Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 02:43
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 24 марта 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 968,22+1,93%

Вчора індекс Української біржі за результатами торгової сесії несподівано підріс на 2,15% після втрат попередніх двох торгових сесій відповідно 0,5% та 0,4%. Вчорашній ріст індикатору УБ був забезпечений лише ростом одного індексного паперу – акцій Райффайзен банк Аваль на 11,4%. Всі інші чотири індексних папери УБ вчора знизились. Ціна акцій «Укрнафти» втратила 1,5%, «Центренерго» та «Донбасенерго» по 1,1%.

Обсяг торгів акціями вчора на Українській біржі майже в три рази перевищив середньоденний за останні півроку, рік та півтора і був в основному забезпечений купівлею тих же акцій Райффайзен банк Аваль.

Значний ріст акцій банку пояснюється опублікованою на сайті банку об’явою про чергові збори акціонерів банку та розглядом на цих зборах питання дивідендів. Запропонований обсяг дивідендів за звичайними акціями складає приблизно 5,9 коп. на акцію або 34% дивідендної дохідності по ціні вчорашнього біржового курсу після закриття торгів на УБ.  Коментар по річним результатам банку вже давався десь з місяць назад.

Верховна Рада прийняла закон про примусовий продаж і викуп акцій. Законопроект передбачає впровадження в законодавче поле України процедур squeeze-out і sell-out (примусовий викуп і примусовий продаж акцій). Це має велике значення для міноритарних акціонерів України.

Сьогодні закривається реєстр на виплату дивідендів Миронівського хлібопродукту. Оголошення про виплату дивідендів та фінансові результати компанії були опубліковані 15 березня, тобто трохи більш, ніж тижнем раніше. Акції МХП відноситься до тої категорії пайових цінних паперів, які ведуть себе останні роки дуже спокійно. Їх ціна в доларах США на Лондонській фондовій біржі майже не змінюється (Рис. 1) і, відповідно, мало змінюється в Україні (Рис.2). Вона, перш за все не знижується, через дуже високу, як для звичайної західної компанії практично постійну дивідендну дохідність – яка часами доходить до 8% в доларах США. З іншої сторони фінансові показники компанії теж мало ростуть в останні роки, при високих ризиках інвестування в Україну, що дає небагато простору для росту і ціни акцій компанії. В Україні цей папір поступово відвойовує собі «місце під сонцем» і за торговою активністю вже «перегнав» Крюківський вагонзавод і «наближається» до «Турбоатому».

Фінансові результати МХП (прибутки) по року компанії формально незначно погіршились в зв’язку зі зменшенням значної пільги по ПДВ та відносно дуже низьким в минулому році світовими цінами на курятину, а також, що важливо, суттєвим зменшенням ефекту девальвації гривні.

Проте, з однієї сторони компанія заклала в 2016 хороші підвалини для наступного розвитку бізнесу, значно збільшивши обсяги виробництва та експорту в натуральному вираженні. З іншої сторони грошові потоки компанії значно виросли завдяки зменшенню витрат на обігові кошти. Велика девальвація формально збільшує величину EBITDA в валюті через низьку вартість запасів по старим цінам, проте, одночасно, ще в більшій мірі збільшує потребу в обігових через необхідність поповнення запасів вже по новим цінам. Також компанія в минулому році зменшила витрати на капітальні вкладення. Фінансові результати компанії зображені нижче на Рис. 3-6, а ринкові коефіцієнти за минулі роки в динаміці на Рис. 7-8, боргове навантаження компанії в динаміці на Рис. 9. Слід враховувати волатильність квартальних результатів компанії, фактор сезонності (Рис. 4) та більше орієнтуватись на ковзні дані за останні 12 міс. (що краще), або річні дані (трохи гірше через часовий лаг).

Вчора композитний доларовий фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM, просів на незначний 0,1%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цього четверга відновився і додав 0,85%. Широкий фондовий індекс США S&P 500 вчора втратив 0,1%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси підростають. Щоправда, вже три підряд останні дні напрямок торгів на американському ринку був протилежним до руху ф’ючерсів на американські індекси зранку по Києву. Ф’ючерси на європейські фондові індекси торгуються різнонаправлено і майже не змінюються. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси дещо знизяться, що не дивно враховуючи їх вчорашнє розходження за результатами торгів з американським ринком акцій. Індекс MSCI EM зранку, під впливом вчорашнього зростання в США, знижується на незначний 0,1%.

Буквально повторимо вчорашню тезу, яка є важливою. Торги на світових фондових біржах зараз в переважній мірі задаються суто технічним (психологічним) фактором. Ціни акцій на фондових ринках дуже сильно чи значимо виросли після президентських виборів в США в листопаді 2016, і їм, можливо, необхідна пауза. Чи вдасться зробити зниження на американських фондових біржах зовсім невеликим, чи зниження після невеликої перерви продовжиться? Різні досвідчені трейдери США висловлюють на цю тему абсолютно протилежні думки. Тому, тут необхідно орієнтуватись по факту.

Американських учасників фондового ринку дещо стурбувала вчорашня затримка по голосуванню по зміні до законодавства США по охороні здоров’я, відомому, як Обамакеа. Затримка пов’язана з тим, що голосів за прийняття нового закону від консерваторів не вистачало. Можливо, сьогодні ситуація зміниться. Закон має велику економічну вагу в силу великих витрат (одних з найбільших в світі, до речі, на відміну від України) на охорону здоров’я в США по відношенню до ВВП цієї країни. І, головне, він передує, відповідно, реформі системи оподаткування в США, яку деякі вважають досить важливою для фондового ринку цієї країни.

Враховуючи вчорашнє велике розходження в цінах акцій на УБ, можливо, трейдерам варто зберігати обережність. Можливо ріст акцій Райффайзен банк Аваль продовжиться, а може й ні (скоріше – так), але різні акції в цій ситуації можуть вести себе по-різному.

Рис. 1

Рис. 2

Рис. 3

Рис. 4

Рис. 5

Рис. 6


Рис. 7

Рис. 8

Рис. 9


·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 24 марта 2017
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду