Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 16.04.2024 19:38
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 18 августа 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 1125,89+0,2%

Вчора індекс Української біржі підріс на 0,3% після зниження за результатами двох попередніх торгових сесій, відповідно, на 0,8% та 0,3%. Вересневий ф’ючерс на індекс УБ, який позавчора не торгувався, вчора, між тим, втратив 1,3%. Позитивний спред між ф’ючерсом на індекс УБ та самим значенням індексу Української біржі скоротився відповідно з 25 пунктів до 6,5 пунктів або 0,6%.

Важко сказати, що то було вчора – перехід індексу Української біржі до торгівлі в діапазоні, чи невеликий звичайний відскік наверх на тренді спокійного зниження. Може бути, як одне, так і інше. Дещо більше, якщо по-правді, з технічної картини видається друге.

Вчора підросли в ціні чотири індексні акції УБ, знизилась – одна «Центренерго» (-0,9%). Однак це, відносно невелике, зниження ціни акцій компанії електричної генерації відбулось на великих обсягах. В найбільшому ж плюсі з індексних паперів за результатами торгів цього четверга були акції «Донбасенерго» (+1,45%) та «Укрнафти» (+1,0%).

Вчора обсяги торгів індексними акціями на ринку заявок Української біржі в п’ять разів зросли в порівнянні з попередньою торговою сесією, і більш, ніж в півтора рази перевищили обсяги торгів індексними акціями на ринку заявок УБ за останні півроку, рік та півтора. 80% цих обсягів склали торги акціями «Центренерго».

Однак, не тільки індексними акціями, і не тільки «Центренерго» були примітні вчорашні торги на УБ. Відносно великі обсяги торгів були на ринку заявок Української біржі і з акціями двох інших компаній електричної генерації: «Дніпроенерго» та «Західенерго», які не входять до індексного кошику біржі. Перші склали 43% обсягу торгів індексними паперами минулого дня, більш, ніж вдвічі перевищивши торги всіма індексними паперами Української біржі позавчора. Другі за обсягами торгів, хоча й суттєво меншими, вчора перевищили інші, крім «Центренерго», індексні акції УБ. І це при  дуже малому фактичному free-float обох акцій - «Західенерго» - меншому. Ціна акцій «Дніпроенерго» вчора знизилась на 4,8%, ціна акцій «Західенерго», навпаки, зросла на 26%. Оцінки компаній дещо вирівнялись по більшості ринкових коефіцієнтів. Імовірна причина такої активності коло акцій  компаній електроенергетики - продаж ФДМУ блокуючих пакетів акцій компаній сектору, який відбудеться незабаром на біржах.

Вчора композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс на 0,3%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора втратив 0,6%, а широкий фондовий індекс США S&P 500 несподівано знизився на 1,5%.

Причина вчорашнього доволі різкого зниження фондових індексів США не зовсім зрозуміла. Спочатку вона була викликана начебто відставкою Гарі Кона, економічного радника президента США Дональда Трампа. Гарі Кон - представник інвестиційної спільноти,  в недавньому минулому один із керівників банку Goldman Sachs, найбільш авторитетного брокера на фондовому ринку США. Коли чутки виявились хибними, ціни акцій в США на короткий час дещо відновились, а потім знову почали зниження.

Учасники ринку та оглядачі потім почали вказувати на проблеми адміністрації США та можливі проблеми її зв’язків з Конгресом, члени якого зараз, до речі, знаходяться у відпустках. Начебто проблеми адміністрації будуть шкодити реформуванню економічного законодавства в США та, конкретно, податковій реформі. При цьому посилалась, в тому числі, на недавній серйозний інцидент в Шарлоствіллі, Віргінія, де на вихідних, під час протестів проти демонтажу пам’ятника конфедератам, білий супрематист (праворадикал, який відстоює перевагу білої раси) вбив контрпротестувальника.  Точніше посилались не на саму негативну подію, а на слабку реакцію на неї президента США.

Згадали і про вчорашній терористичний акт в Барселоні.

Однак, за зниженням на фондовому ринку США, можливо стояли технічні фактори, в тому числі, і суттєвий ріст фондового ринку США з листопада 2016 року, і його поточні високі оцінки, і наближення часу більш жорстокої монетарної політики в США та й у світі. А вчорашнє цінове зниження акцій було просто виплеском реакції на все це.

Як наслідок вчорашнього, сьогодні зранку індекс MSCI EM втрачає 0,4-0,5%, перервавши своє відновлення. Ф’ючерси на американські перейшли від ранішнього зростання до зниження. Ф’ючерси на європейські фондові індекси помітно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси суттєво втратять.

На цьому негативному зовнішньому фоні та виходячи з не дуже сприятливої технічної картини і на місцевому ринку акцій, яка сформувалась в останні дні, сьогодні слід очікувати , скоріше, зниження і на Українській біржі. Хоча, нагадаємо, на ринку акцій буває всяке.


·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 18 августа 2017
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуПадение
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду