Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 22:08
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 1 марта 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1609,01+1,98%

З першим днем весни! (Хоча по погоді якось не віриться – справжня зима).

Вчора індекс Української біржі підріс ще на дуже суттєві 2,6%, після росту днем раніше на 2,2%. Індекс продовжує встановлювати свої багаторічні рекорди. І знову, як і днем раніше, основним рушієм для руху індексу Української біржі уверх були акції «Центренерго». Їх ціна додала аж 10,0% (днем раніше було +4,5%). Причина цього - повідомлення Міністерства економіки та торгівлі про те, що 28 лютого, уряд прийняв грудневу пропозицію МЕРТ про збільшення відрахувань державних підприємств (за виключенням «Укргідроенерго» та «Ощадбанку») з 50% до 75% чистого прибутку. В грудні Міністерство мотивувало Кабміну свій запропонований проект рішення необхідністю зменшити дефіцит державного бюджету 2018 року.

Таким чином, майже зі 100% імовірністю на зборах акціонерів «Центренерго» буде прийнято перше з трьох запропонованих рішень до пункту 7 загальних зборів акціонерів компанії про розподіл чистого прибутку «Центренерго» за 2017 рік. Збори відбудуться 30.03.2018. А це значить, що акціонери «Центренерго» отримають на одну акцію компанії 3,84 грн., що означає дивідендну дохідність 21% по ціні вчорашнього закриття.

Тепер прибуток «Центренерго» 2018 аналітикам необхідно буде переглядати істотно в більшу сторону, з урахуванням виплати значних дивідендів в поточному році, для чого компанії знадобляться грошові додаткові кошти (досить імовірно з прибутку 2018). Краще робити прогнози після проходження зимових піків споживання електроенергії, а, точніше, знаючи фінансові результати першого кварталу 2018 (варто подивитись на власні обігові кошти компанії, включаючи й грошові).

Вчора підросли в ціні три індексні акції Української біржі з п’яти, ціна двох знизилась. Ціна «Донбасенерго» підросла на 1,5%, «Мотор Січі» - на 0,8%. Ціна «Укрнафти» на закритті знизилась на 4,0%; Райффайзен банк Аваль - на 1,2%. В ході торгів ціни індексних акцій мали дуже велику волатильність. Так, наприклад, ціна акцій «Мотор Січі» в моменті підростала більш, ніж на 4%. Так само, несподіванкою стало велике зниження ціни акцій «Укрнафти» на закритті.

 (Крім цих 75% дивідендів з чистого прибутку) були ще корпоративні новини по емітентам, в тому числі з індексного кошику УБ. Що стосується «Центренерго», то глава ФДМУ повідомив, що аудиторська компанія Baker Tilly проведе аудит «Центренерго». Нагадаємо, польська філія компанії EY за чотири місяці має підготувати оцінку та план приватизації компанії, за якою уважно стежать. Генеральний директор «ДТЕК Нафтогаз» повідомив, що подав заявки на конкурс по залученню інвесторів ПАТ «Укрнафта». Компанія «Укрнафта» планувала залучити інвесторів до розробки своїх перспективних родовищ.

З загальної інформації. ФДМУ переніс аукціони з продажу ПАТ «Одеський припортовий завод» і ПАТ «Запорізький алюмінієвий комбінат» з лютого (як раніше планувалось) на травень 2018.

Обсяги торгів індексними акціями УБ на ринку заявок Української біржі вчора після оголошення рішення Кабміну ще дуже суттєво виросли в порівнянні з немалими учора. Вони більш, ніж в чотири з половиною рази! (десь в 4,7 рази) перевищили свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. 57% цих обсягів прийшлись (і не дивно) на торги акціями «Центренерго». Вчора на рівні близькому до обсягів торгів індексними акціями, як і днем раніше, були торги акціями  Миронівського хлібопродукту та меншими, але суттєвими акціями «Турбоатому» та «Азовсталі». Біржовий курс акцій «Азовсталі» не був зафіксований і залишився з позавчора (учора) незмінним - 1,136 грн. Торги акціями ще чотирьох емітентів пройшли з зовсім невеликими, або дуже малими обсягами.

На ринку заявок Української біржі обсяги торгів ОВДП були відносно невеликими. Торгували з невеликими обсягами державними паперами трьох випусків: короткостроковими дисконтними зі строками погашення 23.05.2018 та 15.08.2018 та середньостроковими відсотковими процентними паперами з терміном погашення 11.04.2018.

Сьогодні має відбутись засідання монетарного комітету НБУ. Очікуємо рішення по базовій ставці в Україні і наступної, з певним часовим лагом, реакції дохідностей ОВДП на первинному та вторинному ринках.

Світові ринки акцій. Про них згадується в цьому огляді тому, що вони мають значний вплив на місцевий український ринок акцій. Хоча, як ми бачимо, сильні і «конкретні» місцеві новини значать для цін місцевих акцій багато більше, ніж зміни на світових фондових біржах. Ця середа наглядно це показала. Вчора динаміка світових ринків акцій була суттєво негативною.

Широкий фондовий індекс США S&P 500, який підростав на початку торгової сесії (ріст доходив до 0,6%), знову знизився на помітні 1,1%. Зниження фондового індикатору S&P 500 прийшлось на другу поливну дня. Таким чином фондові індекси США: S&P 500 та Dow Jones перервали своє 10-и місячне зростання – найдовше з 1959! року. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 теж втратив - 0,7%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, - просів ще на 1,4% після втрати днем раніше 0,7%.

Причина вчорашнього зниження цін акцій в США – невизначеність стосовно дій ФРС в найближчі місяці і, відповідно, майбутніх ринкових відсоткових ставок в країні, а також високі поточні оцінки цін акцій корпорацій США. Такі високі поточні ринкові оцінки цін акцій (або просто ціни) можуть триматись тривалий час лише за умови низьких відсоткових ставок в США. До речі вчора дохідність облігацій США, в основному, продовжила залишатись нижче 2,9% на фоні розпродажу акцій.

Що стосується фінансових новин для світових фінансових ринків. Ледь не основною новиною вчора були дані по інфляції в Єврозоні (інфляція була зафіксована заслабка – що негативно для економіки ЄС). Однак, це мало лише вплив на курс долара США, який на цьому фоні продовжив локально досить несильно укріплятись. Сьогодні мають бути опубліковані дані до PCE дефлятору в США (індексу особистого споживання) – любимій мірі інфляції ФРС. Ось уже тут, може бути додатковий вплив і на ринок облігацій і на ринок акцій в США та ціни фінансових активів в ряді інших країн , включаючи і Європу.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси помітно зростають; на європейські – знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси несильно втратять. Зранку індекс MSCI EM практично не змінюється. Відчувається, сьогодні світові фондові ринки або спробують відіграти втрати кількох останніх днів, або ж просто зупинити своє зниження.

Знову повторимо вчорашню тезу. Місцевий ринок акцій прагне зростати. І для цього є підстави – сильні прибутки двох емітентів з індексної корзини Української біржі та виправдана, принаймні частково, надія на хороші дивіденди. Проте зовнішній фон залишається спірним. Більше бачиться, що індекс УБ і сьогодні підросте. Є ще для цього потенціал. Однак, обережність місцевим трейдерам не завадить.


·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 1 марта 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду