Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 03:42
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 30 марта 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1682,6+1,7%

Вчора індекс Української біржі суттєво знизився, втративши 1,8%. В ціні знизились всі п’ять індексних акцій біржі (з шести), які торгувались минулого дня. Найбільш негативну цінову динаміку мали акції «Укрнафти» (-4,1%). Ціни інших індексних паперів знизились від 1,2% до 1,7%.

 Якщо говорити про причини вчорашнього зниження, то видається, що основним, чи навіть єдиним і, більше того, природнім фактором був суто власний – технічний. Місцевий ринок потребував паузи в рості. З початку березня до вчора індекс Української біржі додав 9,5%, що само по собі немало за один місяць. Ріст же індексу УБ в березні відбувався по схемі: «пару днів росту, пару днів зниження, але на меншу величину». Тому після зростання останніх днів, зниження виглядає дуже природнім і таким, що поки ніяк не порушує технічну картину середньострокового росту. Ніяких інших чинників для зниження цін місцевих українських акцій не було. Не було ні значимих для локального українського ринку новин, ні негативної динаміки на світових фондових біржах. Основні світові фондові індекси зростали.

 Однак, вчора особливу увагу звернули на себе торги на Українській біржі акціями Авдіївського коксохімічного заводу, як своїми значними для цього емітента обсягами, так і ростом ціни на цих обсягах. Обсяги торгів акціями «Авдіївки» були вищими за вчорашній середній обсяг торгів індексними паперами., а ціна цих паперів підскочила за день на 48% до 10,3 гривень за акцію. Причина – не тільки великий прибуток підприємства в 2017 році – 2,85 млрд. гривень, але й запропоновані хороші дивіденди на одну акцію – 9,689 гривень або 66% чистого прибутку на акцію. Це слідує з опублікованого на сайті «Метінвесту» на інформаційній сторінці Авдіївського коксохімічного заводу проекту рішення загальних зборів акціонерів, які пройдуть незабаром.

 Обсяги торгів індексними акціями Української біржі на ринку заявок УБ, суттєво знизились, але залишились вищими за свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. Трохи більше половини цих вчорашніх обсягів прийшлись на торги акціями «Центренерго».

 Торгували на ринку заявок УБ акціями ще восьми емітентів, крім індексних паперів та акцій Авдіївського коксохіму. Нічим особливим ці торги не виділились.

Обсяги торгів ОВДП на ринку заявок Української біржі були середніми в порівнянні з обсягами, які були в останні місяці. Торгували трьома випусками  державних облігацій. Найбільший обсяг торгів був державними борговими паперами з погашенням 06.03.2019.

 Світові ринки акцій. Про них згадується в цьому огляді тому, що вони мають значний вплив на місцевий український ринок акцій, принаймні на ціни індексних паперів Української біржі та акцій Миронівського хлібопродукту та ще, можливо, Крюківського вагонобудівного заводу. На світові ринки акцій місцевим учасникам ринку варто звернути зараз увагу.

Сьогодні Страсна п’ятниця (Good Friday) у католиків та протестантів. В цю неділю для них Пасха. Тому, слід врахувати, що сьогодні біржі Європи та США не працюватимуть.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 1,4%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,4%,  а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM приплюсував 0,5%.

 Акції компаній високотехнологічного сектору США відновились після суттєвого зниження, що допомогло ринку акцій цієї країни в цілому, а з ним і іншим фондовим ринкам. Однак, чимало керуючих інвестиційними фондами в США зазначають, що на фондовим ринком Америки зависла невизначеність. Це твердження природне, якщо взяти до уваги по-перше суперечливу технічну картину фондових індикаторів США за останній період, та по-друге фундаментальні фактори. Це і висока оцінка цього ринку, і плавне, поступове зростання відсоткових ставок в США.

 Сьогодні зранку індекс MSCI EM, додає 0,3%.

 Як вже зазначалось, сьогодні торгів акціями в Європі та США не буде. Тож не практично немає зовнішнього фактору, який би впливав на місцевий український фондовий ринок. Після вчорашнього суттєвого зниження, цінове відновлення акцій на Українській біржі видається найбільш імовірним сценарієм торгів цієї п’ятниці. Хоча, якщо звернутись до характеру торгів на УБ в березні, то були на березневому рості спади не тільки один день, але і два, і три торгових днів підряд. Та все ж, беручи до уваги: 1) загальний позитив українського ринку та нейтральну динаміку більшості індексних акцій УБ в середньому за останні тижні, 2) велике зниження на місцевому ринку акцій вчора, 3) вчорашнє зростання фондових індексів Європи та США, а індексу MSCI EM вчора та сьогодні, видається, що позитивний сценарій торгів на УБ цієї п’ятниці є більш імовірним. Здається, що зниження на УБ обмежиться на цей раз одним днем. Звичайно, це не є заданим. Але, зниження, якщо таке все ж буде мати місце, за цього сценарію мало б бути не глибоким.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 30 марта 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний коментарий
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду