Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Неділя, 28.04.2024 02:30
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 21 июля 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1081,43-0,36%

Вчора індекс Української біржі додав ще 0,6% після хорошого росту за результатами попередніх двох торгових сесій – відповідно на 1,8% та 1,9%. Вчорашній ріст на місцевому фондовому ринку був нерівномірний: дві індексні акції УБ зросли, три знизились. Ріст індикатору основної місцевої фондової біржі цього четверга був забезпечений сильним ростом ціни акцій Райффайзен банк Аваль (+3,7%). Всі очікують дуже хорошої звітності банку за другий квартал 2017 в межах досить вражаючих 1,1-1,2 млрд. грн. в порівнянні з 1,44 млрд. грн. в першому кварталі 2017. Звітність має буде опублікована найімовірніше наступного вівторка 25 липня, хоча публікація може відбутись на день раніше чи день-два пізніше. Взагалі публікація квартальних звітів за другий квартал 2017 року – це те, що дасть свіжі ідеї місцевим трейдерам для торгівлі окремими акціями та й для руху ринку в цілому. В цілому звітність емітентів, акції яких входять до індексного кошику Української біржі, поза межами банку очікується змішана в порівнянні з першим кварталом, і, в цілому, не вражаюча. Вона, мабуть, не буде гарантувати подальше істотне зростання індексу УБ. Позитивним сюрпризом може виявитись звітність «Укрнафти», якщо компанія припинить нараховувати забезпечення по податковій заборгованості, – в що поки не дуже віриться.

 Цього четверга з індексних паперів найбільше знизились ціни акцій «Донбасенерго» (-2,4%) та «Мотор Січі» (-0,8%). Ціни інших акцій вчора змінились незначно.

 Обсяги торгів індексними паперами Української біржі на ринку заявок вчора склали 96,8% всіх обсягів торгів на ринку заявок біржі (частіше відсоток буває меншим), і були помітно чи суттєво нижчими за середньоденні за останні півроку, рік та півтора. 72% обсягів торгів цими паперами вчора припали на торги акціями Райффайзен банк Аваль. От що дивіденди та вільний грошовий потік роблять.

 Зростанням індекс Української біржі в останні дні, як видається,  завдячує росту на світових фондових ринках та, в першу чергу, зростанню композитного доларового фондового індексу країн, які розвиваються, MSCI EM, який з локального мінімуму 7-10 липня додав вже 5,7%. Індекс УБ за останні три дні зріс на 4,3%, що дає ще 1,5% запасу в його рості, якщо базуватись на простому порівнянні. Ріст індикатору MSCI EM в останні два дні призупинився на фоні сповільнення чи зупинки росту фондових індексів США. Ріст акцій банку до виходу звітності, скоріше, є наслідком прагнення до росту в цілому та виділення місцевими трейдерами акцій найбільш перспективного на цьому відрізку часу емітента.

 Механізм передачі змін на світових фондових ринках на місцевий ринок акцій та між світовими фондовими ринками видається наступним. Торгові ідеї спонукають місцевих трейдерів спочатку до механічного повторення динаміки на закордонних фондових ринках. З фундаментальної ж точки зору, яка дуже суттєво підтримує в середньостроковій перспективі цей підхід, є подібна зміна ставлення до ризиків на всіх ринках та подібність динаміки прибутків індексу Української біржі та індексу MSCI EM через аналогічний вплив на фінансові результати емітентів росту цін на сировину та росту економік країн цієї групи, схожий вплив відсоткових ставок.

 Що ж стосується розходження в динаміці, то вона зумовлена чинниками розходження ставлення до ризиків та розходження в зміні фінансових результатів. Наприклад, в 2016 році прибутки українських емітентів помітно покращились, як і дуже суттєво покращилась макроекономічна ситуація в нашій країні, що зумовило істотно більший ріст індексу УБ в порівнянні з ростом індексу MSCI EM.

 Ріст індексу MSCI EM був більшим, ніж ріст широкого фондового індексу США S&P 500 через його нижчу відносну оцінку. Проте зараз (це буває не завжди) картина зміни цих індикаторів співпадає. В останні дев’ять місяців на фондовому ринку США та світових фондових ринках внаслідок механізму передачі спостерігається наступна картина: трейдери США з інтервалом від трьох тижнів до півтора місяці протягом короткого проміжку часу тижня-двох виштовхують фондові індикатори трохи вище своїх попередніх максимумів. Потім індикатори протягом кількох тижнів чи місяць перебувають приблизно на тому ж рівні (за цей час всі учасники ринку акцій звикають до ще вищих оцінок ринку), далі ринки трохи знижуються, і знову йдуть уверх. На європейські фондові ринки, однак, останнім часом має негативний вплив ріст курсу євро. Великий ріст ринків акцій зараз видається неможливим через високу поточну оцінку фондового ринку США. Враховуючи, що ріст на фондовому ринку США вже відбувся в останні дні, імовірно фондові ринки жде певна пауза, яка, однак, може виявитись нетривалою через позитивне збурення завдяки публікації позитивної квартальної звітності за другий квартал 2017. Можливо, дуже позитивна звітність окремих корпорацій США дозволить підрости широкий фондовий індекс США S&P 500 і через більш короткий проміжок часу. Саме на цьому, видається, варто будувати очікування, стосовно динаміки фондових ринків, включаючи український на найближчі дні та тижні.

 Вчора композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився менш, ніж 0,1%, широкий загальноєвропейський індекс STOXX 600, втратив - 0,4%, а широкий фондовий індекс США S&P 500 майже не змінився, просівши на суто символічні 0,02%.

 Сьогодні зранку індекс MSCI EM додає 0,1%. Ф’ючерси на американські фондові індекси мало змінюються, на європейські – слабко знижуються (через ріст євро). Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси несильно просядуть.

 Факторами, які слід взяти до уваги при будуванні очікувань стосовно поведінки місцевого ринку акцій є: 1) припинення росту на світових фондових ринках в останні дні (негативно для місцевого ринку), 2а) те, що місцевий  український ринок акцій рухається з часовим лагом по відношенню до світових ринків (позитивно), 2б) при цьому є наявність потенційного запасу в рості індексу УБ по відношенню до індексу MSCI EM в 1,5%, про що говорилось вище, 3) є певна невизначеність зумовлена очікуванням публікації квартальних звітів місцевих емітентів за другий квартал 2017. Виходячи з цього, не дивним є сповільнення росту на УБ вчора та різнонаправлена динаміка індексних акцій в цей день. Таким чином сьогодні ситуація є невизначною. Можливо,  учасники місцевого ринку акцій подумають над тим щоб взяти паузу до появи квартальних звітів місцевих емітентів. Хоча, дещо більш імовірною, видається незначна перевага росту індикатору УБ сьогодні, зважаючи також на позитивний між ф’ючерсом на індекс та значенням індексу у 45,7 пунктів. Імовірно також, що ціна акцій РБА продовжить сьогодні зростати.





·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 21 июля 2017
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду