Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Понеділок, 29.04.2024 00:06
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 20 сентября 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1134,58+0,38%

Вчора індекс Української біржі підріс на 0,3% після росту днем раніше на 0,1%. Ріст, скоріше, відбувся під позитивним впливом зовнішніх фондових ринків, які після зниження в Азії вчора вночі та в Європі на початку дня, переважно стабілізувались та перейшли до слабкого зростання. Також, імовірно, на ріст мав позитивний вплив той факт, що український фондовий ринок негативно корегувався на минулому тижні на відміну від переважної більшості закордонних ринків і «ринок прагнув» дещо пом’якшити цю ситуацію. Денна динаміка на місцевому ринку акцій вчора повторювала динаміку на європейських фондових біржах: зниження на початку дня, і, потім, перехід до слабкого росту зі змінною динамікою.

Вчора підросли в ціні три індексних папери Української біржі, знизилось - два. Акції «Донбасенерго» додали цього вівторка з індексних паперів найбільше – 2,4%, акції «Мотор Січі» були в цьому відношенні другими – з +1,6%. Найбільше знизилась ціна з індексних акцій «Райффайзен банк Аваль» (-0,8%).

Обсяги торгів індексними акціями Української біржі на ринку заявок вчора різко зросли в порівнянні з попереднім днем, коли вони були близькими до мінімальних за останні два роки і приблизьмо на чверть перевищили середньоденні обсяги торгів ними за останні півроку, рік та півтора.

Вчора також була помітна активність торгів не індексними паперами. Цю торгівлю останнім часом оживили приватизаційні аукціони з продажу блокуючи 25% пакетів акцій енергокомпаній. Саме торги цими паперами займають перші рядки в обсягах торгів не індексними паперами Української біржі. Так, вчора найбільша сума угод була з не індексними акціями «Дніпрообленерго».

З недавніх місцевих новин варто звернути особливу увагу на продаж Україною 15 річних єврооблігацій на суму 3 млрд. доларів США зі ставкою купону 7,375%, що нижче ніж ставка реструктуризованих в 2015 році єврооблігацій - 7,75%. Нагадаємо, що загальна сума  цих паперів склала 14,36 млрд. доларів США та 0,6 млрд. євро, з терміном погашення через чотири роки. Це перше ринкове розміщення Україною єврооблігацій після 2013 року, і це дуже значимий і знаковий успіх. В період 2012-2016 наша держава розмішала євро бондів по 1 млрд. на рік. Розміщення єврооблігацій в 2017, імовірно 10-15 річних паперів на 3 млрд. в 2018 та в 2-3 млрд. доларів США в 2019, дозволить уникнути проблеми погашення великого зовнішнього боргу, що припадає на період 2019-2020 років, і є значним викликом для України. Погашення зовнішнього боргу в середньостроковій перспективі є ключовою проблемою для забезпечення фінансової стабільності в Україні і, відповідно, самим безпосереднім чином впливає і на стабільність банківської системи України і на ринок акцій і внутрішніх боргових цінних паперів. Тому, до речі, важливо нашій країні залишитись в програмі МВФ. Проте відставка незалежних членів Наглядової Ради НАК «Нафтогаз» та помітна критика уряду нашої країни від заступника виконавчого директора МВФ Девіда Ліптона і застереження про можливість повернення назад у реформах в нашій країні, висловлені в ході недавнього візиту Ліптона в Україну насторожують.

Вчора композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився після попередніх днів росту на 0,3%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав суто символічних 0,04% і вийшов на новий локальний максимум, а широкий фондовий індекс США S&P 500, додавши ще 0,1% вийшов на свій новий історичний максимум. Вузький фондовий індекс США Dow Jones industrial average вчора мав ще одне, сорок перше з початку року закриття на новому історичному максимумі.

Наразі фондовий ринок США явно перегрітий, але може продовжити рухатись уверх за двох умов, які присутні на ринку зараз: низької інфляції в США та низьких відсоткових ставок. Так вважає один з найбільш авторитетних стратегів на ринку акцій США – Джім Полсон. Важко не згодитись з тим твердженням, що саме перераховані Полсоном фактори є двома основними причинами росту на фондовому ринку США в 2017 році, принаймні з квітня-травня.

Однак сьогодні завершується дводенне засідання Комітету по відритим ринкам ФРС. На ньому, як очікується, не буде прийняте рішення про підвищення базової ставки в США, проте, багато хто очкує буде об’явлено про початок зменшення балансу ФРС. Що стосується базової ставки, то багато хто очікує ясності в формулюваннях ФРС стосовно імовірності підвищення базової ставки в грудні 2017. Проте, насправді дві треті фахівців в США вважають, що базова ставка в грудні буде підвищена, а більша частина тих, хто сумнівається, вказує на те, що навіть, якщо цього не відбудеться, то просто зросте темп нормалізації грошово-кредитної політики США в 2018 році. Цикл нормалізації ставок, як очікується, завершиться в 2019 році. Продовження нормалізації ставок в грудні буде негативним для ринку акцій. Так що слід очікувати просадки ринків акцій, скоріше, в кінці цього року, можливо, на початку наступного і прискоренням зниження в 2018.

Сьогодні зранку ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси торгуються коло відмітки нульової зміни, переходячи з негативної в позитивну зону і назад. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси мало зміняться. Індекс MSCI EM зранку втрачає незначну 0,1%.

На цьому фоні можливий різний результат на місцевому ринку акцій сьогодні, як позитивний, так і негативний і слабкою ціновою зміною.


·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 20 сентября 2017
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний коментарийРост
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду