Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 18.04.2024 18:35
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 21 мая 2012

Коментар по акціях ПАТ «Енергомашспецсталь»

КІНТО
Рекомендация: ENMA, Енергомашспецсталь, азпокупать

Акції ПАТ «Енергомашспецсталі» при сьогоднішньому підвищеному рівні ризиковості викликають мало інтересу в потенційних інвесторів, відтак ціна акції за останні три місяці залишилась на рівні 0,5 грн. Індекс української біржі за цей же період знизився на 26%.

Інформація озвучена на зборах акціонерів дозволяє говорити про стабільний розвиток підприємства. Факторами позитивного впливу, що проявили себе та продовжуватимуть діяти і надалі є:

1) відносна дешевизна залучених боргових ресурсів від ЄБРР (39% від загального боргу підприємства; а загальна вартість залучених фінансових ресурсів при цьому становить ≈8%);

2) програма модернізації виробничих потужностей, яка дозволяє конкурувати за якістю, освоювати нові види продукції та надає можливість збільшувати частку готових продуктів порівняно з напівфабрикатами.

В перспективі дані фактори дозволяють підприємству підвищувати рентабельність своєї діяльності. План на 2012 р. передбачає зростання обсягів реалізації товарної продукції в грошовому вираженні порівняно з 2011 р. на 11,6% до 1,449 млрд. грн. Заплановане зростання чистого прибутку в 2012 р. порівняно з 2011 р. становить 12,6%, до 36 млн. грн., а рентабельність за цим показником залишиться на рівні 2011 р. – близько 2,4%.

У 2012 р. продовжуватиметься реконструкція та модернізація виробничих потужностей, що з-поміж іншого передбачає введення в експлуатацію комплексу дугової сталеплавильної печі ДСП-70 з виведенням з експлуатації старих печей. Дане рішення виглядає ефективним і обґрунтованим, зважаючи на те, що стара піч використовує втричі більше газу, ніж запланована до введення нова піч. Завершення масштабної програми модернізації заплано-вано на 2013 рік.

У 1 кв. 2012 р. підприємством виплавлено 3,9 тис. тон рідкої сталі, що на 11,5% менше за 4 кв. 2011 р.        У більш вагомих категоріях продукції спостерігаємо зростання: виплавка сталі в зливках на 25%, до 25 тис. тон;  сталі легованої та вуглецевої на 19,6%, до 28,3 тис. тон; виготовлення кованих напівфабрикатів і заготовок на 9,3%, до 15,7 тис. тон. Порівнюючи 1 кв. 2012 р. з 1 кв. 2011 р. спостерігаємо тенденцію 11% зниження обсягів виплавки рідкої сталі та 10% зниження обсягів виготовлення кованих напівфабрикатів і заготовок. Обсяг виготовлення основних категорій продукції – сталі в зливках, легованої і вуглецевої сталі – залишився практично на тому ж рівні.

У 2012 р. підприємство ще більш успішно співпрацює з українським «Турбоатомом». На замовлення ВАТ «Турбоатом» цього року Енергомашспецсталь за новою технологією виготовила заготовку робочого колеса турбіни для ДніпроГЕС.Надалі підприємство має виготовити поковки та відливки для двох енергоблоків Кураховської ТЕЦ та Новосибірської ГЕС. З початку року Енергомашспецсталь уклала договорів з Турбоатомом на суму більше 130 млн. грн. (до 9% в обсягах очікуваної реалізації 2012 р.), що на 40 млн. грн. більше порівняно з минулим роком.

У квітні Енергомашспецсталлю було виготовлено унікальний великогабаритний злиток рекордною (в світовому масштабі) вагою 415 тон. Дане досягнення ще раз підтверджує технологічні можливості підприємства та відкриває перед ним перспективи укладення нових контрактів на унікальну та високотехнологічну продукцію.

Наразі акції компанії торгуються за трейлінговими коефіцієнтами EV/S = 1,31; EV/EBITDA = 4,6; P/E= 6,3; P/B = 0,1, що вказує на наявний потенціал зростання ціни акції, а коефіцієнт P/B на рівні 0,1 свідчить про суттєву недооцінку активів підприємства. Перспективи компанії пов’язані з середньо- та довгостроковим горизонтом, що втіляться в життя зі зростанням обсягів реалізації та вищим рівнем зацікавленості цим підприємством потенційними інвесторами. Отже, залишаємо фундаментальну довгострокову рекомендацію за акцією «купувати», в той же час наголошуємо на ризиковість даної інвестиції, зважаючи як на поточний стан ринку, так і на ризики пов’язані безпосередньо з емітентом, зокрема суттєве боргове навантаження.

Другие рекомендации по инструменту


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду