Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 21:06
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 5 апреля 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1710,82+0,21%

Вчора індекс Української біржі до певної міри несподівано додав 1,1%, незважаючи на негативну динаміку на зовнішніх ринках на фоні торгової дискусії США та Китаю, основної теми для світових фондових ринків. Ріст також відбувся, незважаючи, до певної міри, на власну технічну картину, яка склалась в індикаторі УБ в останні тижні чи місяць. Хоча, при цьому варто відзначити, що все зростання основного місцевого українського фондового індексу цієї середи відбулось в останні хвилини торгів. До цього, практично всю торгову сесію індикатор перебував в «червоній зоні», слабко знижуючись.

 Таким чином, цієї середи індекс Української біржі, перевищивши відмітку у 1700 пунктів, оновив свій багаторічний (більш, ніж шестирічний, з 2011 року) максимум, і не підтвердив тренд більш спокійного зростання, який ставав, здавалось, з кожним торговим днем все чіткішим.

 Ріст індексу УБ відбувся в першу чергу за рахунок акцій «Мотор Січі», які зросли по цінам закриття на 2,9% і дали близько 70% приросту фондового індикатору УБ. Зросли в ціні чотири індексні акції Української біржі з шести, дві – знизились. Ціни акцій «Центренерго», Райффайзен банк Аваль та «Турбоатому» додали минулого дня близько 1% кожна. Приблизно на таку ж величину знизилась ціна «Укрнафти», а на 0,7% - ціна акцій «Донбасенерго».

 Обсяги торгів індексними акціями Української біржі на ринку заявок УБ, також різко зросли, і майже в три рази перевищили свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два.

 Торгували на ринку заявок УБ акціями ще п’яти «не індексних» емітентів – паперами, які не входять до індексного кошику Української біржі. З них великий обсяг торгів прийшовся на акції «Авдіївського коксохімічного заводу». Це завдяки хорошим, великим дивідендам підприємства за 2017 рік. Ціна акцій «Авдіївки» підросла на 1%. В останні дні вона коливається коло значення 10 гривень за акцію при дивідендах 9,69 гривень на акцію. Таке незвичне співвідношення, як і ріст ціни цих акцій до цього, виникло через те, що підприємство вже дуже багато років не платило дивідендів, а якість корпоративного управління материнської компанії «Метінвест», принаймні по відношенню до своїх «дочок», викликає останнім часом дуже великі сумніви. Свідоцтвом останнього є низькі ціни примусового викупу акцій п’яти дочірніх підприємств холдингу, оголошені нещодавно.

 Обсяги торгів ОВДП на ринку заявок Української біржі були середніми чи дещо вищими за свої середні значення за останні місяці. Торгувались п’ять випусків державних паперів. Найбільший обсяг торгів припав на найбільш популярний з точки зору торгів на цьому ринку, папір з терміном погашення 11.07.2018.

 Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло випуску восьмирічних єврооблігацій агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" (МХП) на $ 550 млн. фінальний рейтинг "В" і рейтинг відновлення активів "RR4", Нагадаємо цими паперами з дохідністю 6,95% при розміщенні МХП у великій мірі замістив свої облігації з погашенням в 2020 році.

 Аналогічну операцію збирається провести металургійна холдингова компанія «Метінвест», про яку вже згадувалось вище. Однак, орієнтовний діапазон дохідностей тут суттєво вище: п’ятирічних - 8%, 8-и річних (як і у МХП) 8,5-8,99%. Так, принаймні повідомило агентство Блумберг.  «Метінвест» хоче замінити цими паперами облігації з погашенням в 2021 році, а також своє перед експортне фінансування. Група «Метінвест» вже отримала заявки на викуп 90% облігацій-2021 з 1,187 млрд., які перебували в обігу на ринку, якщо брати їх номінальну вартість. Плюс порядку 1,8% в купонній дохідності по відношенню до МХП – це немало.

 Світові ринки акцій. Про них згадується в цьому огляді тому, що вони мають значний вплив на місцевий український ринок акцій, принаймні на ціни індексних паперів Української біржі та акцій «Миронівського хлібопродукту» та ще, можливо, «Крюківського вагон заводу». На світові ринки акцій місцевим учасникам ринку варто звернути зараз увагу.

 Як вже зазначалось, основною подією для світових фінансових ринків вчора стала торгова суперечка між США та Китаєм. США затвердили список з 1,3 тис. товарів китайського виробництва, на які накладають підвищені ввізні мита при їх експорті до США на суму експорту 50 млрд. доларів США.  Китай досить очікувано відповів тою ж монетою, наклавши підвищені імпортні мита на 106 товарів, виробництва США, включаючи сою та соєві боби, автомобілі та віскі.

 По цій причині прийшли в рух ціни всіх основних біржових активів: акцій, облігацій, сировини, в першу чергу нафти, а також курси валют.

 В ході надзвичайно волатильної та захоплюючої, «дикої», як кажуть в США, торгової сесії широкий фондовий індекс країни S&P 500 додав 1,2%, відігравши свої втрати в 1,6% на початку торгів. Європейські учасники фондового ринку не застали вражаючого розвороту індексу S&P 500, і широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на 0,5%. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM знизився на 1,2%, і також мав більші за звичайні коливання протягом дня, знижуючись і на 0,7,% і на 1,8%.

 Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси зростають, на європейські – зростали дуже суттєво. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси додадуть помітно більше 1%, ліквідуючи вчорашній розрив з американським ринком акцій. Однак… Здається, зараз вже все трохи змінюється і ріст буде меншим. Зранку індекс MSCI EM зростає на 0,5-0,6%.

 Вчорашній різкий ріст під кінець торгів на Українській біржі, який перервав «заколисуючу» монотонну динаміку ходу індексу УБ в останні тижні, разом з різкими змінами на зовнішніх ринках створюють справжню загадку стосовно ходу і результату торгів на основній місцевій фондовій біржі сьогодні. Європейські ринки помітно підростуть, принаймні на початку торгової сесії в Європі, як і індекс MSCI EM. Але ж вони знижувались вчора. Таке враження, що хтось наче вгадав незвичайний результат торгів вчора на фондових біржах США. Тому, на сьогоднішній ранок є високий елемент невизначеності стосовно напрямку сьогоднішніх торгів на Українській біржі. Місцевим трейдерам необхідно сьогодні бути готовими до будь-якого сценарію.





·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

 
Настроение рынка на 5 апреля 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду