Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Неділя, 05.05.2024 20:54
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 15 января 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1505,31-0,56%

Минулої п’ятниці після дводенного сильного позитивного руху наверх в цінах індексних акцій Української біржі намітилась певна пауза. Того дня, провівши більшу частину торгової сесії в досить непоганому плюсі, індикатор УБ закінчив торги поміркованим ростом на 0,2%. Природно, що з точки зору «техніки», картина росту на Українській біржі мало зіпсувалась – це все ще переконливий, послідовний і поступальний рух наверх. Так чи інакше за останні три торгові сесії індекс УБ додав 9,7%, а за попередні два торгові дні – 9,4%. З початку ж року основний фондовий індикатор України додав вже більше 11%.

 Що стало причиною певного локального розвороту місцевого ринку акцій в другій половині минулого п’ятниці? Якщо судити по обсягам торгів індексними акціями Української біржі на ринку заявок УБ, які ще більше підросли і в два з половиною рази перевищили свої середньоденні за минулі півроку, рік та два, – це могла бути фіксація прибутків окремими учасниками місцевого ринку акцій. Можливо, дещо інше - зіштовхнулись два тренди: одні учасники ринку непогано купували, а другі - на цій хвилі вирішили трохи продати. Або ж ті хто купували не хотіли сильно «задирати уверх» ціни акцій, які суттєво зросли до того, і самі дещо підкоригували ціни вниз, зменшивши темп купівлі і, користуючись бажанням окремих учасників ринку, щось продати.

 Якщо говорити про ціни індексних паперів Української біржі, то за результатами торгів знизилась ціна чотирьох з п’яти індексних акцій УБ, зросла ціна однієї. Суттєву динаміку мали два папери з цієї вибірки. За результатами торгів на 2,2% зросла ціна акцій Райффайзен банк Аваль, і на 2,25% знизилась ціна акцій «Мотор Січі», яка сильно додала в попередні торгові дні, – більше 16%, і зросла ще більше, якщо брати за точку відліку кінець 2017 року. За останні місяць ціна акцій «Мотор Січі» зросла на 1000 гривень, або більше ніж на 30%.

 Світові ринки акцій минулої п’ятниці непогано підростали. Широкий основний фондовий індекс США S&P 500, як і два інші найбільш відомі фондові індекси цієї країни: Dow Jones industrial average і Nasdaq composite, того дня, як і днем раніше, оновили свої історичні максимуми. Широкий фондовий індекс США S&P 500 минулої п’ятниці додав ще 0,7%. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, минулої п’ятниці зріс на 0,9%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX Europe 600 додав в останній робочий день минулого тижня 0,3% через суттєвий стрибок уверх євро – майже до рівня 1,22 долара США за євро.

 Такого курсу євро по відношенню до долара США не бачили з кінця 2014 року. Долар же знизився по відношенню до корзини твердих валют до трирічного мінімуму. Це не є аномальне значення «грінбека». Просто курс долара був завищений на різниці відсоткових ставок і економічних індикаторах.

 Основним приводом для останнього дводенного сильного росту курсу єдиної європейської валюти послугував протокол останнього (грудневого 2017) засідання Європейського центрального банку з більш жорсткими формулюваннями стосовно монетарної політики в Єврозоні. Однак, фахівці вважають, що зближення монетарної політики в США та Єврозоні в 2018, інших центробанків – це практично даність. Інші аргументи на користь зростання євро та ослаблення долара США: останні сильні дані по економіці Єврозони (які підтримують тезу про згортання монетарних стимулів ЄЦБ), слабкі дані по індексу цін на промислову продукцію в США в грудні 2017, успішний початок нового раунду переговорів про формування правлячої коаліції в Німеччині. Причому, американському долару не допомогли відносно сильні дані по споживчій інфляції в США за грудень 2017, опубліковані минулої п’ятниці. Однак, ЄЦБ ще може 25 січня своїми заявами тимчасово внести негативний тон в торгівлю парою євро долар, як вже було в середині 2017. Банк не зацікавлений в швидкому укріпленні євро, за рахунок чого може постраждати експортно орієнтована економіка Європи, яка ще тільки відновлюється. Так що не виключено, що за кілька місяців ми побачимо певне локальне ослаблення євро. Якщо так станеться, «валютчикам» бажано використати цей момент для довгострокової купівлі євро. (Зовсім виключати ослаблення євро на інтервалі року не можна.)

 Ослаблення ж долара США має широкий позитивний вплив на Україну, включаючи й валютний фактор, і, більше, ціни на сировину (та ще й з урахуванням боргів корпорацій та країни, деномінованих саме в доларах США). На момент публікації звітності американських корпорацій слабкий долар відіграє позитивну роль за рахунок формального зростання прибутків американських корпорацій через прибутки їх іноземних підрозділів (30% прибутку індексу S&P 500). З макроекономічної точки зору слабший долар дещо вирівнює негативний платіжний баланс США та підвищує конкурентоспроможність цієї країни. Останнє теж допомагає прибуткам і фондовому ринку Сполучних Штатів. Так що, для фондових ринків курс долара (та й євро) – далеко не остання річ.

 Минулої п’ятниці була опублікована перша звітність крупних корпорацій США за 4-ий квартал 2017.  Фінансові компанії: найбільша світова КУА BlackRock, та одні з найбільших банків США, J.P. Morgan Chase та Wells Fargo отримали квартальні прибутки, які перевищили очікування більшості аналітиків. Однак, якщо позитивні квартальні результати КУА BlackRock були позитивно очевидними, то результати двох банків, особливо Wells Fargo, викликали і питання а, останнього, і певне розчарування. Чекаємо даних по прибуткам українських емітентів.

 З інших важливих для фінансових ринків новин. Дохідність дворічних державних облігацій США минулої п’ятниці вперше з 2008 року перевищила 2%. (Ріст дохідності посилився на фоні звіту про прискорення споживчої інфляції в США, що має на увазі можливість більшої кількості підвищень базової ставки в цій країні). Хоча при цьому дохідність 10-и річних державних боргових паперів цієї країни все ще тримається на низькому рівні 2,55%, новина має чіткий негативний підтекст для ринків акцій та і ринків облігацій.

 Сьогодні зранку ф’ючерси на американські індекси зростають, на європейські, майже всі, зростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті фондові індекси Європи, мало зміняться, але більше слабко підростуть. (Як тут знову не згадати про сильний євро, який тисне на європейський ринок акцій). Зранку індекс MSCI EM, додає 0,2% (І тут є чинник ослаблення долара США - на цей раз по відношенню до азійських валют).

 Динаміка місцевого українського ринку акцій минулої п’ятниці вносить певне сум’яття в очікування стосовно сьогоднішнього руху цін акцій на Українській біржі. Чи збирається цей ринок сьогодні зробити певну паузу в своєму рості? А може, відносно слабке зростання на УБ минулої п’ятниці і було тою паузою, якої цілком вистачить? Однозначно відповісти на це питання не можна, чи, скоріше,  дуже складно. Імовірно продовження сильної позитивної динаміки ринків акцій за кордоном суттєво допомагатиме і місцевому українському ринку акцій. Схиляючись все ж до позитивного сценарію торгів сьогодні, не виключаючи при цьому і відновлення сильної позитивної динаміки індексу УБ, слід визнати, що існує й помітна ймовірність іншого розвитку подій на місцевому ринку акцій цього понеділка – слабкої негативної корекції або ж дуже слабкого росту.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 15 января 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду