Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 16:06
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 19 марта 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1639,38+0,6%

Минулої п’ятниці за результатами торгів індекс Української біржі підріс на сильні 3,4% після зниження днем раніше (в день експірації ф’ючерсу) на суттєві 2,9%. Таким чином, за один день основний місяцевий фондовий індикатор повністю відновився і майже досяг свого недавнього багаторічного максимуму в гривні. Зросли в ціні п’ять індексних акцій з шести - крім пайових паперів «Турбоатому» (які в той день вперше були представлені в індексному кошику УБ), і ціна яких не змінилась. Більше всіх додали ціни «Укрнафти» (+5,9% після зниження днем раніше на 11,7%) та «Донбасенерго» (+4,7%, днем раніше – мінус 5,8%). Далі майже в тій же послідовності, що і минулого четверга – тільки з плюсом: акції «Центренерго» (+2,8% після -2,2%), «Мотор Січі» (+1,9% після -1,5%), Райффайзен банк Аваль (+1,9% після -2,3%). Для довідки: для розрахунку індексу УБ зміна цін акцій береться дещо по-іншому, і саме тому в індикатор підріс більше, ніж знизився днем раніше.

Обсяги торгів індексними акціями УБ на ринку заявок Української біржі в різко впали в порівнянні з попередніми торговими сесіями, і склали близько 40% своїх середньоденних значень за останні півроку, рік та два. Крім індексних, на ринку заявок Української біржі того дня торгували ще акціями шести емітентів (крім фондів), з яких п’яти з помітними обсягами. Однак, по-справжньому за обсягами в позитивну сторону з цих паперів виділились акції лише акції Миронівського хлібопродукту.

На ринку заявок Української біржі торгів пройшли торги ОВДП лише одного випуску з поміркованими обсягами. Це були середньострокові відсоткові державні папери України номіновані в доларах США з терміном погашення 10.07.2019. Однак, на ринку паперів з фіксованою дохідністю того дня звернули на себе, як обсягами, так і самим фактом, угоди на ринку заявок УБ з борговими паперами «Укрпошти», серії «А» зі строком погашення 17.11.2020. Обсяг угод з цими корпоративними облігаціями перевищив обсяг торгів ОВДП. Облігації ПАТ «Укрпошта» випущені серіями «А» (на 150 млн. гривень), «В» (200 млн. грн.) та «С» (250 млн. грн.). Облігації «Укрпошти», серії «А» на суму 150 млн. грн. були реалізовані в лютому цього року. Їх дохідність за при розміщенні склала 19% (це - «купонна дохідність», яку звичайно наводить НБУ при розміщення ОВДП, без урахування реінвестування відсотків). Проте встановлена така ставка, 19%, лише на перші чотири купонні періоди. Потім емітент має право змінити суму купону, але й інвестор має в такому випадку право на дострокове пред’явлення в цьому випадку облігацій для погашення. На момент розміщення облігацій «Укрпошти» облікова ставка НБУ складала 16%. Номінал одного такого боргового паперу державної поштової компанії – немалий 100 тис. грн.

Північний ГЗК, Центральний ГЗК та Інгулецький ГЗК ХК «Метінвест» об’явили ціни примусового викупу акцій. Це, відповідно, 4,45, 3,89 та 2,56 грн. за акцію. Ціна Північного ГЗК, виключеного з біржового списку 1 липня 2016 на момент виключення складала 3,5 грн.. Ще більш заплутана ситуація з біржовими курсами Центрального ГЗК (які біли на той момент чи то 2,6, чи то 5, чи то 3,75 грн.). Варто зазначити, що з того часу прибутковість гірничо-збагачувальних комбінатів в Україні та світі значно зросла, так само, як і радикально покращились умови на ринках акцій. Так, що об’явлені ціни викупу виглядають, скажімо так, доволі скромно в сенсі ринкових коефіцієнтів і порівнянні їх зі світовими.

Світові ринки акцій. Про них згадується в цьому огляді тому, що вони мають значний вплив на місцевий український ринок акцій. Їх динаміка минулої п’ятниці була невелика.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 0,2%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 теж додав 0,2%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився на 0,25%.

Інвестори фокусувались на сильних даних по економіці США. Індекс настроїв споживачів цієї країни в минулому місяці виріс до максимальних значень з 2004 року (значення індексу - 102), а кількість відкритих вакансій підскочила до 6,3 мільйона (4,1%). Навіть гірші показники по ринку будівництва за минулий місяць в США, ніж очікувалось (плюс зниження), не зіпсували загальний позитивний тон.

Головною подією цього тижня має стати засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США, на якому очікується підвищення базової ставки в цій країні (ставки за ФРС фондами) на 0,25%. В принципі учасники ринків очікують такого перебігу подій. Однак, все ж можлива певна реакція на ринках акцій та облігацій і твердих валют.

В п’ятницю також були опубліковані дані по інфляції в Єврозоні – 1,1%, що досить низько. Це потенційно небезпечно для продовження хорошого економічного зростання в Єврозоні через можливе обмеження кінцевого споживання. Споживачі можуть відкладати покупки «на потім». Базова інфляція в Єврозоні в річному вимірі склала 1,0% (при цільовій 2%).

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси дещо знизяться. Зранку індекс MSCI EM втрачає ще незначні 0,3%.

Зовнішній фон для місцевого ринку акцій слабко негативний-нейтральний. На фоні двох протилежних по напрямку сильних рухів, минулого четверга та минулої п’ятниці, на основній місцевій фондовій біржі, на сьогодні можна очікувати різних сценаріїв розвитку торгів на УБ. Тому, сьогодні трейдерам необхідно бути готовими до цього. Однак, видається імовірним, що сьогодні торги акціями на Українській біржі пройдуть в більш спокійному режимі. Трейдерам також необхідно слідкувати за об’явами про проведення загальних зборів акціонерів з показниками чистого прибутку емітентів та запропонованих дивідендів.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 19 марта 2018
Падение
0 2
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаРост
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду