Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Понеділок, 29.04.2024 10:12
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 23 февраля 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 933,8+1,63%

Вчора індекс Української біржі підсів на 0,2% після росту днем раніше на 0,4%. Технічна картина в індикаторі вчора не змінилась – за результатами останніх чотирьох торгових сесій індекс перебуває у вузькому діапазоні майже без змін. Така технічна картина відображає по-перше, загальну ситуацію на світових фондових ринках, а по-друге той факт, що на минулому тижні основний український місцевий фондовий індикатор підріс суттєво більше, ніж закордонні фондові індекси.

Вчора знизились в ціні три з п’яти індексних акцій. Найбільше за результатами торгів цієї середи на УБ знизилась ціна акцій «Центренерго» (-1,65%), а зросла ціна акцій «Укрнафти» (+2,2%).

Звичайно, дивитись на денну, чи кількаденну динаміку цін окремих акцій, зазвичай неправильно, і тренди в цінах акцій є наслідком зміни прибутків емітентів чи інших значимих для емітентів подій, на довших часових інтервалах. Але, як не дивно для такого короткого проміжку часу як день, вчорашня динаміка двох згаданих вище паперів відображає об’єктивну реальність. Ціни на електроенергію ТЕС зараз суттєво знижено, і це при рості ціни на вугілля, а це значно знизить прибутки «Центренерго» в першому кварталі 2017. Водночас, після виходу річних даних по «Укрнафті» за 2016 відійде в минуле величезних збиток цієї компанії отриманий в 4-ому кварталі 2015 через велике нарахування внаслідок податкової заборгованості та, частково, переоцінки в меншу сторону вартості родовищ через тодішні низькі ціни на сировину. В той же час, що дуже важливо, в 2017 році для компанії значно зменшені рентні ставки, а це на фоні зростаючих цін на нафту дасть їй можливість отримати прибуток і у великій мірі (за умов погодження з податковою) зупинити зменшення видобутку за рахунок принципово в рази більших інвестицій. (В останні роки капіталовкладення компанії у видобуток «просто смішні» – зовсім незначні, як для компанії такого розміру з такими геологічними умовами.)

Обсяги торгів акціями вчора на УБ в півтора рази перевищили середньоденні за останні півроку та рік, що приємно.

На світових фондових ринках вчора була невиразна динаміка. Композитний доларовий фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс цієї середи ще на 0,2%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 практично не змінився, в широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на  0,1%. Хоча, при цьому вузький консервативний американський фондовий індекс Dow Jones Industrial Average вийшов на свій увага! 9-ий! підряд! історичний максимум.

Американські фондові індекси знаходяться в спекулятивній зоні, але ще будуть підростати. Згідно з FactSet значення P/E фондового індексу США S&P 500 (по прибуткам за останні 12 міс.) наразі складає 21,7, а по майбутнім прибутками на наступні 12 міс. 19,4, що, звичайно, дещо «зашкалює». Але є ще допоки дуже низькі відсоткові ставки. І, як кажуть учасники ринку, «оцінка не має значення допоки вона не має значення».

Учасники світових ринків вчора звертали увагу на звітність компаній емітентів за 4-ий квартал 2016, а також аналізували протокол останнього засідання ФРС США. Недавня риторика Глави ФРС (в тому числі на виступі в Конгресі) та висловлювання деяких інших членів Комітету по відкритим ринкам вказували на можливість більш швидкого зростання базової, а за нею і інших відсоткових ставок в США. В протоколі, однак, все доволі збалансовано, і в ту, і в іншу сторону. Так що навряд темп росту ставок буде занадто високим. Згідно з групою CME (товарні біржі Чикаго - Нью-Йорк) імовірність збільшення базової ставки в США ФРС в березні 2017 за останні дні на думку учасників фінансових ринків не змінились, і складає лише 27%. Збільшення ставок негативно для фондового ринку. Дохідність 10-и річних паперів уряду США зараз також на дуже поміркованому рівні і стабільна - 2,41%, 2-и річних державних паперів США - 1,2%.

Зовсім незначна подія, але варто було б звернути на неї увагу. Це - телевізійне інтерв’ю та публікація статті відомого інвестиційного керуючого в США Ель-Еріана (він на походженням єгиптянин). Останній сказав, що «ралі Трампа» після виборів знаходиться зараз в третій фазі, яка є більш волатильною. Найближчим часом все буде залежати від реальної економічної політики адміністрації та Конгресу США. Якщо політика буде правильна, то вона виправдає поточні, завищені на перший погляд, оцінки фондового ринку США, якщо за цією правильною політикою буде слідувати аналогічна правильна економічна політика інших крупних урядів, то фондові ринки підуть ще значно вище їх поточних рівнів, але, якщо будуть помилки або грубі помилки в економічній політиці ринок США провалиться, причому набагато більше, ніж мав би провалитись, лише виходячи зі своєї оцінки. Який же сценарій реалізується, написав, Ель-Еріан, він залишає на розсуд всіх інших, сам же воліє поки промовчати. Однак. треба розуміти, що це лише думка однієї не дуже впливової, хоча і відомої, людини.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси дуже слабко знижуються; на європейські - мало змінюються. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси майже не зміняться. Індекс MSCI EM зранку додає ще 0,2%.

На цьому фоні, та більше, виходячи з технічної картини на місцевому ринку акцій, яка склалась в останні чотири дні, більш логічно очікувати сьогодні зовсім невеликого росту на місцевому українському ринку акцій, який перекриє вчорашнє невелике його зниження. Однак, слід пам’ятати, що фондові ринки не люблять тривалий час просто топтатись на місці. Трейдери на цьому не заробляють. Місцевий ринок же «простояв» уже чотири дні. Тому, в найближчі дні, а може і сьогодні, можна очікувати і несподіваного різкого руху по індексу УБ або уверх, або ж вниз. Хоча, згадаємо, помітний рух в окремих паперах був.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 23 февраля 2017
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарий
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду