Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 12:13
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 8 июня 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1610,73-2,16%

Вчора індекс Української біржі нарешті підріс після кількаденного зниження, додавши 0,6%. Основну частину внеску в ріст індексу УБ цього четверга внесли акції «Укрнафти», які зросли в ціні на 6,2% після своєї суттєвої цінової втрати днем раніше - 4,5%. Вони напередодні, в цю середу, були основним чинником зниження індикатору Української біржі. Акції «Турбоатому» вчора знизились в ціні на 1,4%, ціни трьох інших «індексних» паперів УБ змінились різноправлено і слабко, менш ніж на 0,5% в абсолютному вираженні.

 Вчора Верховна Рада України ухвалила Закон про Антикорупційний суд, зробивши важливий крок, як в розвитку правосуддя в нашій країні та боротьбі з корупцією в Україні, так і відкривши шлях до легшого отримання іноземних позик Україною та українськими компаніями, і їх здешевлення (зниження відсоткових ставок).

 Вчора обсяг торгів «індексними» акціями на ринку заявок Української біржі дещо підріс в порівнянні з попереднім днем, але залишився, навіть в грошовому вираженні, набагато менше своїх середньоденних обсягів за останні півроку, рік та два.

На ринку заявок УБ вчора пройшли торги акціями лише чотирьох «не індексних» емітентів. Середи були помітними за обсягами були торги акціями двох емітентів: «Хмельницькобленерго» (зміна ціни акцій – мінус 50%, з 9,0 грн. за акцію до 4,5 грн.) та Нижньодніпровського трубопрокатного заводу зі зміною ціни – мінус 9% .

Світові ринки акцій мали вчора в цілому слабку динаміку.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,1%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 0,2%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, просів на суто символічні 0,04%.

Учасники світових фінансових ринків звертають увагу зустріч лідерів країн великої сімки, G-7, де, імовірно, домінуватиме тема світової торгівлі та протекціонізму.

А поміж тим, останнім часом драматичні події розгорнулись коло валют та облігацій країн, які розвиваються.

Аргентина вчора практично забезпечила себе фінансуванням МВФ на суму 50 млрд., по програмі Stand-By. Це найбільша за масштабом коштів така програма в історії Фонду. Програма триватиме 36 місяців – три роки. Власті країни ще мають надати економічний план МВФ, а Ради директорів Фонду схвалити програму. Аргентина була першою з країн, які розвиваються, яка отримала нещодавно проблеми зі своєю валютою. За рік курс аргентинського песо девальвував приблизно на 57%, з 16 песо за долар до 25. З 20 квітня 2018 до вчора (за півтора місяця) девальвація національної валюти Аргентини склала 24%.

Але цим, нажаль, список не закінчується. Пару тижнів тому центробанку Туреччини завдяки екстреним заходам, підняттям базової ставки в країні, вдалось стабілізувати і в останні тижні (з 23 травня) навіть на 9% укріпити курс турецької ліри, яка девальвувала по відношенню до долара США за рік до вчора на 28,5% (в піку 23 травня на 40%).

А зараз схожа проблема є і в Бразилії. Там центральним банк терміново відкриває валютні свопи з іншими країнами, що лякає інвесторів. Курс бразильського реалу з початку березня 2018 до вчора по відношенню до долара США ослаб на 19%, і процес девальвації бразильської валюти прискорився в останні дні.

На ці процеси ще й накладається ріст відсоткових ставок в США.

Все це спонукає глобальних (міжнародних) інвесторів до часткового продажу облігацій країн, які розвиваються. Їх ціни знижуються, а дохідності, відповідно, ростуть. Ця новина дуже неприємна для України, якій треба було б провести операцію «обміну» суверенних облігацій з коротким терміном погашення на більш «довгі» папери, як це було частково зроблено минулого року. Тобто, планувалось викупити з ринку облігації з погашенням в найближчий період і продати облігації з більш дальніми строками погашення – п’ять, десять років. Добре, що частково це було зроблено в минулому році, а холдинг МХП та ряд інших холдингових компаній України встигли здійснити такі операції по більшій частині своїх боргових паперів з коротким терміном погашення.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі, і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси помітно знизяться. Зранку фондовий індекс MSCI EM втрачає значимих 1,2%.

Зниження світових ринків акцій та проблеми з валютами та вартістю боргів країн, які розвиваються, додають до ситуації невизначеності на Українській біржі через санкції до програмного забезпечення, яким користуються торгівці на цьому майданчику. Хоча вчора, здавалось, в ціновому сенсі, крихітний місцевий український ринок акцій вже начебто «пережив» цю проблему і підріс після певної стабілізації по ряду позицій ще днем раніше. Здавалось, він міг в ціновому відношенні «рости» і далі. Тому, через це сполучення різних позитивних та негативних чинників, сьогодні місцевим трейдерам треба бути обачними і готовими до різних сценаріїв торгів.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 8 июня 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду