Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 06:01
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 4 июля 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1602,52+0,44%

Вчора індекс Української біржі знизився на 0,4%. Слід враховувати, що з 15.06.2018 року, після припинення торгів по безадресним заявкам на Української біржі, її індекс, індекс УБ, відображає зміну цін «індексних» акцій цієї біржі торговим днем раніше (тобто в даному випадку позавчора, цього понеділка). Індекс ПФТС вчора підріс на значимих 2,0%, імовірно, в першу чергу, за рахунок росту ціни акцій «Райффайзен банк Аваль».

Вчора на ПФТС торгова активність з акціями значно підвищилась. (Хоча, при цьому, слід визнати від досить невисокого рівня). Цього вівторка вперше за останні два тижні та два дні пройшли угоди по безадресним заявкам по всім п’яти емітентам, які торгувались до припинення торгів на Українській біржі.

Що стосується ліквідних «індексних» паперів. Ціна акцій «Райффайзен банк Аваль» по останній угоді додала 2 копійки перед часом складання переліку акціонерів для виплати дивідендів за 2017 рік, або на досить суттєві 6,3% і склала 0,34 гривні за акцію. Біржовий курс цих акцій вчора також суттєво зріс - на 3,7% до 0,3299 гривень за акцію. Ціна акцій «Центренерго» по останній угоді вчора знизилась на 0,9%, а біржовий курс цих паперів понизився на 1,9%. Акції «Укрнафти» від останньої угоди та біржового курсу на 27.06.2018 втратили 0,9%. (І по угоді і біржовий курс, оскільки були лише одна угода і вчора і перед цим з цими паперами.)

Вчора, вперше з понеділка позаминулого тижня, за майже два з половиною тижні, з 15.06.2016, дня припинення торгів на Українській біржі, на фондовій біржі ПФТС пройшли також угоди з «індексними» акціями «Донбасенерго» та «Турбоатому» (не входить до індексу ПФТС). По одній угоді з цими паперами цього вівторка  були проведені по безадресним заявкам. По акціям «Турбоатому» вчора був сформований їх біржовий курс. Біржовий курс не сформувався вчора по акціям «Донбасенерго».

Ціна акцій «Турбоатому» по останній угоді знизилась від відповідного значення зафіксованого в ході торгів на УБ 15.06.2018 (останній день торгів на цій біржі) на 2,7% до 14,06 гривень за акцію (з 14,45 гривень). Біржовий курс цих паперів вчора підріс зі значення в останній раз зафіксованого на Українській біржі, а саме 13.06.2018, 12,993 гривні за акцію, на 8,2% до природно (одна угода на ПФТС) тих же самих 14,06 гривень за цей цінний папір. Ціна акцій «Донбасенерго» по останній і єдиній вчора угоді на ПФТС в порівнянні з аналогічною ціною УБ від 15.06.2018 підросла на 2,1% до 24 гривень за акцію.

Вчора сума угод по безадресним заявкам двох «торгуємих» «індексних» акцій склала 488 тис. гривень, на 40% вище за середній обсяг торгів ними за останні два тижні до вчорашнього дня, включаючи й цей понеділок. Враховуючи торги ще трьома «індексними» акціями, загальний обсяг торгів цими паперами склав 593 тис. гривень – на 25%-30% нижче в грошовому вираженні, ніж середній обсяг торгів індексними паперами на УБ за останні півроку, рік та два.

По безадресній заявці на ПФТС вчора також відбулась одна угода, щоправда з зовсім малим обсягом, акціями ПАТ «АК Богдан Моторс», вперше теж за два з половиною тижні. І на Українській біржі торги цими паперами проходили з малими обсягами. Торгів акціями інших емітентів ні по безадресним заявкам, ні по адресним заявкам на ПФТС вчора не було.

Підбиваючи підсумок. Вчора на ПФТС в сенсі активності торгів акціями відбулись досить позитивні зрушення.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,5%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,8% (після втрати днем раніше тих же 0,8%), а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, мало змінився, просівши на незначні 0,15%, хоча вчора зранку азійські ринки помітно втрачали. По суті з 25.06.2018 індекси S&P 500 та STOXX 600, добре відображаючи узагальнену динаміку ринків США та Європи, мало змінились і мало змінювались щодня за цей період, день зростаючи, а наступний день знижуючись. Індекс STOXX 600 рухався в цей період взагалі чітко «в коридорі», додаючи в один день 0,7-0,8% і втрачаючи дуже близьку величину в  день наступний.

Свіжих значимих новин для світових ринків акцій вчора не було. За їх відсутності  оглядачі та учасники ринків продовжували обговорювати негативний вплив на світові ринки акцій теми загострення торгівельних відносин США з Китаєм та іншими торговими партнерами цієї країни, а також позитивну тему досить сильних економічних показників США в цьому році.

Цієї п’ятниці вступають в дію санкції США до імпортних товарів з Китаю на 34 мільярди доларів імпорту, суму доволі незначну в загальному обсязі торгового обороту двох країн. Також, імовірно, того ж дня або ж наступний понеділок вступлять в дію торгівельні санкції Китаю до імпортних товарів з США у відповідь. Учасники фінансового ринку США та й інших країн чекають в п’ятницю чергового місячного звіту по праці в США.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси слабко підростають, на європейські – слабко знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі, і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси, зовсім незначно втратять. Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується на незначні 0,3%.

Сьогодні зовнішній фонд (в сенсі торгів акціями на зовнішніх ринках і новин) для місцевого українського ринку акцій – практично нейтральний, чи зовсім слабко негативний.  Значимих свіжих новин для місцевого ринку акцій немає. Повторимо вчорашню тезу. Торгівцям, які ставлять на зміну місцевих українських фондових індексів слід тримати в умі дату складання переліку акціонерів для виплати дивідендів «Райффайзен Банк Аваль» - 03 липня 2018. Сьогодні, відповідно, ціна цих паперів має помітно просісти – на величину близьку до дивіденду на акцію. Знову повторимо вчорашню тезу. На інвестиції в акції банку – ця подія, імовірно, вплине несильно чи не вплине зовсім. Негативна зміна ціни цих цінних паперів для інвесторів компенсується дивідендами по ним. Сьогодні, однак, можливо, під впливом руху ціни акцій банку Аваль слід очікувати зниження фондових індексів України: Української біржі та індексу ПФТС. Однак, можливий варіант, коли таке зниження буде у великій мірі компенсовано ціновим рухом уверх інших «індексних» паперів місцевих фондових бірж.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 4 июля 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду