Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 15:20
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 9 декабря 2016

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 793,17-1%

Вчора індекс Української біржі мало змінився, як і сам малюнок торгів. На початку торгової сесії індикатор провалився, провів більше частину торгової сесії в негативній зоні, і, ближче до завершення робочого дня на біржі підріс, закінчивши торги з мінусом у 0,2%. Технічна картина в індикаторі УБ в останні тижні – це «боковий тренд» у вузькому діапазоні з тяжінням донизу. Фактори, які за цим стоять чи, точніше визначають цей рух залишились незмінними і, імовірно (повторимо вчорашній огляд), є наступними. Це, бажання одних, щоб ринок підріс, як закордонні ринки, бажання інших продати невеликі обсяги акцій, як то кажуть, «без фанатизму», неспішно, і не провалюючи ринок, і все це на фоні дуже низької торгової активності на ринку і, відповідно, дуже малих обсягів торгів.

За результатами вчорашньої торгової сесії дуже великих цінових змін в індексних паперах УБ не було. Найбільші зміни зафіксовані в цінах енергокомпаній. Акції «Донбасенерго» подорожчали на 2%, а акції «Центренерго» знизились на 1,3%.

Обсяги торгів залишились на Українській біржі дуже низькому рівні – близько чверті середньоденних за останні рік – півтора і незначно вище мінімальних рівнів цього періоду.

На світових фондових ринках вчора продовжився ріст. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX Europe 600 підріс на 1,3% після росту днем раніше на 0,9% і за день до цього на 1%. Широкий фондовий індекс США S&P 500 додав 0,2% після росту на 1,3% днем раніше. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора зріс на 1,3%. Цей індикатор з локального мінімуму минулої п’ятниці по вчорашній день включно піднявся на 3,0%.

На CNBC вчора з’явились дві публікації – попередження про дороговизну американського ринку акцій. Такі публікації, як правило, появляються доречно, не без причини. Перша посилалась на міру CAPE, «циклічно налаштований» коефіцієнт CAPE (P/E10), модифікований професором Шиллером, США. Останній є відношенням ціни акції, в даному випадку, умовної індексу S&P 500 до величини середнього чистого прибутку (з урахуванням всіх списань та незвичайних прибутків) на акцію поділеного на фактор споживчої інфляції від поточного моменту за останні десять років. Таким чином удається уникнути коливань в прибутках, пов’язаних з економічним циклом. Ця міра зараз знаходиться на рівнях не бачених з кризи 1929, Інтернет буму 2000 та боргової кризи 2007 років, хоча є нижчою. Оригінальний графік який регулярно змінюється Єльським університетом, де працює Шиллер, наводиться нижче на Рис. 1. Його, як і дані можна знайти за посиланням www.econ.yale.edu/~shiller/data/ie_data.xls

Друга стаття була на подібну тему, але оперувала іншими мірами та аргументами. Ситуація тут цілком ясна. Можна також послатись ще і на коефіцієнт P/E по прогнозованим в наступні 12 міс. прибуткам американських корпорацій (чистим операційним, до списань). Проте за цими двома мірами упускається важливий чинник низької дохідності боргових інструментів, а також можливої зміни цін вже тих, що знаходяться в обігу. Можна говорити про премію за ризик, (тобто додаток у відсотках теоретичної дохідності індексу до дохідності державних облігацій), якщо стояти на більш наукових позиціях, або ж з точки зору практика розглянути множину дохідностей вкладень в акції та боргові інструменти на різних часових проміжках від року-двох років до десяти чи двадцяти при різних сценаріях, що досить нескладно. І тут виникне та обставина, що високі поточні ціни акцій в США не є вже такою «дурнею», як це було в 1929 чи 2000, а зумовлені тим, що на багатьох чи більшості часових проміжків при багатьох чи більшості сценаріїв зараз все ще вигідніше «посидіти» в акціях США, незважаючи на майбутню низьку дохідність цих вкладень і тимчасові майбутні помітні втрати по причині відсутності гарної альтернативи. Хоча великі питання все ж, щонайменше, лишаються.

Що стосується дня сьогоднішнього, то зранку індекс MSCI EM втрачає 0,4%. Ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси торгуються різнонаправлено та мало змінюються. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси будуть також торгуватись по різному в різних країнах і мало зміняться.

Поки не видно аргументів, чому характер торгів на місцевому ринку акцій має сьогодні сильно змінитись і порівнянні з минулими двома днями за виключенням одного, але досить суттєвого. Як тільки чиясь програма невеликих продажів буде або виконана, або ж просто припинена за відсутності в ній сенсу чи просто продавець чи продавці передумають, що доволі ймовірно, а світові фондові ринки в найближчі дні не скоригуються сильно вниз, що дуже імовірно, місцевий ринок акцій відразу піде уверх наздоганяти інші ринки. Чи трапиться це сьогодні сказати важко.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 9 декабря 2016
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду