Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 03:31
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 22 июня 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1580,88-0,38%

Вчора індекс Української біржі знизився ще на 0,3%. Індекс ПФТС вчора підріс на 0,2%. Це при тому, що найбільш ліквідна акція з індексного кошику біржі ПФТС вчора помітно втратила в ціні. Це через методику розрахунку фондового індикатору і, в більшій мірі, як наслідок, викривлення-розходження через слабку ліквідність місцевого ринку акцій.

Цієї середи з «індексних» акцій, як і в два останні дні, на біржі ПФТС пройшли угоди по безадресним заявками лише з акціями «Центренерго» та «Райффайзен Банк Аваль». Ціна акцій банку по останній угоді не змінилась в порівнянні з попереднім торговим днем, а біржовий курс цих акцій вчора підріс на 1,7%. Ціна акцій «Центренерго» по останній угоді втратила помітні 2,3% (за два останні дні - 5,8%) в порівнянні зі значенням закриття попередньої торгової сесії. Біржовий курс акцій «Центренерго» вчора змінився менше – його втрата склала 1,7%.

Обсяг торгів цими двома «індексними» паперами на ПФТС по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС вчора склав 306 тисяч гривень (342 тисячі гривень в середу, 388 тис. – у вівторок і 300 тисяч гривень цього понеділка).

По безадресним заявкам на ПФТС вчора пройшли угоди з одним папером «не індексного» емітенту. Це знову були акції банку «Південний».

Світові ринки акцій вчора знову перейшли до зниження.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив 0,6%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на 0,9%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, просів ще на 1,2%. Нижче значення індексу MSCI EM останній раз було 28.09.2017,  майже вісім місяців назад.

Головна причина падіння індексу MSCI EM – зниження азійських акцій, країн, які розвиваються. Стратеги провідних світових брокерських домів на тижні дещо знизили свої прогнози стосовно росту азійських фондових ринків поза межами Японії посилаючись на ряд чинників: можливу торгову війну між США та Китаєм, підвищення ставок ФРС та зниження курсів національних валют, «незавершену» зустріч президента США Дональда Трампа та лідера Північної Кореї в Сінгапурі і, навіть, хакерські атаки на ряд бірж (як то фондова біржа в Кореї) по крипто валютам. Аналітики дають індивідуальні прогнози по кожній країні, та все ж в цілому загальний прогноз на поточний рік регіонального індексу від поточних рівнів залишається позитивним.

Для довідки: «торгівельна війна» - означає митні бар’єри, які негативно впливають на обсяг зовнішньої торгівлі країн. Зниження обсягу зовнішньої торгівлі означає зниження темпів росту світової економіки. Адже не всі товари можна виробити в рамках однієї країни, або ж їх собівартість буде високою чи вищою. Перше приведе до того, що у країни експортера в експортному секторі знизяться: виробництво та кількість робочих місць. А друге, в цілому по країні (за рідким виключенням) не компенсує перший чинник. Таким чином, в сумі по світу, як і по переважній більшості країн, вийде мінус. Хоча, від митних бар’єрів певна категорія працівників, як і виробництво, в певному захищеному секторі економіки і виграє.

Однак, що стосується США та Китаю, то є певне раціо. Адже створення високотехнологічних продуктів, нових ефективних медикаментів, тощо вимагає інтелекту, тривалого часу і витрат. Досить легко їх безоплатно чи дешево «запозичити» і створити подібні. Це – не тільки несправедливо, але й наносить матеріальну шкоду створенням нових технологій. І саме в цьому звинувать Китай Сполучені Штати.

Що стосується фондових індексів розвинутих країн, то їх вчорашнє зниження зумовлено двома чинниками. Перший, і здається головний, - технічний. Фондові індикатори знижувались від своїх локальних досить високих максимумів після тривалого і непоганого росту протягом певного часу. Другий – частково привід для зниження, частково об’єктивна реальність, – знову ж таки загроза торгівельної «війни» між США та Китаєм. На акції енергетичних компаній вчора також вплинуло зниження цін на нафту.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси слабко підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі, і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси несильно додадуть. Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає на 0,4%.

Таким чином, сьогодні зранку зовнішній фон для місцевого українського ринку акцій локально (по часу – на кілька днів) складається більше позитивний. Повторимо вчорашню тезу. На цей позитив помітно накладається досить непевна поведінка індексу країн, які розвиваються, MSCI EM та припинення торгів на Українській біржі в режимі безадресних заявок. Тому, сьогодні трейдерам місцевими акціями, як і в попередні дні, слід залишатись обережними. Хоча здається цінова динаміка на місцевих біржах вирівнюється.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 22 июня 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду