Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 04:11
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 19 апреля 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1817,2+0,47%

Вчора індекс Української біржі після одноденної негативної корекції підріс на 0,9%. Таким чином фондовий індикатор УБ компенсував всі свої втрати попереднього торгового дня і продовжив тренд на своє зростання. Акції, які входять до індексного кошику Української біржі закінчили вчорашні торги різнонаправленим рухом. Три папери з шести зросли в ціні, три - знизились. Однак, вчорашній суттєвий ріст ціни акцій «Укрнафти» (+4,9%) і був причиною росту індексу Української біржі цієї середи. Інші індексні папери закінчили вчорашню торгову сесію зі змінами, що не перевищували 0,5% в абсолютному вираженні. До речі, саме ті ж самі акції «Укрнафти», знизились за результатами попередньої торгової сесії на 7,7%. Вони і були причиною зниження індексу УБ того дня.

 Росту цін українських акцій сприяють сильні макроекономічні прогнози Міжнародного валютного фонду по країнам світу, і світу в цілому на 2018 та 2019, опубліковані позавчора, а також хороші макропрогнози по Україні на найближчі три роки, оприлюднені Світовим банком на минулому тижні.

 Акціонери трьох гірничо-збагачувальних комбінатів (ГЗК) «Метінвесту» попередньо вирішили загалом направити на виплату дивідендів 4,86 мільярда гривень: Північного ГЗК - 2,16 млрд. грн. (0,582 гривень на акцію) з 7,79 мільярдів гривень чистого прибутку підприємства отриманого в 2017 році, Центрального ГЗК - 1,35 млрд. грн. (1,138 гривень на 1 акцію) з 2,71 мільярдів гривень чистого прибутку 2017, Інгулецького з чистого прибутку 5,7 мільярдів гривень направити на дивіденди 1,35 мільярди. Такі пункти внесені до порядку зборів акціонерів комбінатів, які відбудуться 18 травня.

 Цікаво, що коефіцієнт ціна прибуток по цінам примусового викупу комбінатів (P/E) складає десь лише смішних 1,32, а коефіцієнт ціна/власний капітал (P/B) при високій рентабельності власного капіталу щось порядку мізерних 0,45-0,5 (це усереднено). За річний прибуток хтось може купити майже увесь комбінат. Порівняльні ринкові коефіцієнти ГЗК «Метіневсту» по цінам викупу з поточними ринковими коефіцієнтами «індексних» акцій Української біржі представлені на Рис. 1 та Рис. 2. Цікаво, як відреагують державні органи, які відповідають за коректність оцінок (здається, ФДМУ, згідно з законом) та товариство оцінщиків на оцінені ціни примусового викупу акцій ГЗК. А потім, хтось з високо посадовців каже, що Україні не вистачає зовнішніх інвестицій. І в цих словах насправді є велика правда. Але, коли подивитись… А може даремно так, і всьому є розумне, і цілком раціональне пояснення? Хотілось би його почути. Та - все це більше філософія.

 Обсяги торгів індексними акціями Української біржі на ринку заявок УБ, вчора різко знизились від рекордних за останній час позавчорашніх, були і в еквіваленті кількості акцій дещо нижчими за свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два.

На ринку заявок УБ пройшли торги акціями лише двох «не індексних» емітентів, зате з хорошими обсягами: акціями Авдіївського коксохімічного заводу та Миронівського хлібопродукту.

Обсяги торгів ОВДП на ринку заявок Української біржі були середніми в грошовому вираженні. Торгували минулого дня шістьома випусками ОВДП. Найбільшим був обсяг торгів деномінованими в доларах державними паперами з терміном погашення 10.07.2019. Торги іншими випусками були невеликими за обсягами. Вчора звернуло на себе увагу зміщення торгів ОВДП на торги паперами з більш дальніми термінами погашення.

Світові ринки акцій. Про них згадується в цьому огляді тому, що вони мали і, як правило, мають значний вплив на місцевий український ринок акцій, принаймні на ціни індексних паперів Української біржі та пайових паперів Миронівського хлібопродукту, і ще, можливо, Крюківського вагонзаводу. Можливо, це зараз і не прямий вплив, а опосередкований, зате також суттєвий.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс ще на незначну 0,1%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,3%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI зріс на 1,0%, «доганяючи» ріст на західних біржах днем раніше.

 Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси мало змінюються і торгуються змішано. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси, будуть торгуватись змішано. Зранку індекс MSCI EM додає 0,8%.

Сьогодні зовнішній фон для місцевого ринку акцій - суперечливий. Але настрой учасників місцевого ринку акцій на ріст на УБ і недавня негативна корекція на Українській біржі робить більш імовірним ріст індикатору УБ і сьогодні.


Рис. 1

Рис. 2





·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 19 апреля 2018
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарийРост
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду