Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 01:17
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 3 мая 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1780,7+1,66%

Вчора індекс Української біржі несподівано в кінці торгової сесії знизився зафіксувавши денний негативний результат 2,65%. Зниження відбулось, в першу чергу, за рахунок несподівано різкого в останні хвилини торгів «провалу» ціни акцій «Центренерго» на 18,2% до 17,0 гривень за акцію. До цього практично увесь вчорашній день фондовий індикатор УБ підростав на зовсім непогані 2,2%. Не зовсім зрозуміла природа вчорашнього зниження ціни акцій «Центренерго». Адже фінансові результати першого кварталу компанії, які когось дійсно могли розчарувати, були вже відомі на минулому тижні (точніше 2 травня 2018). Не зовсім зрозумілим є і той факт, чи таке зниження ціни акцій «Центренерго», за рахунок відносно невеликих угод в самому кінці торгів, відображає об’єктивну картину ставлення до цього паперу всього ринку. Адже ціна акцій «Центренерго» до цього тривалий час підростала на фоні новин про хороші прибутки цієї компанії в 2017, її великі дивіденди та досить таки можливу приватизацію «Центренерго»  в 2018. Зараз оцінку цієї компанії проводить польський аудитор з «найбільших» світових, EY.

Вчора, навпаки, ціна акцій іншої компанії електричної генерації «Донбасенерго» підросла на дуже значні 20,0% на фоні новини про хороші фінансові результати вже цієї компанії в першому кварталі 2018, перш за все значний ріст чистого прибутку. Знову ж таки виникає запитання. А чи вибиваються ці хороші результати «Донбасенерго» з ряду попередніх фінансових результатів компанії? На перший поверхневий погляд – відповідь – «так». Проте, якщо уважніше подивитись, то відносно невеликому прибутку цієї компанії за 2017 рік компанія «завдячує» не грошовим збиткам за рахунок списання своїх активів на НКТ в другому кварталі 2017. З точки зору операційних результатів, результати першого кварталу 2018 «Донбасенерго» в немалій мірі вписуються в часовий ряд результатів, який був до того, Рис. 1 та Рис. 2. Для того, щоб в цьому переконатись, треба подивитись на показник валового прибутку – така «сіренька» крива. Хоча, звичайно, непоганий чистий результат в першому кварталі 2018 має своє досить примітне, і досить суттєве позитивне значення для цієї компанії.

Вчора взагалі був великий потік новин стосовно фінансових результатів емітентів «індексних» і «не індексних», як за перший квартал 2018, так і за повний 2017 рік. Результати були, переважно, хорошими. Хоча, не в усіх випадках.

Вчора були опубліковані результати «індексних» «Укрнафти» за повний 2017 рік та перший квартал 2018, Райффайзен банк Аваль та «Мотор Січі» за перший квартал 2018 року, фінансові результати не «індексних» «Азовсталі» та Авдіївського КХЗ за 2017 рік.

2017 рік "Укрнафта" закінчила із прибутком 444,4 млн. гривень в порівнянні з 8,7 млрд. чистого збитку роком раніше, Рис. 3. 

Марк Роллінc, Голова Правління ПАТ «Укрнафта» повідомив про результати «Укрнафти» в 2017, в тому числі, наступне: «…У 2017 році цінова ситуація покращилась: середньозважена ціна реалізації бареля нафти становила 51,8 доларів США, порівняно з 40,5 доларами США в 2016 році. На фоні зростання цін на нафту показник чистого доходу за 2017 рік зріс до 26,9 млрд. грн. порівняно з 22,6 млрд. грн. у 2016 році. Разом з тим, через вимушену зупинку 6 родовищ і, відповідно, втрат обсягів видобутку та реалізації компанія недоотримала близько 1,4 млрд. грн. доходу…»

EBITDA (не так звана «операційна», а «правильна», яка не враховує не грошові збитки) компанії «Укрнафта» в 2017 році склала 5,55 млрд. гривень в порівнянні з 2,96 млрд. гривень роком раніше. Операційний збиток компанії в 2017 році склав 68 мільйони гривень. Проте він враховує не грошові  витрати на формування забезпечення під можливі штрафи та пені за несплачені рентні платежі і податки попередніх періодів в розмірі 2,99 млрд. грн. та нарахування індексу інфляції та 3% річних за невиконання зобов’язань перед учасниками (акціонерами) на суму 0,95 млрд. грн. Саме, якщо не враховувати ці зазначені не грошові збитки (на приблизно 4 млрд. грн.), EBITDA компанії «Укрнафти» складе ті самі 5,55 млрд. гривень.

Що стосується чистого результату «Укрнафти» в першому кварталі 2018 року, то на фоні зростання цін на нафту він принципово покращився: з 71 млн. грн. в першому кварталі 2017 до 1261 млн. грн. в першому кварталі 2018. Щоправда, в останній період часу орієнтуватись на квартальні результати «Укрнафти» складно, оскільки у компанії є податкова заборгованість, не грошові списання та нарахування. Наприклад, результати компанії «Укрнафта» в другому кварталі 2017 теж були, скажімо так, досить непоганими.

Райффайзен Банк Аваль в першому кварталі 2018 року дещо (незначно) скоротив чистий прибуток в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, коли прибуток банку був аномально високим. «Мотор Січ», «індексні» акції якої зараз не торгуються, помітно скоротила і чистий прибуток, і чистий дохід в першому кварталі 2018 порівнянні з непоганим для неї (як для останнього часу) першим кварталом 2017.

«Азовсталь» та Авдіївський КХЗ (емітенти не «індексних» акцій) в 2017 році, більш, ніж в два рази, збільшили чистий дохід в 2017 році в порівнянні з 2016 роком. Повні фінансові результати цих підприємств групи «Метінвест» за 2017 стали відомі вчора. Чистий їх результат був відомий істотно раніше (дуже позитивний для КХЗ та слабко негативний для меткомбінату) з оголошень про збори акціонерів. Вчора також стала доступна інформація про концентрацію Barlenko Ltd. (яка представляє власників «Метінвесту») більше 95% акцій Авдіївського КХЗ. Відповідний лист Barlenko направлений директору коксохімічного заводу датований 27.04.2018, опублікований на сайті «Метінвесту» в розділі для акціонерів Авдіївського КХЗ. Лист отриманий підприємством 30.04.2018. Найвища ціна придбання акцій підприємства Barlenko Ltd., чи його афілійованими особами, згідно з листом, в останні 12 місяців складала 15,0 грн. за акцію, що дещо (незначно) вище ціни вчорашнього закриття.

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,7%, первісно зростаючи, але втративши суттєво в останню годину торгів. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, навпаки вчора додав 0,6%, не заставши останнього негативного руху на фондовому ринку США, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM втратив 0,8%.

ФРС очікувано не змінила базову ставку за результатами дводенного засідання, яке закінчилось учора.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси підростають; на європейські (крім британського FTSE 100) знижуються, вирівнюючи вчорашню динаміку з фондовими індексами США. Зранку, згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси незначно знизяться. Зранку індекс MSCI EM знижується ще на 0,6% від свого невеликого локального піку.

Враховуючи вчорашні різкі цінові зміни «індексних» акцій УБ, сьогодні важко передбачити результат торгів «індексними» акціями на Української біржі. Трейдерам на УБ необхідно бути готовими до різних сценаріїв торгів, в тому числі і певного відновлення місцевого ринку акцій після вчорашнього зниження.


Рис. 1

Рис. 2

Рис. 3


 ·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 3 мая 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду