Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 12:40
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 28 июля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1314,16+0,29%

Основні новини для українських учасників фінансового ринку формуються зараз за океаном та в розвинутих країнах світу. І вони важливі.

Це 1) слабкість долара США та 2) перспектива зниження фондового ринку США.

Перше для українських учасників фінансового ринку означає, що 1) гривня по відношенню до долара США через слабкість останнього отримала і можливо ще отримає підтримку в парі гривня-долар, 2) тим учасникам місцевого фінансового ринку, хто «працює» у валюті, принаймні частково варто добре подумати, який склад валют має зараз бути. Іншими словами скільки у відсотках має бути гривні, скільки долара та скільки євро.

Другий чинник означає зниження цін та зростання дохідності українських єврооблігацій певній перспективі, а також тимчасове зростання індексу долара США та зниження курсу євро. Останнє можна також розглядати як шанс «добре» придбати єдину європейську валюту.

Серед українських фінансових новин - публікація виробничих показників Миронівського хлібопродукту та ще менш значима новина про реструктуризацію кредиту державної «Укрзалізниці» перед державним «Ощадбанком».

Слабкість долара зумовлена наступними факторами на які необхідно звертати увагу:

А) економічними факторами

-         нестриманим поширенням в США коронавірусу, що може сповільнити економіку цієї країни;

-         економічними проблемами, низькими темпами відновлення економіки США;

-         великим борговим навантаженням США, яке ще зросте і

-         дуже тривалим періодом низьких ставок в США через великий державний борг.

Б) проблемами з високими цінами та низькими дохідностями фінансових інструментів США

-         дуже низькими відсотковими ставками по будь-якому боргу в США (державному, боргу настроєному на інфляцію, корпоративному боргу з хорошим кредитним рейтингом, високодохідним облігаціям, муніципальним облігаціям);

-         негативними реальними відсотковими ставками в США;

-         поточними ринковими оцінками цінами акцій в США, які істотно вищі за традиційну цінову перевагу акцій США над акціями в інших регіонах;

-         дуже високими абсолютними оцінками акцій США.

Все це ілюструється на Графіках 2-15 в кінці огляду.

Про це більше після огляду подій минулого дня на українському ринку акцій та світових ринках акцій.

Ринок акцій України.

Вчора індекс ПФТС знову не змінився.

Угод з акціями на біржі ПФТС минулого дня не було.

Індекс Української біржі вчора зріс ще на 0,8% і оновив свій локальний максимум.

Це після його «стрибка» на 3,5% минулої п’ятниці до рівня попереднього локального максимуму досягнутого 16.07.2020.

Ріст індикатору в минулу п’ятницю був зумовлений стрибком на 16,5% «в стакані» ціни акцій «Центренерго» з 5,15 до 6,0 гривні за акцію. (В ціні закриття була відображена менша ціна акцій «Центренерго», 5,4632 гривні за акцію. Спасибі біржі, що пояснили цю ситуацію та особливість різного обліку цін).

Вчора ціна акцій «Центренерго» 6,0 гривні за акцію була підтверджена і ціною на закритті. Однак тепер ріст ціни акцій «Центренерго» з 5,4632 гривень за акцію до 6,0 гривень за акцію на закритті не був врахований в рості індексу Української біржі. Цього понеділка на ріст індикатору мала влив лише угода з акціями Райффайзен Банк Аваль.

На Українській біржі вчора відбулось чотири угоди з акціями двох емітентів – три по безадресним заявкам, одна - адресні.

Результати торгів акціями на УБ цього понеділка представлені в Таблицях 1 та 2.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 27.07.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,350

+3,9%

10 500

2

-

-

«Центренерго»

6,00

+9,8%

6 600

1

-

-

Разом

17 100

3

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  27.07.2020.

Ціна, грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

6,00

14 790

1

Разом

14 790

1

Також без угод минулої п’ятниці на Українській біржі на 1,9% знизились котирування акцій американської компанії Apple до 10 600 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Український валютний ринок.

Гривня продовжувала укріплюватись по відношенню до долара США, але здавати позиції по відношенню до євро, про що вже опорядковано, як і про причини згадувалось вище, Рис. 1



Рис.1
Рис.1

Світові ринки акцій.

Вчора вони відновлювались.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів зріс на 0,7% після свого зниження на 0,6% минулої п’ятниці, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 0,3% (на фоні і по причині сильного укріплення євро), а і композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM додав 1,2% після зниження минулої п’ятниці на 1,6%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси знижуються в межах 0,3-0,5%. Індекс STOXX 600 втрачає 0,1-0,2%. Індекс MSCI EM зростає ще на 1,0%.

Українські фінансові новини.

1

У січні-червні 2020 року компанія «Миронівський хлібопродукт» порівняно з першим  півріччям 2019 року скоротила реалізацію:

·        курячого м'яса на 5%, або на 16,9 тис. тонн до 328,4 тис. тонн;

·        готових м'ясних виробів на 1%, або на 144 тонни, до 16,52 тис. тонн;

·        соняшникової олії на 12%, або на 23,1 тис. тонн, до 163,4 тис. тонн.

При цьому у 1-му  півріччі 2020PerutninaPtuj, що входить до МХП, збільшила продажі м'яса птиці на 47% до 31 тис. тонн, готової продукції - на 58% до 17,5 тис. тонн.

В 1-му півріччі 2020 року експорт курятини МХП скоротився на 10% до 170,55 тис. тонн. При цьому МХП дещо наростив продажі курятини на внутрішньому ринку в січні-червні 2020 року порівняно з аналогічним періодом 2019 року - на 2% до 157,83 тис. тонн.

Згідно зі звітом, середня ціна на курятину в 1-му півріччі 2020 року знизилася на 13,4% до 34,3 гривні / кг порівняно з 1-м півріччям 2019 року.

Зниження реалізації м’яса курки зумовлене в основному складною ситуацією як на внутрішньому, так і на експортному ринку в результаті спалаху пташиного грипу в Україні в 1-му кварталі і пандемії COVID-19 з березня 2020 року.

Загальні обсяги виробництва курятини МХП у 2-му кварталі 2020 року знизилися на 6% до 170,9 тис. тонн, а обсяг експорту курятини - на 9% до 88,5 тис. тонн порівняно з 2-м кварталом 2019 року.

Порівняння першого та другого кварталу 2020:

1 кв 2020 до

1 кв. 2019

2 кв 2020 до

2 кв. 2019

1 п 2020 до

1 п 2019

Зниження реалізації курячого м’яса в натуральних показниках

-4%

-6%

-5%

Зниження ціни курячого м’яса (гривні, без ПДВ, експорт та внутрішня)

-11%

-15%

-13%

Продажі соняшникової олії в тоннах

-19%

-5%

-12%

Продажі соєвої олії в тоннах

-29%

+19%

-11%

Коментар: Результати по виробництву та реалізації другого кварталу в цілому дещо гірші за результати першого, що доволі очікувано. Слабко негативно для ціни акції компанії.

В останні тижні ціна 1 акції МХП на Лондонській біржі дещо підросла і тримається. Проте це більше за рахунок слабкості долара США. В євро «на Франкфурті» - (позабіржовий ринок) ціна цих паперів за рахунок сили євро, навпаки, в останні тижні дещо знижувалась. Вчора ціна акцій «Миронівський хлібопродукт» дещо «у Франкфурті» провалилась, але сьогодні відновилась, на Лондонській біржі після публікації незначно втратила 6,28 в порівнянні з 6,30 доларами за папір. Можна сказати, що руху, якщо брати дві валюти, мало.

2

АТ «Укрзалізниця» повідомляє про завершення угоди з реструктуризації боргу на суму близько $200 млн перед Ощадбанком, що підлягає погашенню до кінця липня 2020 року.

«… «Укрзалізниця» виконала реструктуризацію зазначеного боргу на термін до трьох років з можливістю дострокового погашення. Компанія планує подальше рефінансування боргу з міжнародного ринку капіталів або від одного з українських банків», - ідеться в повідомленні.

Коментар: Новина не дуже позитивна для Ощадбанку, а проте це краще, ніж нічого.

Світові фінансові новини

Коротко по заголовкам  новин.

-         «Курс EUR / USD відступає від вершини вище 1,1770,  розпродаж долара перед рішенням ФРС призупиняється».

(В тексті – «… загальна тенденція все ще залишається конструктивною (для євро – ред..). Відновлення долара може бути короткочасним через очікування «м’якого» ФРС».)

-         Ед Ярдені каже, що інвестори зараз можуть «марити», і ринок (акцій США інших ризикових активів - ред.) готовий до відступу

(В тексті – Відновлення ринку (акцій США інших ризикових активів - ред.) пішло далі, ніж фундаментальна підтримка, і інвестори повинні припинити торгувати акціями (США – ред..), заявив в понеділок стратег-ветеран Ед Ярдені».)

-         Goldman каже, що слабкий долар може принести акціям (США – ред.) збільшення вартості на 300 мільярдів доларів; найбільше виграють ці імена (назви компаній – ред.).

(В тексті – «Згідно із заявою Goldman Sachs, слабкий «зелений» історично спонукав іноземних інвесторів до купівлі акцій США. Банк заявив, що цього разу група придбає 300 мільярдів доларів цього року на тлі постійної слабкості долара, а акції з високими міжнародними продажами отримають найбільшу вигоду (від слабкого долара)»).

-         Індикатори ринку, що сигналізують про «жадібність інвесторів наразі присутні, і тому обережність є виправданою», - каже МКМ

(В тексті – «Інвесторам потрібно крокувати тихо, оскільки ринок (акцій – США) може бути налаштований на різкий відкат», - йдеться в примітці JC O'Hara MKM Partners’.)

-         Європейські акції можуть швидко зрости на 10% за рахунок історичних фіскальних стимулів, прогнозує (банк) Morgan Stanley.

-         Ціни на золото зростають до рекордно високих відміток на фоні проблем з коронавірусом, напруженістю між США та Китаєм.

«В тексті: «Хоча ми думаємо, що золото продовжуватиме підтримуватися зростаючою геополітичною напругою, на наш погляд, головними чинниками ціни на золото є його негативна кореляція з реальними процентними ставками та доларом. Ми вважаємо, що ці три фактори в поєднанні з обмеженим зростанням поставок, оскільки добувні підприємства (в галузі видобутку золота – ред..) продовжують обмежувати капітальні витрати, сприятимуть підвищенню цін на золото», - заявив в понеділок головний директор з інвестицій (провідного швейцарського банку) UBS Марк Хефеле).

-         Рух (негативний) долара в той час, як (ціна) золота зростає сигналізує про нову еру слабкості (цієї) валюти.

(В тексті – «Стратеги кажуть, що сповзання долара відбувається тому, що США відстають від більшої частини світу в припиненні поширення коронавірусу, а деякі очікують, що і економічне відновлення США буде відставати від інших (країн), включаючи Європу. Долар також реагує на перспективу збільшення дефіциту США та наднизьких процентних ставок в США в майбутньому». «Рух проти курсу долара в даний час розширюється, і не тільки в сенсі кількості валют, як валюти, країн, що розвиваються, але й у відношенні більшої кількості учасників (розпродажу долара)», - сказав Марк Чандлер, головний стратег по ринкам Bannockburn Global Forex. «Керуючі активами, спекулянти та інша велика група, судячи з перекосу на ринках опціонів, - це хедж-фонди, приєднуються до ведмежої вечірки проти долара»).

-         Ціни на золото можуть перевищити 2000 доларів цього року, прогнозують аналітики.

-         Цей економіст продав половину своєї позиції в золоті, незважаючи на рекордний сплеск (цін на золото): Ось чому.

(Текст. «Головний економіст Lombard Odier (дуже відомий швейцарський банк, який обслуговує приватних клієнтів – ред..) Самі Чаар заявив в понеділок, що його команда продала половину своїх позицій в золоті» «Чаар зауважив, що, хоча тримання золота є важливим у світі, де велика кількість боргу має негативні ставки, глибокі негативні реальні процентні ставок у США створюють певну «вразливість» золота при нинішніх цінових рівнях, оскільки такі низькі ставки не є стійкими враховуючи економічний прогноз».

«Ми продовжуємо бачити негативні реальні процентні ставки як основну рушійну ціну для ціни на золото, якщо візьмемо 10-річну реальну процентну ставку (відсоткові ставки, скориговану на інфляцію) у США, вона по факту зараз -1% (мінус 1%), рівень який не спостерігався з 2011 або 2012 року», - сказав Чаар».

Чаар припустив, що такі глибоко негативні реальні ставки зазвичай вказують на те, що економічного відновлення не настане, і американська економіка продовжить скорочуватися, що економісти Ломбард Од'єр не вважають можливим або стійким».

«Ми знаємо, через що вони (США) проходять, ми знаємо, що вони погано управляли під час пандемії, але в якийсь момент економіка США одужає і, за цим прослідують реальні процентні ставки (будуть зростати), і це буде негативно для золота, якщо ми думаємо про наступні місяці та квартали», - підсумував Чаар».

Повертаючись до українського ринку акцій.

Вчора індекс Української біржі підріс. Але вчора було і зростання і на світових фондових ринках. Чи продовжиться ріст на зовсім крихітному місцевому ринку акцій сьогодні в противагу корекції на світових фондових ринках? Питання. Так - можливо. Хоча може бути і інакше. Шанси обох сценаріїв близькі.

Рисунки з короткими коментарями

Курс євро до долара США з початку року (видно призупинення росту сьогодні). (Зниження курсу долара – чинник підтримки цін американських фінансових активів).




Рис.2
Рис.2

Стрибок ціни золота.

(Основна причина зростання ціни золота – негативні реальні дохідності та процентні ставки  в США)



Рис.3
Рис.3

Ослаблення індексу долара США.

(На фоні економічних та боргових проблем, зменшення процентного диференціалу з іншими розвинутими країнами світу по дохідним активам)




Рис.4Рис.4

Індекс долара США (найнижчий за останні два роки).



Рис.5
Рис.5

Індекси S&P 500 та STOXX 600

(Видно, що індекс STOXX 600 відставав в рості і тепер імовірно «дешевший» на 10%)




Рис.6
Рис.6

Мультиплікатор P/E індексу S&P 500 відносно загальносвітового індексу

(Показує більш вискоку поточну ринкову оцінку індексу S&P 500 - +12%)



Рис.7
Рис.7

Мультиплікатор P/E індексу S&P 500

(дуже високий – показує завищену оцінку індексу S&P 500 по цій «мірі» в історичній ретроспективі)





Рис.8
Рис.8

Номінальні дохідності 10-и річних державних боргових паперів США, Європи, Японії

(видно скорочення різниці в дохідностях – чинник «перекидання» коштів з США в інші регіони і ослаблення долара США)




Рис.9
Рис.9

Різке зниження і низькі дохідності корпоративних паперів США з високим кредитним рейтингом

(Чинник для «втечі» з фінансових активів США в активи інших регіонів, і, відповідно, ослаблення долара та зростання ціни золота)



Рис.10Рис.10

Різке зниження і низькі дохідності корпоративних паперів США з низьким кредитним рейтингом і високою дохідністю

(Чинник для «втечі» з фінансових активів США в активи інших регіонів, і, відповідно, ослаблення долара та зростання ціни золота)




Рис.11

Рис.11

Різке зниження і низькі спреди в США боргових корпоративних паперів з низьким кредитним рейтингом і високою дохідністю

(Чинник для «втечі» з фінансових активів США в активи інших регіонів, і, відповідно, ослаблення долара та зростання ціни золота)





Рис.12

Рис.12

Низька дохідність надійних фінансових інструментів в США.

Негативні реальні дохідності по ним

(Чинник слабкого долара США і високої ціни на золото)




Рис.13
Рис.13

Негативні реальні дохідності по надійним фінансовим інструментам США.

(Чинник слабкого долара США і високої ціни на золото)




Рис.14Рис.14

Порівняння з реальними дохідностями надійних фінансових інструментів Європи.

(Видно зменшення спреду з аналогічними по ризикам інструментами США – чинник «втечі» грошей з США і зростання курсу євро)



Рис.15
Рис.15



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 28 июля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду