Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 23.04.2024 14:29
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 23 мая 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1765,33-3,39%

Вчора індекс Української біржі за результатами торгів втратив суттєвих 1,7%. Все відбулось за рахунок лише однієї «індексної» акції цієї біржі – «Центренерго», яка втратила вчора в ціні по останній угоді 8,8% або 2,1 гривні на акцію. Значний рух ціни цих акцій вниз почався після 16:00, про що трохи нижче. При цьому всі чотири інші індексні папери Української біржі, які зараз торгуються закінчили торгову сесію в ціновому плюсі. Найбільше додала з цієї вибірки на УБ вчора ціна акцій «Донбасенерго» (+4,3%), другою за ростом ціни були акції Райффайзен Банк Аваль (+1,6%).

 Причиною зниження ціни акцій «Центренерго» вчора дуже імовірно стала публікація документу про терміни виплати дивідендів «Центренерго» з датою «відсічки» для отримання дивідендів акціонерами компанії. Цитата з документу «Центренерго»: «Рішенням Наглядової ради ПАТ «Центренерго» від 05.05.2018 р. (протокол №7/2018) визначено дату складання переліку осіб, які мають право на отримання дивідендів за підсумками роботи ПАТ «Центренерго» у 2017 році – 22.05.2018р.»

 Таким чином, вчора увечері акція «Центренерго» торгувалась вже «без дивідендів». Відповідно ціна акції знизилась на порядку суму дивіденду на одну акцію до виплати. Нагадаємо, що дивіденди компанії на одну акцію компанії за результатами 2017 року складають приблизно 3,84 грн.

 І ще одна цитата, яка зацікавить акціонерів цієї компанії, з того ж документу: «Виплата дивідендів буде здійснена у повному обсязі у строк з 01.06.2018 до 01.07.2018 року через депозитарну систему України в порядку, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку».

 Є аналогічне повідомлення по дивідендам «Донбасенерго»: «24 квітня 2018 року Загальними зборами акціонерів Товариства (протокол No30) було прийнято рішення про виплату дивідендів. 15 травня 2018 року Наглядовою радою Товариства (протокол No8) визначено (встановлено) 31 травня 2018 року датою складення переліку осіб, які мають право на отримання дивідендів за підсумками роботи ПАТ «Донбасенерго» у 2017 році».

 Проте, на відміну від «Центренерго», датою складання переліку акціонерів для виплати дивідендів «Донбасенерго» є 31 травня 2018, і в найближчі дні акція продовжуватиме «торгуватись с дивідендами». Тобто, зниження ціни акції на суму дивіденду порядку 1,8 грн. на акцію відбудеться увечері 31 травня та/або після першого червня 2018 року. Також для інформації. Виплата дивідендів «Донбасенерго» буде тривати з 18 червня по 23 жовтня 2018 року.

 Оскільки дивіденд на акцію «Донбасенерго» за 2017 рік є меншим – 1,8 грн. на акцію, то зниження ціни цієї акції відбудеться в меншому розмірі. Ціна акцій «Донбасенерго» близька зараз до ціни акцій «Центренерго», а вага цієї акції в індексі Української біржі набагато менша за вагу акції «Центренерго». Тож вплив дивідендів «Донбасенерго» на індекс УБ буде істотно меншим за вплив дивідендів по «Центренерго».

 Агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт» має намір в 2018 інвестувати 250 мільйонів доларів США, з яких: 160-170 мільйонів будуть направлені на запуск через півтора місяці другої лінії Вінницької птахофабрики, 20 мільйонів направлені на будівництво біогазового комплексу там же коло Вінниці, а решта на модернізацію існуючих потужностей, повідомила вчора фінансовий директор МХП Вікторія Капелюшна. Вчора зранку була опублікована звітність цієї компанії за перший квартал 2018 року. У вчорашньому огляді по ринку були наведені деякі ключові показники з цього звіту. На графіках на Рисунках 1-9 в кінці цього огляду можна наглядно побачити квартальні фінансові та виробничі показники МХП за ряд років, так само, як і ковзні 12 місячні показники за цей же період, динаміку боргу компанії, її ринкову капіталізацію та ринкові коефіцієнти за період. Як видно з графіків компанія розвивається, але в останній час дещо «втратила темп», тому і збільшує інвестиції у виробництво.

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями на ринку заявок Української біржі незначно підріс, і в грошовому вираженні був на рівні своїх середньоденних значень за останні півроку, рік та два. З урахуванням суттєвого росту індексу за останній період у рік та два роки, в еквіваленті кількості акцій, цього вівторка обсяг торгів індексними паперами на УБ був помітно нижчим за свої середньоденні значення за останні рік та два.

На ринку заявок УБ вчора пройшли торги акціями шістьох «не індексних» емітентів. Ще більше зросли і були суттєвими, як для останнього часу, обсяги торгів акціями «Дніпрообленерго» і знову, як цього понеділка, з хорошим ростом їх ціни. Обсяги торгів іншими індексними паперами біржі були меншими, невеликими або зовсім незначними.

Обсяги торгів ОВДП на ринку заявок Української біржі вчора були на рівні дещо нижчими за свої середні за останній період. Торгували цього вівторка на ринку заявок УБ трьома випусками українських державних облігацій. Значний обсяг торгів прийшовся на два випуски короткострокових дисконтних ОВДП з термінами погашення 04.07.2018 та 15.08.2018, популярними на цьому ринку і до цього.

Міністерство фінансів дещо підвищило ставку по «доларовим» ОВДП при довших строках розміщення (до 5,6-5,65% ставки відсікання в термінах «купонної» дохідності, як її наводить НБУ) і залучило до державного бюджету 272,3 мільйони доларів США, а також, не змінивши ставок, залучило 82 мільйонів гривень за рахунок розміщення ОВДП в гривнях.

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 дещо несподівано втратив 0,3%, зростаючи на початку торгів, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав ще 0,3%, знову оновивши свій локальний максимум, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс від свого локального мінімуму і сильної лінії опору на 0,6%.

Що стосується індексу STOXX 600 то значення його вчорашнього закриття лише на 1,5% нижче максимального значення на закритті індексу STOXX 600 цього року (23.01.2018). Внесок у ріст цього фондового індикатору, крім іншого, внесли ріст індексу S&P 500, суттєво нижча поточна ринкова оцінка STOXX 600 та суттєве зниження курсу євро.

Вчора негативним чином на динаміку фондового ринку США вплинули зауваження президента США Дональда Трампа стосовно торгівельних переговорів з Китаєм та його сумніви стосовно зустрічі на найвищому рівні з керівником Північної Кореї.

Хоча, як, зазначив один з керівників однієї з найбільших КУА США та світу торгові дисбаланси – це дрібна сума в порівнянні з фіскальним стимулюванням зараз в США.

Однак, стосовно останнього варто згадати зовсім свіжий звіт банку Goldman Sachs про те, що фіскальна (бюджетна) ситуація в США викликає наразі немалу стурбованість і не є стійкою в довгостроковій перспективі (10 років). Законодавцям країни доведеться щось змінювати аби через певний час (мова знов таки йде про перспективу 5-7 років) не мати досить негативних наслідків для економіки країни та мати дієвий традиційний інструмент боротьби з можливою економічною кризою.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та на європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі, і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси будуть торгуватись «в червоному» (тобто зі зниженням). Зранку фондовий індекс MSCI EM втрачає незначну 0,1%.

Що стосується місцевого українського ринку акцій, то ніщо не заважає йому повторити картину, подібну до вчорашньої. Ціна акцій «Центренерго» може ще трохи «просісти». Адже вчорашнє її зниження не в повній мірі відобразило розмір дивідендів компанії за 2017. Хоча, зниження ціни акцій може бути й дещо меншим за розмір дивідендів, які виплачуються, в силу інших чинників. Однак, і інші «індексні» папери Української біржі, виходячи з дещо негативного сьогоднішнього настрою зовнішніх ринків, можуть також повести себе дещо відмінно від вчорашньої своєї поведінки. Тож трейдерам необхідно враховувати різні варіанти розвитку подій на УБ сьогодні.


Рис. 1

Рис. 2

Рис. 3

Рис. 4

Рис. 5

Рис. 6

Рис. 7

Рис. 8

Рис. 9





·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 23 мая 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду