Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 02:32
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 5 марта 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1616,34+1,3%

Минулої п’ятниці індекс Української біржі скоригувався вниз на 0,8% після свого хорошого росту на 10,2% за попередні вісім торгових сесій. Імовірною причиною негативної корекції минулої п’ятниці стали: 1) тривалий ріст індексу УБ, який вимагав деякої перерви, 2) негативна динаміка на зовнішніх ринках. Індекс УБ відступив від свого багаторічного (більш, ніж шестирічного - з 5 грудня 2011) максимуму.

Знизились в ціні всі п’ять індексних акцій Української біржі. Однак лише зниження ціни акцій «Мотор Січі» дещо перевищило 1% (-1,1%). Ціни інших індексних акцій Української біржі втратили менше 1%.

Значима новина по українським емітентам. Інформагентства повідомляють, що кіпрська Barlenco Ltd, афільована з ХК «Метінвест», оголосила про намір скористатися правом на примусовий викуп акцій п’яти підприємств цієї групи: металургійних комбінатів ПрАТ «Азовсталь» та «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча», а також акцій ГЗК: «Північний ГЗК», Центральний ГЗК, «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат». Всі згадані ПрАТ отримали повідомлення відправлені Barlenco 2 березня, відправлені 1 березня і в 25 денний термін мають визначити ціну примусового викупу своїх акцій.

Обсяги торгів індексними акціями УБ на ринку заявок Української біржі суттєво знизились в порівнянні дуже великими, як для останнього часу обсягами попередніх трьох торгових сесій. Вони були близькими до своїх середньоденних значень за останні півроку, рік та два. Минулої пятниці, як і днем раніше, на досить значному рівні, близькому до обсягів торгів індексними акціями, були торги акціями «Турбоатому». Скоріше за все це, пов’язано з рішенням індексного комітету Української біржі включити ці папери з 16.03.2018 до індексного кошику Української біржі. Помітними обсягами відзначились торги акціями «Дніпрообленерго» (як і днем раніше), Крюківського вагонобудівного заводу та «Світла шахтаря». Торги акціями ще трьох  емітентів пройшли з невеликими обсягами.

На ринку заявок Української біржі були торги ОВДП. Проте, обсяги торгів державними паперами були невеликими. Зокрема торгували середньостроковими відсотковими паперами з термінами погашення 07.03.2018 (більші обсяги) і 11.04.2018 (менші).

Світові ринки акцій. Про них згадується в цьому огляді тому, що вони мають значний вплив на місцевий український ринок акцій.

Минулої п’ятниці широкий фондовий індекс США S&P 500, підріс на 0,5%, хоча на початку торгової сесії знижувався на 1%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 того дня «провалився» на 2,1% (на фоні розмов про «торгові війни» та ще й суттєвого укріплення євро, і перед парламентськими виборами в Італії), а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, минулої п’ятниці втратив 0,9%.

Мова знову йшла по потенціальні «торгові війни», що негативно впливало на ринок акцій. Торгові війни небезпечні «помстою» інших країн – їх зустрічними торгівельними бар’єрами (митами, квотами). Це, як є загальновизнаним, при масовому застосуванні, в минулому значно підривало силу світової економіки, і не в кращі для неї часи. Існують більш тонкі механізми «настройки», як, наприклад, валютні курси, антидемпінгові розслідування тощо. Проте, слід визнати, що США наразі дійсно мають серйозну проблему з торговим дефіцитом в цілому. Цього року внаслідок фіскального стимулювання ця проблема може ще значно поглибитись. Та є й ще одне питання. Як сказав, не так давно один англійський професор економіки, світова торгівля в цілому позитивна, але наносить значну шкоду окремим групам населення в окремих країнах. Такою групою є і американські металурги, а вони для когось є «базою виборців».

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси, та й на європейські значно знижувались. Та з часом «в Європі» ситуація вирівнялась. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси будуть торгуватись різнонаправлено. Зранку індекс MSCI EM втрачає ще 0,8%.

Сьогодні, після 10% росту індексу УБ та невеликої негативної корекції на місцевому ринку акцій минулої п’ятниці, а також на негативному зовнішньому фоні, дещо більш імовірне продовження негативної корекції на Українській біржі.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 5 марта 2018
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаРост
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду