Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 03:36
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 2 марта 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1595,59-0,83%

Вчора індекс Української біржі підріс ще на суттєві 2,0% після росту днем раніше 2,6%, і цього вівторка на 2,2%. Індекс виходить на багаторічні (шестирічні з 2012) максимуми. І знову, як і в попередні два дні, основним рушієм для руху індексу Української біржі уверх вчора були акції «Центренерго» (+4,6%). До них приєднались і акції «Укрнафти» (+5,9%). В цілому за три дні ціна акцій «Центренерго» зросла на 20,2%. Цікавим при цьому є те, що станом на 28.02.2018 біржовий курс акцій цієї компанії на УБ так і не був зафіксований. І це при великих обсягах торгів ними на ринку заявок. Однак, біржовий курс акцій «Центренерго» таки був зафіксований.

Акції Райффайзен банк Аваль та «Донбасенерго» втратили в ціні відповідно 0,85% та 1,4%. Акції «Мотор Січі» не торгувались.

Вчора були новини по українським емітентам і в цілому по фінансовій ситуації в Україні. Окремі з них - доволі значимі.

Перша. До індексної корзини Української біржі індексний комітет цієї біржі 28 лютого додав ще акції шостого емітента, «Турбоатому», з вагою 9%. Рішення вступає в силу з 16 березня 2018 року.

Друга. Національний банк підвищив облікову ставку до 17%. Тим не менш, в НБУ вважають актуальним прогноз щодо зниження інфляції до 8,9% в 2018 році і її повернення до цільового діапазону в середині 2019 року. До певної міри ріст облікової ставки був очікуваним. Це неявно слідувало з більш раннього жорсткого прес-релізу Національного банку стосовно інфляції в січні 2017 року. Побачимо, як будуть реагувати дохідності гривневих ОВДП найближчим часом. Можливо, треба для цього вичекати тиждень чи два.

Третя. ПрАТ «Азовсталь» об’явило про проведення позачергових зборів акціонерів з затвердженням значних правочинів. Збори призначені на 19 березня 2018. Однак це не єдині подібні збори акціонерів на підприємствах групи. В період з 14 по 20 березня загальні збори акціонерів відбудуться ще на п’яти крупних підприємствах холдингової компанії «Метіневст» – практично на всіх. Збори на підприємствах ХК «Метінвест» за інформацією інформаційних агентств проводяться з метою залучення холдинговою компанією (а точніше Metinvest B.V., Нідерланди) до 8 млрд. доларів США чи рефінансування боргу на таку суму. Згідно з неофіційною інформацією за офіційними повідомленнях окремих офіційних інформагенств не всі керівники підприємств групи згодні з запропонованими рішеннями стосовно залучення чи рефінансування такого великого боргу за допомогою підприємств групи. Як написали, один з них по цій причині подав «у відставку». Судячи з усього, є привід задуматись, і не тільки учасникам фінансового ринку України.

До речі, був вперше за багато часу зафіксований біржовий курс Авдіївського КХЗ групи «Метінвест» - 3,28 грн. Чи не в зв’язку зі згаданими вище оголошеннями? Нагадаємо, що пару днів назад, також після тривалої перерви був зафіксований біржовий курс акцій «Азовсталі» - 1,136 грн.

В Києві 1-2 березня проводиться 14-а інвестиційна конференція Dragon Capital.

Дуже цікавою була теза висловлена на конференції постійним представником МВФ в Україні Йоста Люнгманом. «Якщо черговий перегляд програми EFF буде завершено, при цьому завершено за рахунок прогресу в проведенні структурних реформ, необхідних для забезпечення макроекономічної стабільності, ми не бачимо жодних проблем із подальшим обслуговуванням Україною зовнішніх зобов'язань.» Це дуже важливо, оскільки допомога МВФ є ключовою для проходження піку виплат України в найближчі роки за зовнішнім боргом. При цьому вчора на брифінгу присвяченому монетарній політиці в.о. правління НБУ Яків Смолій, сказав, що НБУ більш оптимістично дивиться зараз на переговорний процес з МВФ.

І, нарешті, було повідомлення про те, що Крюківський вагонобудівний завод може стати виробничою базою для локалізації виробництва тепловозів General Electric в Україні.

Обсяги торгів індексними акціями УБ на ринку заявок Української біржі помітно знизились в порівнянні дуже суттєвими позавчорашніми. Проте, вони залишились в рази вищими (більше, ніж в три рази) за свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. Частка «Центренерго» в цих обсягах знизилась з 57% (позавчора і днем раніше) до 44%. На досить значному рівні, близькому до обсягів торгів більше половини окремих індексних акцій, були торги акціями «Турбоатому». Можливо, варто це пов’язати зі згаданим рішенням індексного комітету біржі. Також дуже значними обсягами відзначились торги акціями «Дніпрообленерго». Торги акціями ще шістьох  емітентів пройшли з меншими обсягами.

На ринку заявок Української біржі обсягів торгів ОВДП вперше за довгий час не було.

Світові ринки акцій. Про них згадується в цьому огляді тому, що вони мають значний вплив на місцевий український ринок акцій. Вони знову коливались, як колись сказав Генрі Форд, але вчора - більше в негативну сторону.

Широкий фондовий індекс США S&P 500, який підростав на початку торгової сесії, як і позавчора, знову, як і днем раніше знизився -  на цей раз на помітні 1,1%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив ще 1,3%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, - на цьому фоні «майже не змінився», просівши на 0,2%.

Президент США Трамп заявив про намір увести імпортне мито у 25% на імпортну сталь та 10% мито на імпортний алюміній. Давно такого не було. Поки незрозуміло, чи буде введено мито на увесь імпорт чи лише на імпорт з окремих країн. Новина була зустріта поза межами США досить негативно. Та й в самих США – реакція була далеко неоднозначною. «Торгові війни» були в минулому. Не хочеться їх повтору.

Вийшли дані по інфляції в США в улюбленій мірі ФРС - дефлятору PCE. Дані по ІСЦ виходять в інших числах.

Дані по дефлятору PCE (індексу особистого споживання) в США були опубліковані до торгової сесії в США в середині дня по Україні. Базовий індикатор (без врахування цін на паливо – енергію та продукти харчування) склав 1,5% січень до січня 2017 (цільове значення ФРС - 2,0%) і 0,3% січень до грудня, як і очікувалось. Індикатор в цілому рік до року зріс на 1,7%. Окремі вторинні показники є дещо вищими (незначно сильнішими) за очікування. В цілому ніякої великої несподіванки дані не принесли. Індекс особистого споживання, на відміну від індексу споживчих цін, враховує зміну споживчого кошику за період, – підлаштування населення під зміну цін, і є дещо нижчим за ІСЦ. Дані є важливими з точки зору подальшого руху цін фінансових активів в світі та валют.

Вчора була друга частина виступу в Конгресі США нового Голови Федеральної резервної системи США Джерома Павелла. На цей раз вона була в Сенаті (Минула – була в Комітеті Палати представників). Виступ очікували з нетерпінням, особливо «валютчики», в тому числі банки, які грають на курсах на недовгих інтервалах. Голова ФРС повідомив, що зараз не бачить прискорення росту заробітних плат в США (передвіснику швидкого росту інфляції), що позитивно для цін облігацій та акцій, як і несильні дані по дефлятору PCE.

Інші макроекономічні дані – по індексу менеджерів закупівель в Єврозоні, опубліковані вчора, були дещо слабшими за очікування.

Цікавим є те, що власті США хотіли б ослабити долар для вирівнювання торгівельного балансу при наявності сильних додаткових фіскальних стимулів та суттєвого державного боргу. Керівники ж в Європі зараз в душі прагнуть уникнути істотного укріплення євро. Останнє, тому що економіка ЄС все ще недостатньо сильна, а інфляція в Єврозоні – низька і боргова криза остаточно в окремих країнах групи не минула. Однак, природно ці два бажання не можна задовольнити одночасно. До речі, сильне ослаблення долара США негативно відобразилось би на продажах державних облігацій США, в тому числі і з балансу ФРС (+500 млрд.) і в рахунок більшого бюджетного дефіциту.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси торгуються різнонаправлено, більше знижуючись; на європейські – помітно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси втратять близько 1%. Зранку індекс MSCI EM втрачає ще 0,7%.

Знову повторимо вчорашню та позавчорашню тезу. Місцевий ринок акцій прагне зростати. І для цього є підстави – сильні прибутки двох емітентів з індексної корзини Української біржі та виправдана, принаймні частково, надія на хороші дивіденди. Проте зовнішній фон на сьогодні є негативним. Є дещо більше сподівання на ріст індексу УБ цієї п’ятниці.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 2 марта 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду