Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 12:20
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 29 июля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1324,16+0,76%

Сьогодні значимих фінансових та економічних новин для українських учасників фінансових ринків немає.

Перед усім радимо передивитись наш огляд ринку за вчора. Він містить короткий опис загальної «диспозиції» на світовому ринку фінансових активів і валют (і це стосується у великій мірі і гривні), що зараз доволі важливо, включаючи відсоткові ставки, ринки акцій з коротким поясненням причин того, що відбувається, та актуальними фінансовими заголовками.

Це важливо, щоб розуміти, яка ситуація склалась на сьогодні, і що може бути в найближчі пару місяців, і чому так. А, на додачу, як зв’язані між собою різні фінансові активи в світі та валюти. Тож дуже рекомендуємо передивитись графіки та перечитати огляд в цій частині.

На цьому фоні певною інтригою є результати дводенного засідання ФРС США, яке почалось вчора і закінчується сьогодні.

Що стосується сьогоднішнього дня, то найбільш значимими новинами є.

·        В цілому позитивні результати аукціонів Мінфіну України з розміщення ОВДП.

·        Позитивна новина по майбутнім закупівлям в цьому році «Укрзалізницею» продукції Крюківського вагонобудівного заводу.

·        Стабілізація на світових фінансових ринках (валютному, золота, ринках акцій) після значного ослаблення з кінця червня долара США в очікуванні результатів засідання ФРС.

Про це та інші новини після огляду подій на українському фінансовому ринку та світових фінансових ринках.

Ринок акцій України.

Вчора індекс ПФТС знову не змінився.

Угод з акціями на біржі ПФТС минулого дня не було.

Індекс Української біржі вчора зріс ще на 0,3% і знову оновив свій локальний максимум.

Це після його «стрибка» на 3,5% минулої п’ятниці до рівня попереднього локального максимуму досягнутого 16.07.2020 і росту індексу цього понеділка на 0,8% Ріст на 3,5% за рахунок росту в середині дня п’ятниці котирувань акцій «Центренерго» на 16,5%.

Результати торгів акціями на УБ цього вівторка представлені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 28.07.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,355

+1,4%

70 400

2

0,3520

-

Миронівський хлібо-кт

186,9

+1,0%

5 607

3

-

-

Разом

76 007

5

Також без угод минулої п’ятниці на Українській біржі на 0,5% зросли котирування акцій американської компанії Apple до 10 654 гривень за акцію.

Якщо брати офіційний курс гривні до долара США на сьогодні 29 липня 2020 року, 27,6851 гривні за долар, то ціни акцій на іноземних біржах, МХП на вчорашньому закритті - 6,26 долара США за акцію та Apple на закритті позавчора та вчора - 379,24 та 373,01 долара США за акцію перераховуються по курсу у відповідно 173,3, 10 499 та 10 327 гривні. Це відповідно на 7,0%, 1,5% та 3,1% менше, ніж на Українській біржі.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Український борговий ринок.

Ціни українських єврооблігацій дещо знизились за минулий день, Рис. 1. Дохідності відповідно дещо зросли. Ціновий рух державних єврооблігацій України в цілому практично повторює те, що відбувається на американському ринку акцій. Ми вже не раз писали про таку велику кореляцію з урахуванням звичайно значних додаткових змін, які вносить ринкова переоцінка специфічних місцевих українських ризиків поступова чи при певних подіях.

На «дальньому кінці» кривої дохідності дохідність станом на вчора складає, 7,32-7,45%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323


та http://ua.cbonds.info/


Рис.1Рис.1

Рис.2
Рис.2

Якщо брати пропозиції на вторинному ринку ОВДП, то орієнтовна дохідність річних паперів з погашенням в середині наступного року складає 11,00%/13,00%, в цілому по 2021 року змінюється в діапазоні 10,00-10,50%-11,00%/12,00%-13,00%, зростаючи на кінці. Цифри наведені по найкращим пропозиціям.

Дохідність помітно вища, ніж на первинних аукціонах Мінфіну.

Ринкові дохідності (умовно крива дохідності) та згладжені криві по гривневим та валютним ОВДП за версіями CBONDS та НБУ наведені нижче на Рис. 3 та Рис. 4. Звичайно, при погляді на дохідності валютних паперів, слід враховувати різноманітні додаткові витрати, які суттєво зменшують фактичну дохідність для інвестора.




Рис.3Рис.3

Рис.4Рис.4

Світовий ринок акцій.

Тут напередодні рішення ФРС все спокійно.

Здається ,впливові трейдери США «вижали» зі свого ринку акцій все. І, цілком можливо, крупний рух в сторону зниження вартості долара з кінця червня - це теж їх рук справа. Можливо мета декого захистити ціни американських фінансових активів, в особливості дуже високі і не дуже обґрунтовано високі ціни акцій.

Однак подальше дуже швидке зниження вартості долара могло б, на думку багатьох  фахівців, лише зашкодити цінам акцій США вже за рахунок курсової компоненти. Дивлячись на швидку негативну зміну курсу долара США, учасники ринків навпаки стали б ще швидше «перекидати» кошти за межі Штатів.

Тож на фоні дуже високих оцінок фондові індекси США продовжили вчора своє поки лише повільне «сповзання». Більш чітко негативну картину наразі видно в більш консервативному індексі Dow Jones Industrial Average.

Знову таки, в цьому зв’язку варто подивитись наш вчорашній огляд ринків.

Як кажуть ще фахівці, має немалий сенс подивитись на корпоративні результати та їх прогнози.

Вчора ринок акцій США повернувся до зниження.

Минулого дня широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів знизився на 0,65%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, навпаки, підріс на 0,4%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM додав ще 0,8% і практично дійшов до своїх недавніх двох локальних максимумів.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси поступово перешли від зниження до зростання – на 0,1-0,5%. Індекс STOXX 600 мало змінюється. Індекс MSCI EM додає ще 0,2%.




Рис.5Рис.5

Українські фінансові новини (загальний коментар в кінці).

·        Міністерство фінансів на аукціонах 28 липня розмістило ОВДП на 7,07 млрд гривень і 130,5 млн доларів. За підсумками аукціонів до державного бюджету залучено в еквіваленті 10,7 млрд гривень. Термін обігу державних облігацій у гривні - 140 і 336 днів, у валюті - 309 днів. Середньозважена дохідність ОВДП в гривні становила 7,1% і 9,2%. Середньозважена ставка дохідності валютних паперів склала 3,5% річних.

Таким чином дохідність по річним гривневим паперам майже не змінилась в порівнянні з попередньою останньою – 9,2% (слід враховувати точніше термін обігу), коротших – зменшилась помітно, валютних з урахуванням терміну обігу – не змінилась. Обсяг залучень – хороший. Цікавою є кількість заявок. Однак на сайті Мінфіну поки інформації по результатам вчорашніх аукціонів немає.

·        Акціонерне товариство «Укрзалізниця» закупить у Крюківського вагонобудівного заводу вагонів на 1 млрд гривень. Про це йдеться в повідомленні Кабінету Міністрів із посиланням на прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. «У понеділок уряд ухвалив фінансовий план Укрзалізниці, де капітальні інвестиції в оновлення рухомого складу визначено ключовим завданням. Загальна сума таких інвестицій становитиме понад 12 млрд гривень. На 1 млрд гривень буде здійснено закупівлі в Крюківського заводу», - зазначив Шмигаль.

З його слів, сьогодні почали надходити перші кошти відповідно до затвердженого плану за 18 пасажирських вагонів, виготовлених на Крюківському вагонобудівному заводі, при цьому Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства за дорученням президента України Володимира Зеленського почало розробляти механізм придбання ще 70 вагонів. «Президент сказав, що в цьому році буде 90 вагонів. 20 уже виготовлено… Буде проведено відповідні наради щодо оплати», - зазначив очільник уряду. В березні Зеленський повідомив, що Крюківський вагонобудівний завод отримає замовлення Укрзалізниці на постачання 90 пасажирських вагонів і 3 дизельних потягів.

·        Сукупний державний борг України в червні 2020 року зріс на 2,7% у гривні - до 2,269 трлн грн, а в доларовому еквіваленті - на 3,5%, до $85,01 млрд, повідомило Міністерство фінансів у вівторок.

·        У червні середня заробітна плата збільшилася порівняно з травнем на 9,8%, або на 1 037 гривень до 11 579 гривень на місяць, повідомила Державна служба статистики у вівторок. В річному вимірі (до червня-2019) ріст склав 7,4%.

Реальна заробітна плата в Україні в червні 2020 року порівняно з червнем 2019 року збільшилася на 4,8%, а до травня 2020 року - на 9,5%.

·        Споживання електроенергії в Україні в січні-червні 2020 року з урахуванням технологічних втрат у мережах знизилося на 5,5% (на 4 млрд 250,7 млн кВт-год) порівняно з аналогічним періодом 2019 року - до 72 млрд 531,9 млн кВт-год. Промисловість країни без урахування технологічних втрат скоротила споживання електроенергії на 5,9% - до 24 млрд 245,3 млн кВт-год.

Коментар: Якщо ще щось коментувати крім аукціонів, то варто відзначити певну перспективу для Крюківського вагонобудівного заводу, яка на фоні спольщення кінця минулого року, початку цього та ще й корона кризу виглядала на цей рік доволі сумнівною. Непогано тримається заробітна плата, як для кризи, що добре. Правда під час кризи підріс рівень збережень без зростання чи точніше при зниженні капіталовкладень через острахи. Рівень споживання електроенергії відображає рівень валового внутрішнього продукту. Тож тут без несподіванок. А борг підріс за рахунок нових позичок від МВФ. Тут є приріст резервів. Є і певний дефіцит бюджету. Динаміка боргу ще буде змінюватись.

Також очікуємо виходу квартальної звітності українських емітентів за другий квартал 2020 року.

Нагадаємо результати Райффайзен Банк Аваль описані в нашому огляді за 24 липня і відомі з оборотно-сальдового балансу банку.

«Райффайзен Банк Аваль в першому півріччі 2020 року отримав чистого прибутку 2 067 251 тисячі гривень. В минулому році чистий неконсолідований прибуток банку в аналогічному періоді склав 2382719 тисяч гривень – дещо більше. Прибуток банку за другий квартал 2020 року – 1 030 511 тис. грн., за червень - 362 130 тис. грн. Дуже хороший результат, особливо зважаючи на економічну кризу».

«Станом на 01.07.2020 власний капітал банку Райффайзен Банк Аваль складав 15139561 тис. грн. Зміна за квартал - 1 451 966 тис. грн, більше, ніж величина чистого прибутку. Це за рахунок іншого доходу, а саме переоцінок. І це позитивно і також важливо, оскільки принаймні частково, якщо не повністю, переоцінки увійшли у величину регулятивного капіталу банку. (Це можна перевірити по іншій формі на тому ж посиланні). А це надійність банку та вплив на можливу величину дивідендів»

Також нагадаємо, що вже відомі результати «Укртелекому» (Див. огляд за 27.07.2020)

Повертаючись до місцевого ринку акцій.

Вчора індекс Української біржі підріс, можливо десь відображаючи позитивну зміну композитного доларового індексу країн, які розвиваються, MSCI EM. Враховуючи певну слабку, але позитивну динаміку індикатору MSCI EM сьогодні, можливо, варто більше очікувати від індикатору УБ сьогодні слабкого росту.




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 29 июля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду