Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 04:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 17 ноября 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1283,69+1,14%

Вчора Української біржі підріс на 0,6% в лінії зі світовими фондовими ринками, які суттєво зростали. Це відбулось після втрат індексом УБ за два попередні дні, відповідно, 0,3% та 0,5%. Після свого вчорашнього росту, індикатор Української біржі практично відновився після свого останнього невеликого зниження, і тепер знову наближається до свого трирічного максимуму.

 Вчора підросли в ціні всі п’ять індексних акцій УБ. Проте, ціна жодного індексного паперу не зросла більше, ніж на 1%.

 Обсяги торгів індексними акціями на ринку заявок Української біржі вчора ще більше підросли, однак поки лише незначно перевищили свої середньоденні обсяги торгів за останні півроку, рік та півтора. З не індексних паперів вчора пройшли відносно крупні за обсягами угоди з акціями Сумського заводу Насосенергомаш. З меншими, але помітними обсягами торгувались акції «Західенерго» та «Дніпроенерго». Також були угоди з акціями Крюківського вагонобудівного заводу. Всього з не індексними акціями, крім акцій інвестиційних фондів, вчора було в грошовому вираженні угод приблизно в тому ж обсязі, що і з індексними паперами біржі. На ринку заявок УБ пройшли також невеликі угоди з облігаціями державної позики України двох випусків.

 Як вже згадувалось, вчора світові фондові індекси суттєво (як для останнього року) за день зросли. Саме таким різким, уверх, і мав бути вчорашній рух світових фондових індикаторів, щоб поставити у великий сумнів тих, хто очікував наступного зниження світових ринків акцій. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора зріс на суттєві 1,3%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, як і  широкий фондовий індекс США S&P 500 додали по 0,8%.

 Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси переважно дещо знижуються; на європейські (крім британського FTSE100) незначно зростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси дуже слабко додадуть (крім британського FTSE100). Індекс MSCI EM, сьогодні зранку зростає ще на помітні 0,6%, традиційно дещо відстаючи від індексу S&P 500. Що це було вчора, різкий відскік на зниженні, чи, навпаки, перехід від тимчасової невеликої негативної корекції до продовження росту, покаже сьогоднішній та кілька наступних торгових днів.

 Оскільки в цих оглядах постійно згадуються світові фондові індекси, і вже багато разів згадувалась дуже значна кореляція індексу Української біржі та композитного доларового фондового індексу країн, які розвиваються, MSCI EM, то в цьому огляді це питання висвітлено більш детально. На трьох графіках нижче представлені зміни індексу Української біржі (в гривнях) та композитного доларового фондового індексу країн, які розвиваються, MSCI EM, (природно в доларах США) з 2008 по 2017 рік (10 років), графіки на Рис. 1 та в останні п’ять та три роки, графіки, Рис. 2, Рис. 3.

 Оскільки індекс Української біржі є 1) більш, ніж на два порядки меншим за кількістю паперів, ніж індекс MSCI EM, 3) в індикаторі MSCI EM представлено більше, ніж 20 країн, 3) free-float місцевих українських акцій дуже малий, 4) (може головне) Україна належить до країн з перехідною економікою і з суттєво більшими ризиками, то природно по цим причинам волатильність індексу УБ набагато вища за волатильність індексу MSCI EM. Тому, на Рис. 1-3 крім індексу MSCI EM (червоний колір) нанесений умовний графік цього індикатору в умовах, коли б він відхилявся від лінії свого довгострокового зростаючого тренду в три та в два рази більше – бузкові лінії. Як видно з графіків Рис. 1-3, кореляція двох фондових індикаторів надзвичайно висока, що видно з великого співпадіння руху синьої (індекс УБ) та бузкової лінії (умовно «дуже волатильний індекс MSCI EM»). Також з графіків видно певне незначне часове відставання індексу УБ в своїх рухах від рухів індексу MSCI EM.

 З практичної точки зору це важливо, тому що, аналізуючи прогнози світових КУА та світових брокерів по індексу MSCI EM, які наводяться в кожному стратегічному огляді по світовим ринкам акцій, а також додатково будуючи приблизні очікування по прибуткам місцевих українських емітентів, можна набагато легше прогнозувати наступний рух індексу УБ, і, цін окремих індексних паперів місцевої біржі.

 Що стосується природи високої кореляції індексів УБ та MSCI EM вона полягає, в першу чергу, в майже одночасній зміні ставлення до ризиків на різних фінансових ринках країн, які розвиваються, і відповідній, майже синхронній, зміні ринкових коефіцієнтів. Іншою причиною високої кореляції є схожа зміна економічних умов в різних країнах, які розвиваються, а, значить і прибутків емітентів, в залежності від прискорення чи сповільнення росту світової економіки, і, відповідно, змін цін на сировину, інфляції, відсоткових ставок, тощо.

 Між індексом MSCI EM та широким фондовим індексом США S&P 500, як і індексом STOXX 600, також існує суттєва залежність, але вона більш складна, як кажуть в таких випадках, «нелінійна».

 Торгівельна активність з індексними акціями Української біржі на ринку заявок УБ в останні два роки усереднена по місяцю (20 торговим сесіям) та за півроку - ковзні значення за попередній період в кожній точці, представлена на графіках Рис. 4 та Рис. 5. Як видно з графіків Рис. 4-5, торгова активність з індексними акціями на Українській біржі, яка ще більше знизилась в першій половині 2015, в останні два роки є відносно стабільною. При цьому варто зазначити, що обсяги торгів індексними акціями на ринку заявок Української біржі в середньому складають трохи більше половини торгів акціями на ринку заявок УБ. Проте вони є більш системними і тому, в чомусь більш показовими.

 На сьогоднішньому неоднозначному фоні складно очікувати сильної позитивної (тим більше негативної) динаміки цін місцевих індексних акцій і індексу Української біржі. (Хоча, такого не можна ніколи виключати, може бути і інакше) Скоріше, сьогодні більшість торгівців займуть вичікувальну позицію, придивляючись, як складуться торги на світових ринках акцій в різних регіонах, та що будуть робити інші торгівці на місцевому ринку акцій. Тому, дещо більше ставлячи на несильний ріст фондового індикатору УБ, варто зберігати підвищену обережність. Світові ринки акцій, сьогодні в середині сьогоднішнього дня можуть і сильно «вистрілити уверх», а можуть і незначно присісти, і від цього у великій мірі буде залежати сьогоднішній результат торгів акціями на Українській біржі.


Рис. 1

Рис. 2

Рис. 3

Рис. 4

Рис. 5







·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 17 ноября 2017
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду