Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 14:05
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 23 апреля 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1818,820%

Минулої п’ятниці індекс Української біржі підріс на незначну 0,1%. Перебуваючи більшу частину торгової сесії з самого її початку в позитивній зоні, індикатор УБ ближче під кінець торгів різко знизився і опустився в «червону зону», і лише в  останні хвилини вийшов в невеликий «плюс».

Всі ціни «індексних» акцій УБ, за виключенням «Турбоатому», ціна якого не змінилась, закінчили торги останнього робочого дня тижня невеликим ростом. Найбільше збільшення мала ціна «Центренерго» (+1,0%), зміна ціни якої і визначила зміну індексу УБ того дня. Ціни інших паперів того дня зросли менш, ніж на 0,5%.

Державна фіскальна служба описала за борги майно «Укрнафти» ще на 3,3 мільярди гривень. Зараз ДФС описано майно компанії на порядку 15 млрд. гривень. «Укрнафта» пробує оскаржити в судовому порядку опис майна на 11,2 млрд. гривень. Компанія запропонувала уряду програму реструктуризації та поступової виплати податкового боргу за кілька років.

Міжнародний валютний фонд тим часом відзначає певне сповільнення реформ в Україні. Останнє не дивує на фоні президентських та парламентських виборів в 2019 році, відповідно весною та восени, а також відсутність хорошої більшості у правлячої коаліції у Верховній Раді. Це помітно негативно, враховуючи пікові виплати по зовнішньому боргу країни в період 2019-2020 років.

Минулої п’ятниці обсяги торгів індексними акціями Української біржі на ринку заявок УБ, як і минулого четверга та минулої середи були дещо нижчими за свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. Приблизно дві третини цих обсягів забезпечили торги акціями Райффайзен банк Аваль без значної зміни ціни цих акцій.

Того дня на ринку заявок УБ пройшли торги акціями п’яти «не індексних» емітентів, однак значні обсяги торгів (як для останніх років) були лише акціями Авдіївського коксохімічного заводу.

Обсяги торгів ОВДП на ринку заявок Української біржі були середніми за обсягами в грошовому вираженні. Проте, торгувалось значна кількість випусків державних цінних паперів – сім. Середи великим обсягами відзначились ОВДП деноміновані в доларах США з терміном погашення 20.06.2018.

Міністр фінансів України Данилюк допустив вихід України на міжнародні боргові ринки в 2018 році до отримання траншу МВФ. Разом з заявами НБУ про проведення жорсткої монетарної політики НБУ до 2020 року для збільшення норми збережень, і заявою МВФ про сповільнення реформ в Україні – це насторожує. Чи не готується Україна відмовитись від траншу МВФ в 2018 році і до виборів 2019 дотягнути, «з опорою на власні сили», як казала одна дуже відома людина? Взагалі - то власні сили – це дуже правильно, але ж на кілька років пізніше. І, якщо це так, що це означає в сенсі середньозваженої вартості державного боргу нашої країни і які додаткові ризики це несе? (Ризики то можна перерахувати, а от чи можна їх прорахувати?). Однак, знову ж таки, висловлювання Міністра фінансів можна просто віднести до того, що дохідності на світових боргових ринках зараз зростають, і Україні варто поспішити з зовнішньою позичкою. Тим більше, що пізніше Міністр повідомив, що основний обсяг зовнішніх позичок Україна планує отримати після траншу МВФ. В такому випадку останнє зовсім не знімає питання про виконання умов співпраці з Фондом, і отримання країною траншу МВФ, коштів Світового банку та ЄС в цьому році.

Світові ринки акцій. Про них згадується в цьому огляді тому, що вони мали і, як правило, мають значний вплив на місцевий український ринок акцій, принаймні на ціни індексних паперів Української біржі та пайових паперів Миронівського хлібопродукту, і ще, можливо, Крюківського вагонзаводу. Опосередковано, зараз непрямо, їх динаміка впливає ціни акцій на перерахованих вище емітентів.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,85%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 мало змінився, втративши суто символічні 0,03%. Це вже другий торговий день руху цього фондового індикатору поспіль майже без зміни. Причому фондові індекси різних країн (більш «вузькі» фондові індекси країн Європи, які охоплюють меншу кількість акцій того дня рухались різнонаправлено: одні зростаючи, інші -знижуючись. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM минулої п’ятниці знизився на помітні 1,3%.

Європейські фондові індекси виручає зараз їх відносно невисока поточна ринкова оцінка. Індекс MSCI EM доволі сильно корелює з американськими фондовими індексами, і тому цей фондовий індикатор змінюється день від дня, часто просто з запізненням слідуючи за фондовими індексами США. Зведений європейський індекс STOXX 600 є «більш самостійним» в своїх рухах.

Наразі всі згадані світові фондові індикатори рухаються з дуже різною швидкістю вниз від своїх зовсім свіжих локальних максимумів.

Кажуть, що минулої п’ятниці фондові індекси США, а за ними і багатьох інших країн, знизились через зниження цін акцій Apple, як наслідок того, що банк Morgan Stanley опублікував повідомлення, що обсяг продажів «Яблучної» компанії в червні розчарує Уолл-Стріт. Однак, при цьому зовсім не слід виключати впливу минулої п’ятниці зростання дохідностей державних облігацій США до рівня 2,97% - під «магічні» для когось 3,0%. Для інших же ця «магічна» цифра – 3,5%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси несильно підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси будуть торгуватись змішано з невеликими змінами. Зранку індекс MSCI EM втрачає 0,3-0,4%.

Зовнішній фон для місцевого ринку акцій – змішаний. Але є і настрой учасників місцевого ринку акцій на продовження росту цін місцевих акцій. І він знову сьогодні може перемогти. Проте, не слід виключати з розрахунків і певного сповільнення росту індексу Української біржі і цін «індексних» акцій УБ минулої п’ятниці. Що сьогодні переможе на УБ? Обачність? Обережність? Чи бажання рухатись далі уверх? Сьогодні і побачимо. Та все ж, повторимось, місцевим українським трейдерам сьогодні варто проявити певну обачність. Не слід, знову повторимось, останнє, розглядати, як попередження про очікування зниження цін акцій на Українській біржі. Результат сьогоднішніх торгів може бути й позитивним.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 23 апреля 2018
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаПадение
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду