Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 03:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 22 мая 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1827,26-1,73%

Вчора індекс Української біржі за результатами торгів додав ще 1,0%, знову підтвердивши тренд до зростання, який намітився минулого четверга. Тепер, після трьох позитивних торгових сесій, ріст індикатору УБ виглядає на графіку дуже переконливо. Основний місцевий український фондовий індекс УБ вчора вже вкотре за цей рік оновив свій багаторічний максимум (в гривні). Причому, варто зазначити, що вчора не було «індексних» акцій Української біржі, які б помітно знижувались.

Найбільше вчора додали в ціні акції «Центренерго» (+3,2%), які і внесли майже увесь внесок у вчорашній ріст індексу Української біржі. Позитивними були також вчорашні торги акціями Райффайзен банк Аваль (+0,9%) та «Донбасенерго» (+0,5%). Ціна акцій «Укрнафти» в результаті торгів вчора не змінилась в ціні, а ціна акцій «Турбоатому» втратила суто символічні 0,06%.

«Мотор Січ» планує провести 21 червня позачергові збори акціонерів з порядком денним, який включає питання винесені на чергові збори акціонерів 25 квітня 2018 року, збори, які не відбулись. Порядок денний включає затвердження річних результатів діяльності товариства в 2017 році, розміру дивідендів та переобрання Наглядової ради «Мотор Січі». Наразі ці «індексні» папери на Українській біржі не торгуються через накладені на них судові обмеження.

Миронівський хлібопродукт за результатами 1 кварталу 2018 року отримав 90 мільйонів чистого прибутку, що в 1,6 разів більше за результат аналогічного кварталу минулого року. Результат отриманий за рахунок валютної складової і зміцнення гривні. Однак, інші показники прибутків компанії в порівняних періодах дещо зменшилися: EBITDA склала в першому кварталі 2018 89 млн. доларів США (-4%), валовий прибуток (-6%), операційний прибуток (-16%), чистий прибуток до врахування курсових різниць (-30%). При цьому на 10% зросла виручка компанії, в тому числі, за рахунок продажів на експорт.

Обсяг виробництва курятини в першому кварталі 2018 зріс на 7% в порівнянні з першим кварталом 2017 року, а ціни на курятину в гривні зросли на 23%.

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями на ринку заявок Української біржі суттєво знизився (якщо точніше – то в два рази), і в грошовому вираженні був на рівні незначно нижчим за свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. З урахуванням суттєвого росту індексу за останній період у рік та два роки, в еквіваленті кількості акцій, цього понеділка обсяг торгів індексними паперами на УБ був помітно нижчим за свої середньоденні значення за останні рік та два.

На ринку заявок УБ вчора пройшли торги акціями чотирма «не індексних» емітентів. Помітними, як для останнього часу, минулого дня були обсяги торгів акціями «Дніпрообленерго» з хорошим ростом їх ціни. Вчора на ринку заявок УБ пройшла зовсім невелика угода з акціями самої «Української біржі».

Обсяги торгів ОВДП на ринку заявок Української біржі вчора були на рівні дещо нижчими за свої середні за останній період. Торгували цього понеділка на ринку заявок УБ трьома випусками українських державних облігацій. Значний, великий  обсяг торгів прийшовся на короткострокові дисконтні ОВДП з терміном погашення 04.07.2018, так само, як був великий обсяг торгів цими паперами і минулої п’ятниці.

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс на 0,7%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,3% оновивши свій локальний максимум, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, втратив незначну 0,1%.

Технічна картина індексу MSCI EM наразі викликає певну стурбованість. Індекс вчора майже досяг свого мінімального значення від 4 травня 2018 року, і наче «прижимається» до лінії своєї підтримки, які утворена мінімальними значеннями від 9 лютого, 26 березня, 4 травня і вчорашнього дня. Кожний локальний максимум індексу MSCI EM з січня 2018 був нижчим за попередній. При цьому, що дивно, поточна середня ринкова оцінка індексу близька до своїх середніх історичних значень, Рис. 1 (P/E – «ціна/прибуток» по прогнозним прибуткам на акцію на наступні 12 місяців), а дохідність (в середньому) державних облігацій країн цієї групи дещо нижча за свою історичну середню, Рис. 2. Можливо стурбованість інвесторів викликає велика величина боргу країн цієї групи, як підкреслювало в своєму недавньому огляді міжнародне рейтингове агентство Fitch. Борг країн, які розвиваються, за останні 10 років, з 2007 року, зріс з 5 трлн. доларів США до 19,3 трлн. доларів, причому більша частина приросту прийшлась на Китай (з 1,5 трлн. борг цієї країни виріс до 11 трлн. доларів США). Можливо, в останній період часу змінилось ставлення міжнародних інвесторів до країн цієї групи на більш негативне. Хоча, може причина і в іншому. Країни дуже відрізняють по поточним ринковим оцінкам і, можливо, «важковики» в індексі «тягнуть» його вниз.

Технічна картина індексу STOXX 600, навпаки, наразі оптимістична. Індекс зростає і вже недалекий від свого річного максимуму кінця січня 2018. Звичайно, зараз цьому індикатору допомагає суттєво зниження курсу євро, як і відносно його невисока поточна ринкова оцінка.

Але і індекс S&P 500 на даний момент не так вже далекий від своїх січневих максимумів, і це також допомагає в рості індексу STOXX 600.

Тема торгівельних відносин США та Китаю і можливої торгової угоди між двома найбільшими економіками світу вчора залишилась в центрі уваги учасників американського ринку акцій. Торгівельні переговори між двома найбільшими економіками світу, здається, зараз ідуть успішно, і це вчора дуже допомогло цінам акцій ряду корпорацій США, а з ними і всьому фондовому ринку США. За ринком США слідують і багато інших світових ринків.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та на європейські фондові індекси мало змінюються: на американські – дуже слабко підростають, на європейські – торгуються змішано. Тут, в цій різниці, свою роль відіграє ранішнє невелике ослаблення долара США. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі, і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси будуть торгуватись різнонаправлено, більше несильно знизяться. Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає на 0,4%.

Як вже зазначалось на початку цього огляду, технічна картина індексу Української біржі зараз дуже оптимістична і вказує на продовження росту цін індексних акцій. Видається, що цей ріст може перерватись, але це не трапиться ні сьогодні, ні завтра, настільки він виглядає переконливим. Але все ж таки ставлячи сьогодні на ріст місцевим українським трейдерам варто підстрахуватись. Фондові ринки відомі своїми несподіваними змінами.


Рис. 1


Рис. 2.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 22 мая 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду