становитиме $2,4 млрд, у 2022-му - $1,8 млрд.

·        Національний банк суттєво покращив прогноз поточного рахунку на 2020 рік – з нульового дефіциту (за старою методологією – з дефіциту 1,7% ВВП у квітневому прогнозі) до профіциту на рівні 4,4% ВВП. Згідно з оновленим прогнозом, регулятор очікує дефіциту поточного рахунку у 2,8% ВВП у наступному (-3,1% ВВП у квітневому прогнозі) і 4,4% ВВП (-4% ВВП) у 2022-му.

Згідно з повідомленням, формування профіциту поточного рахунку відбудеться за рахунок скорочення імпорту через падіння попиту на товари довгострокового використання, закриття кордонів для подорожей, а також через низькі ціни на енергоносії. «Водночас завдяки збереженню в світі стабільного попиту на продовольство, негативні наслідки пандемії для експорту очікуються слабшими, ніж для імпорту. Крім цього, обсяг переказів від трудових мігрантів в Україну буде вищим, ніж очікувалося», - зазначив НБУ.

Однак у наступні роки поточний рахунок буде знову дефіцитним через відкладений споживчий та інвестиційний попит, а також очікуване зниження транзиту газу, прокоментував центробанк.

·        Суттєве підвищення мінімальної заробітної плати відіб'ється на рівні інфляції, безробітті, обліковій ставці, на показниках бюджету України, повідомив заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб. «... і, відповідно, на реакцію НБУ з точки зору процентної ставки».

·        Україна за підсумками роботи металургійних підприємств у червні 2020 року наростила виробництво сталі на 9% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року - до 1,809 млн тонн, зберігши 13-е місце в рейтингу 64 країн-основних світових виробників цієї продукції, складеному Всесвітньою асоціацією виробників сталі (Worldsteel).

·        Ціни на первинному ринку житла в Україні у квітні-червні 2020 року зросли на 6,7% порівняно з аналогічним періодом 2019 року, на вторинному ринку - на 9,4%, повідомила Державна служба статистики.

·        Починається публікація звітів банків України за другий квартал 2020 року. Однак, по суті основні результати вже відомі з оборотно-сальдових балансів, розміщених на сайтах банків. До уваги учасників ринку акцій. Райффайзен Банк Аваль в першому півріччі 2020 року отримав чистого прибутку 2 067 251 тисячі гривень. (Рядок оборотно-сальдового балансу на 1 липня 2020 року під номером 599 Назва: «Усього по групі 599». І нижче теж 59 «Усього по розділу 59») В минулому році чистий неконсолідований прибуток банку в аналогічному періоді склав 2382719 тисяч гривень – дещо більше. Прибуток банку за другий квартал 2020 року – 1 030 511 тис. грн., за червень - 362 130 тис. грн. Дуже хороший результат, особливо зважаючи на економічну кризу.

Станом на 01.07.2020 власний капітал банку Райффайзен Банк Аваль складав 15139561 тис. грн. Зміна за квартал - 1 451 966 тис. грн, більше, ніж величина чистого прибутку. Це за рахунок іншого доходу, а саме переоцінок. І це позитивно і також важливо, оскільки принаймні частково, якщо не повністю, переоцінки увійшли у величину регулятивного капіталу банку. (Це можна перевірити по іншій формі на тому ж посиланні). А це надійність банку та вплив на можливу величину дивідендів.

Звіти можна знайти за посиланням:

https://www.aval.ua/ua/documents/zviti-banku/do-postanovi-pravlinnya-natsionalnogo-banku-ukraini-15-lyutogo-2018-roku-11

Оборотно-сальдовий баланс станом на перше липня посилання:

https://www.aval.ua/storage/files/dodnbu11-1-20200713.pdf

·        Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підтвердило рейтинг групи «Метінвест» на рівні В.

·        НЗФ прогнозує скорочення виробництва на 31% в серпні та планує перевести від 20 до 25% працівників у простій. Про це в інтерв'ю корпоративному каналу сказав голова правління-генеральний директор НЗФ Володимир Куцин.

«Потужності дають змогу підприємству виплавляти значно більше і на заводі є абсолютно все, є проблема: куди і кому продати ці феросплави. Ми виробляємо 52 тис. тонн у липні, а продаємо 20 тис. тонн. Ми не можемо більше продати, оскільки немає затребуваності. Це пов'язано з тими сотнями мільйонів тонн сталі, які у світі будуть випущені в цьому році менше. І виробляти на склад - це неправильно і суперечить всім економічним критеріям розвитку. Тому доведеться скорочувати обсяги виробництва, ми думаємо, що цифра буде близько 36 тис. тонн на серпень», - сказав він.

·        Останні зміни до закону про закупівлі протирічать Угоді про асоціацію України з ЄС та ряду інших міжнародних зобов’язань – прем’єр-міністр Шмигаль.

Повертаючись до місцевого українського фондового ринку. Негативний поворот на світових ринках акцій зі вчорашнього вечора та сьогодні мав би мати негативний вплив на ціни місцевих акцій. Та, здається, зараз більше вони живуть своїм власним життям. Тут є місцеві проблеми. Не хотілось би щоб індекс Української біржі оновив свій більш, ніж дворічний мінімум. Та для цього є певні передумови. Хоча є і, навпаки, чинники, які дозволяють цього уникнути.

На очікування динаміки фондового індикатору УБ конкретно на сьогоднішній день тисне невизначеність.

Також очікуємо публікації на днях звітності місцевих українських емітентів за другий квартал 2020 року.


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 24 июля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду