Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 00:03
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 20 марта 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1635,41-0,24%

Вчора за результатами торгів індекс Української біржі підріс ще на 0,6% після двох сильних рухів в кінці минулого тижня в протилежних напрямках, які принесли в сумі несильний позитивний результат. Таким чином, індекс УБ оновив свій багаторічний, з кінця 2011 року, максимум. Чотири індексних папери з шести мали позитивний ціновий приріст, два – негативну зміну. З індексних паперів Української біржі великий ціновий рух був в акціях «Укрнафти» (+3,4%), помітний - в акціях «Центренерго» (-1,3%). Зміни цін інших індексних паперів не перевищили 1% в абсолютному вимірі.

 Було опубліковано оголошення про проведення загальних зборів акціонерів «Донбасенерго». Чистий прибуток компанії, в 2017 році, згідно з оголошенням, склав 57 млн. грн.. Орієнтовні фінансові показники на підставі результатів компанії за три квартали 2017 та на підставі чистого прибутку 2017 показані на Рис. 1. Варто нагадати, що з минулого року в результати компанії враховуються лише результати Слов’янської ТЕС. В таблиці 1 наведені поточні ринкові коефіцієнти для «Донбасенерго» порівняно з «Центренерго» (деякі приблизні – оскільки точні дані по всім фінансовим показникам за 2017 рік поки остаточно невідомі). При аналізі слід враховувати великі викривлення фінансових та виробничих показників компаній в 2017, особливо «Донбасенерго», основні засоби якої не були переоцінені. У обох компаній в 2017 були низькі обсяги виробництва, високі тарифи на відпуск електроенергії, які забезпечили високу прибутковість «Центренерго»в 2017, тощо.

 «Турбоатом» отримав чистий прибуток в 2017 році у 710 млн. грн. Орієнтовні фінансові показники на підставі результатів підприємства за три квартали 2017 та на підставі чистого прибутку 2017 показані на Рис. 2 (долари 12 міс.) та 3 (річні гривня). В таблиці 2 наведені поточні ринкові коефіцієнти емітента.

 При цьому варто зазначити, що в 2017 році зроблено (вперше з 2005 року переоцінку основних засобів емітента, що позитивно та, відповідно, власного капіталу підприємства). вартість основних засобів по залишковій вартості склала 2,45 млрд. грн.. Відтепер є база для уявлення про власний капітал підприємства.

 Таким чином, зараз вже відомі фінансові результати чотирьох з шести емітентів, акції яких представлені в індексному кошику УБ (крім «Мотор Січі» та «Укрнафти»).

 Холдингова компанія «Метінвест» опублікувала фінансові результати за повний 2017 рік. Основні показники були вже в значній мірі відомі. Компанія публікує місячні звіти з окремими ключовими показниками. Ключова величина EBITDA не була корегована. Вона така ж сама, як сума місячних величин, а саме 2044 млн. доларів США, що набагато більше, ніж в невдалому для сектору 2016 році і на рівні середньої за тривалий період – 10 років. Операційний грошовий потік компанії в 2017 році склав 595 млн. доларів США, а чистий прибуток – 617 мільйонів.

 Фонд держмайна України не буде сьогодні проводити аукціони на Українській біржі та біржі ПФТС з продажу 25% пакетів акцій «Одесаобленерго» та «Сумиобленерго».

 Обсяги торгів індексними акціями УБ на ринку заявок Української біржі вчора різко зросли в порівнянні з торговою сесією минулої п’ятниці. Вони десь у два рази перевищили свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. Крім індексних, на ринку заявок Української біржі вчора торгували ще акціями п’яти емітентів (крім фондів). Цього понеділка відзначились значними обсягами і позитивною динамікою ціни акції Маріупольського металургійного комбінату Ілліча.

 На ринку заявок Української біржі торгів пройшли торги ОВДП двох випусків з невеликими обсягами. Маркет-мейкер продовжує «розкручувати» облігації державної «Укрпошти» (номінал 100 тис. грн., «купонна дохідність» цих паперів на перші чотири купонні періоди -19%). Вчора, як і минулої п’ятниці, на ринку заявок Української біржі пройшли торги цими паперами на суму, що перевищує обсяг торгів на цьому ринку ОВДП. Причому, ці обсяги ще більше зросли.

 Світові ринки акцій. Про них згадується в цьому огляді тому, що вони мають значний вплив на місцевий український ринок акцій. Їх динаміка була помітно негативною.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив 1,4%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на 1,1%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, «скинув» 0,8%.

 Що стосується американських фондових індексів, то на них мав суттєвий вплив скандал з компанією Facebook. Скандал стосується того, що політична аналітична компанія Cambridge Analytica могла зібрати персональні дані 50 млн. користувачів без їх згоди. Проблема стала гострішою в світлі не зовсім «зрілої» реакції керівництва компанії на скандал. Зниження акцій Facebook «потягнуло» за собою суттєве зниження цін акцій окремих інших компаній високотехнологічного сектору.

 Та все ж головною подією цього тижня для фінансових ринків має стати засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США, на якому очікується підвищення базової ставки в цій країні (ставки за ФРС фондами), на 0,25%. Тема плавного росту інфляції в США і відсоткових ставок в США та Європі в найближчі півроку і далі, є, мабуть, основною зараз для світових фінансових ринків (цін акцій, облігацій, курсів твердих валют).

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові та європейські фондові індекси підростають (за виключенням американського Nasdaq). Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси підростуть. Зранку індекс MSCI EM додає 0,3%.

Сьогодні зовнішній фон для місцевого ринку акцій більше позитивний. Та, враховуючи вчорашній ріст цін індексних акцій на Українські біржі при досить помітному зниження на світових фондових біржах, – для місцевого фондового ринку на сьогодні не все так однозначно. Також, імовірно, фінансові результати «Донбасенерго» та «Турбоатому», частина з яких була опублікована вчора, пропозиції по дивідендам емітентів, хоча й укладались в попередні оцінки, мабуть для когось з учасників місцевого ринку акцій є дещо гіршими за очікувані. Тому, сьогодні трейдерам необхідно бути готовими до різних сценаріїв торгів. Тим не менш, відчувається, що місцевий ринок акцій «хоче» зростати. Учасники цього ринку дещо ігнорують гірші події на ринках, концентруючись на позитиві. А, може, вони пробують «підняти» місцевий фондовий ринок, потягнути його вгору, поки для цього є певні передумови на провідних світових фондових біржах. Та трейдерам треба бути обережними. Видається, як і вчора, імовірним, що сьогодні торги акціями на Українській біржі пройдуть в спокійному режимі. Трейдреам також необхідно слідкувати за об’явами про проведення загальних зборів акціонерів з показниками чистого прибутку емітентів та запропонованих дивідендів (як це було вчора по «Донбасенерго» та 15.03.2018 – по «Турбоатому»).


Рис. 1

Таблиця 1. Ринкові коефіцієнти по поточній ціні акцій та показникам 2017 року. (Донбасенерго – врахована лише Слов’янська ТЕС).



Донбасенерго

Центренерго

EV/потужність

USD/кВт

53,5

53,5

Mcap./потужність

USD/кВт

18,6

59,3

EV/виробництво

USD/мВтг

20,1

39,2

Mcap./виробництво

USD/мВтг

7,0

43,4

EV/S


0,25

0,58

P/S


0,09

0,64

EV/EBITDA


1,02

2,04

P/E


6,91

3,85

P/B


0,93

1,05

EV/IC


0,97

1,05

D/P (дивідендна дохідність)


9,9%

19,7%

Рис. 2

Рис. 3

Таблиця 2. Поточні ринкові коефіцієнти Турбоатому по фактичним та очікуваним результатам за 2017 рік (на підставі результатів 3-х кварталів та відомому чистому прибутку і поточній ринковій ціні акцій).

2017 трейлінгові 12 міс.

EV/S

1,9

P/S

2,2

EV/EBITDA

4,9

P/EBITDA

5,7

P/E

7,1

P/B

1,0

EV/IC

1,0

D/P (гривня)

11,9%












·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50










Настроение рынка на 20 марта 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний коментарий
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду