Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 20:57
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 20 апреля 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1818,75+0,09%

Вчора індекс Української біржі підріс ще на 0,5%. Фондовий індикатор УБ цього четверга «потягнули» уверх переважно «індексні акції» ««Укрнафти», а також Центренерго», які додали відповідно 5,2% і 2,1% та ще й акції «Мотор Січі». Зміна цін інших індексних паперів не перевищила 0,6% в абсолютному вираженні. Саме на останню величину знизилась цього четверга ціна акцій Райффайзен банк Аваль, єдиної акції з шести індексного кошику Української біржі, яка закінчила вчорашні торги в «червоному».

Обсяги торгів індексними акціями Української біржі на ринку заявок УБ були нижчими за свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два.

 На ринку заявок УБ пройшли торги акціями дев’яти «не індексних» емітентів; при цьому двох з хорошими обсягами: тих же, що і днем раніше, - Миронівського хлібопродукту та Авдіївського коксохімічного заводу.

Обсяги торгів ОВДП на ринку заявок Української біржі були дещо нижчими за свої середні в грошовому вираженні за останній період часу. Торгували минулого дня на цьому ринку п’ятьма випусками ОВДП. Нічим особливим ці торги не запам’ятались.

Світові ринки акцій. Про них згадується в цьому огляді тому, що вони мали і, як правило, мають значний вплив на місцевий український ринок акцій, принаймні на ціни індексних паперів Української біржі та пайових паперів Миронівського хлібопродукту, і ще, можливо, Крюківського вагонзаводу. Можливо, вони зараз мають і не прямий вплив, а опосередкований, зате він - також суттєвий.

 Широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,6%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 мало змінився, додавши суто символічні 0,02%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM зріс на 0,6%.

По великому рахунку, після сильного зростання в січні 2018, і потім різкого зниження, відновлення і знову зниження, світові фондові індекси останнім часом несильно, але поступально підростали. Можливо, хтось скаже, що в останні місяці ринки торгуються в діапазоні, нижче пікових значень січня 2018. Що є характерним, так це їх «рвана», дуже змінна динаміка з початку року.

 Поганою новиною для ринків акцій, і фондового ринку США вчора було те, що компанія Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), друга за капіталізацією після Samsung Electronics, з більш, як 800 компаній, які входять до індексу MSCI EM, повідомила вчора, що вона очікує доходу в другому кварталі в діапазоні 7,8-7,9 мільярдів доларів США, набагато нижче оцінок аналітиків Уолл-Стріт – 8,8 мільярдів. Taiwan Semiconductors (Тайвань) не проектує, а лише виготовляє складні мікросхеми по чужим проектам. Ця новина негативно подіяла на акції високотехнологічного сектору США, які потягнули за собою і увесь ринок вниз.

 Другою поганою новиною для ринку акцій США був ріст дохідностей 10-и річних облігацій США знову до рівня 2,9%, до рівня початку року, коли такий ріст спровокував негативну корекцію на світових фондових ринках.

 Однак, ще одним аргументом для вчорашнього зниження, про який не згадують, є і той, що світові фондові індекси вчора досягли верхніх значень торгового діапазону, в якому торгуються останні пару місяців.

 Близько 75% надбагатих американців вважають, що в наступні два роки в США наступить рецесія. Такі дані огляду одного з провідних банків США, J.P. Morgan. Серед опитаних 21% вважає, що економічна криза в країні наступить в 2019 році, а 50% - в 2020 році. Ці дані на перший погляд вступають в різке протиріччя з останнім оптимістичним звітом Міжнародного валютного фонду, опублікованим  на початку цього тижня. В звіті вказані дуже хороші темпи росту світової економіки в цей та наступний (2019) роки - 3,9%, темпи росту економіки США в 2018 році – 2,9%, а 2019 – 2,7%. Тільки в 2020 році вказано значне сповільнення темпів росту економіки США, і більш звичні для останнього часу темпи росту найбільшої економіки світу – 1,85%. Щоправда, трохи раніше, в січні 2018, директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард зазначала, що у керівників держав та урядів є буквально кілька років, для того, щоб вони могли вирішити боргові та інші економічні проблеми країн, якими вони керують.

 Якщо вдуматись, то причини відносного (не на поточний рік) песимізму ультра багатих США є дві: дуже протягнутий по часу в порівнянні з середнім історичним період відновлення економічного росту в Америці, та дисбаланси, які дуже повільно, але поступово накопичуються в країні, в тому числі і на фінансовому ринку.

 Що стосується цієї категорії населення, то вона найкраще відчуває та передбачає майбутні негаразди, і найбільш правильно (в середньому) інвестує.

 Поки ж один з керівників J.P. Morgan (відповідальний за інвестиції у Великобританії та країнах Північної Європи) після публікації цього огляду повідомив, що банк не бачить ніяких ознак близької економічної рецесії в США.

 Головний виконавчий директор компанії з управління активами іншого провідного банку США, Goldman Sachs Asset Management (GSAM), Шейла Пател (Sheila Patel), поміж тим, повідомила, що інвесторам ще дуже рано турбуватись про глобальне зниження ринків акцій. Вона погодилась з тим, що поточні ринкові оцінки фондового ринку США є високими чи дуже високими, а перспектива міжнародної «торгової війни» може викликати стурбованість у інвесторів, які і інвестують в акції та облігації певних країн, які розвиваються. Проте, навіть останнє, зі її словами є перебільшенням в переважній більшості випадків. Ще тільки потенційні (та навіть масштабні) торгові санкції США та Китаю до продукції зі США є невеликими по відношенню до розмір економік цих країн та торгівлі між ними, як і побічні ефекти майже для всіх країн.

 Ще одною неприємною вчорашньою новиною є те, що інвестори в США різко збільшили очікування стосовно наступного підйому базової ставки ФРС США. Зараз чимала частка інвесторів вже чекає три наступних підйоми базової ставки (за рік тоді буде чотири з тим підйомом, який вже відбувся) чи навіть чотири (п’ять з тим, який відбувся). Ріст ставок веде до росту вартості кредитування і негативний для ринку акцій США та інших фондових ринків, які за ним слідують, якщо ріст корпоративних прибутків та економіки не перекриє ріст відсоткових ставок.

 Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси слабко знижуються; на європейські – торгуються змішано. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси, будуть торгуватись змішано. Зранку індекс MSCI EM втрачає 0,9-1,0%.

 Сьогодні зовнішній фон для місцевого ринку акцій – більше негативний. Але є настрой учасників місцевого ринку акцій на продовження росту цін місцевих акцій. І він і сьогодні може перемогти. До того ж, ще через низькі поточні оцінки місцевого українського ринку акцій його учасники схильні ігнорувати зовнішній негатив. Та все ж місцевим українським трейдерам сьогодні варто проявити певну обачність. Не слід, однак, останнє, розглядати, як попередження про очікування зниження цін акцій на Українській біржі. Результат сьогоднішніх торгів може бути й позитивним.





·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 20 апреля 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарий
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду