Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 02:49
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 27 апреля 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1799,28+0,41%

Вчора індекс Української біржі знизився на 1,1%. Здорова корекція після сильного росту, скаже більшість учасників місцевого ринку акцій. Власне, цього четверга сильно знизилась ціна лише однієї «індексної» акції - «Центренерго» (-2,8%). Ціни інших «індексних» паперів змінились менш, ніж на 0,4% в абсолютному вираженні. Ціни двох «індексних» паперів незначно, менше ніж на 0,3% знизились, ціна акцій Райффайзен банк Аваль, напередодні сьогоднішніх загальних зборів акціонерів, навпаки, підросла на 0,4%. Ціна «Укрнафти» не змінилась. Такий собі, за виключенням акцій «Центренерго», спокійний торговий день.

 Приводом для зниження ціни «Центренерго» цього четверга стала новина, про те, що ця компанія електричної генерації знизила в першому кварталі 2018 року чистий прибуток в 5,1 рази в порівнянні з першим кварталом 2017 до 168,5 мільйони гривень. Чесно кажучи, навряд чи учасники фондового ринку України очікували повторення «Центренерго» феноменальних результатів минулого року. Компанії електричної генерації з сусідніх країн, навіть найкращі, не демонструють таких чудових результатів, як «Центренерго» в 2017 році. Результат компанії в 2017 році був наслідком надзвичайних заходів в електроенергетиці України. Тоді компаніям електричної генерації треба було терміново надати велику суму грошових коштів для закупівлі дорогого вугілля за кордоном.

 Вчора національна комісія з цінних паперів та фондового ринку НКЦПФР рекомендувала незадоволеним ціною примусового викупу акцій ціною (squeeze-out) звертатися в суд і ФДМУ. Складно сказати, згідно з загальними правилами на фондових ринках розвинутих країн, який саме державний регулюючий орган має робити оцінку ціни примусового викупу акцій. Тут необхідно вивчати чужі закони. Здається, згідно з українським законодавством, рецензію на оцінку має робити ФДМУ. Проте в попередніх оглядах, було не раз чітке посилання на те, що ціни викупу дочірніх підприємств групи «Метінвест» є набагато нижчими не тільки за ціни цих акцій за їх балансовою вартістю (в багатьох випадках при високій чи надвисокій рентабельності їх власного капіталу в 2017), але вони також не зовсім відповідають поточній оцінці «індексних» паперів Української біржі, на і так недооціненому українському ринку акцій. І метод порівнянь «Метінвесту», компанії, акції, якої не обертаються на біржі, при порівнянні з аналогами, також дає набагато вищі ціни. Хай, у дочірніх підприємств буде суттєвий дисконт. Проте, як казав герой Тоні Кертіса у фільмі «В джазі тільки дівчата» «прикидаючись» головним власником нафтової компанії: «Я, як основний акціонер компанії «Shell» маю піклуватись про тих маленьких акціонерів, які інвестували в мою компанію.» Але ж зовсім не такий приклад ми зараз бачимо. Мабуть, таки хтось з державних органів має перевіряти якість оцінки компаній, акції яких викуповуються примусово, і нести за це відповідальність., А інакше можна дійти не до примусового викупу, а просто до реквізиції власності. Але ж зараз цивілізований 2018 рік, а не жорстокий 1918. Треба поважати право власності кожного громадянина, включаючи, і великих власників «Метінвесту», і малих власників його «дочірок», так само, як поважати і захищати інші громадянські права кожного громадянина України.

Останні події навколо ПАТ «Мотор Січ» можуть завдати шкоди порядним інвесторам - як українським, так і іноземним. Ситуація вимагає комплексного вирішення проблем українського фондового ринку, повідомляється в прес-релізі Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР).

 Комісія підкреслює, що ситуація навколо «Мотор Січі» вимагає комплексного вирішення, в тому числі зміни чинного законодавства для забезпечення якісного захисту прав акціонерів.

 Обсяг торгів індексними акціями на ринку заявок Української біржі підріс, але залишився нижчим за свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. 78% цих обсягів забезпечили торги акціями «Центренерго».

 На ринку заявок УБ пройшли торги акціями восьми «не індексних» емітентів. Суттєвими, як для останніх років, знову були обсяги торгів були акціями Авдіївського коксохімічного заводу з хорошим ростом їх ціни на 5,85% до 12,1 гривні. Загальні збори акціонерів Авдіївського коксохіму відбудуться, як і збори Райффайзен банк Аваль, сьогодні, 27.04.2018.

 Обсяги торгів ОВДП на ринку заявок Української біржі були середніми, чи, можливо, нижчими за середні як для останнього часу. Торгували трьома випусками державних паперів. Помітний обсяг торгів прийшовся на гривневі ОВДП з терміном погашення 15.05.2019, а великий - на ОВДП деноміновані в доларах США з погашенням 11.07.2018.

 Світові ринки акцій. Про них згадується в цьому огляді тому, що вони мали і, як правило, мають значний вплив на місцевий український ринок акцій, принаймні на ціни індексних паперів Української біржі та пайових паперів Миронівського хлібопродукту, і ще, можливо, Крюківського вагонзаводу. Опосередковано, зараз непрямо, їх динаміка впливає ціни акцій на перерахованих вище емітентів.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс ще на 1,0%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 теж «приплюсував» 0,9%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM додав 0,4%.

Важливою подією стало рішення ЄЦБ залишити незмінними дві ключові ставки банку. Так само незмінними залишились обсяги викупу цінних паперів Центробанком Європи з ринку – 30 мільярдів євро на місяць.

 Це, наряду з певним сповільненням економіки Європи, (однак, від дуже хорошого рівня) стало ще одним аргументом на користь певного укріплення долара США. Зростання курсу євро негативно позначилось на експортно-орієнтованій економіці Єврозони та інфляції в зоні Євро.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси торгуються, як і вчора, змішано; на європейські – позитивно. Зранку згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси будуть торгуватись позитивно з невеликими змінами.Зранку індекс MSCI EM зростає на 0,7%.

 Сьогодні зовнішній фон для місцевого ринку акцій – позитивний. Вчора індекс Української біржі знизився за рахунок акцій «Центренерго». Сьогодні індикатор УБ може підрости.




 ·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 27 апреля 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду