Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 13:41
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 12 июля 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1569,32-0,47%

Вчора індекс Української біржі очікувано знизився. А от індекс ПФТС несподівано зріс на 7,4%. Це очевидний «Вчора індекс Української біржі додав ще 0,3%. Індекс ПФТС підріс на 0,9%. Зміна цін «індексних» паперів за вчорашній день і самі ціни акцій на вчора представлені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс 11.07.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

гривень

зміна

гривень

зміна

Центренерго

14,44

-1,2%

-

-

Райффайзен Банк Аваль

0,29

0,0%

0,2912

0,0%

Укрнафта

106

1,9%

107,7333

3,6%

Донбасенерго

24,05

10,6%

24,05

8,9%


Вчора на ПФТС торгова активність в сегменті акцій залишилась вищою за активність на ПФТС у попередні тижні. Вчора обсяг угод по безадресним заявкам на ПФТС з «індексними» акціями ПФТС, як і з «індексними» акціями Української біржі, склав 621 тисячі гривень. Вчора сума угод по безадресним заявкам двох найбільш ліквідних місцевих акцій, «Центренерго» та «Райффайзен банк Аваль», склала 516 тисяч гривень, що суттєво вище за середнє значення за останні три тижні до вчорашнього дня.

Минулого дня, як і днем раніше, угод з «не індексними» акціями на фондовій біржі ПФТС зафіксовано не було.

Оршанський авіазавод по ремонту вертольотів типу Мі перейде у власність республіки Білорусь, повідомив президент цієї країни Лукашенко. Причина - слабкі показники виробництва. Завод частково належав «Мотор Січі», яка згідно з твердженнями президента Білорусі не виконала своїх інвестиційних зобов’язань. Неофіційно причиною невиконання зобов’язань називають збройний конфлікт на сході України та на цьому фоні проблеми постачанням комплектуючих до вертольотів на завод, що робило для «Мотор Січі» інвестиції недоцільними.

Вчора світові фондові ринки знижувались, перервавши своє зростання.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив 0,7%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, знизився на 1,3%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, опустився на 1,0%. Вчора основний китайський індекс, Shanghai Composite, втратив 1,8%.

Це вчорашнє зниження, імовірно, буде лише перервою в рості світових фондових індикаторів, росту, який, імовірно продовжиться ще десь тиждень, і який зумовлений вичерпанням продажів на світлових ринках акцій тиждень назад. Технічно такі речі виражаються в останні місяці через хвилі західних фондових індикаторів ріст-зниження-ріст, на інтервалах два тижня чи три тижні кожна фаза.

Причиною зниження фондових індексів за результатами вчорашніх торгів було оголошення адміністрації США нові торгові мита США до китайського імпорту на суму імпорту 200 млн. доларів США, які можуть вступити в силу 30 серпня. Ставка цих мит 10%. Ця тема затьмарила початок публікації дуже позитивної квартальної звітності американських корпорацій за другий квартал 2018 року.

А поміж тим варто ще раз згадати, що прибутки американських корпорацій зараз значно зросли в порівнянні з минулорічними за рахунок дуже суттєвого зниження ставки податку на прибуток компаній в США. Це дещо нормалізувало оцінку індексу S&P 500 по такій мірі (мірилу ціни), як коефіцієнт P/E по прогнозним прибуткам на рік вперед, Рис. 1. Значення коефіцієнта (червона крива), наблизилось до 16. На графіку лінії постійних P/E позначені голубим кольором з підписом значення.

Таке значне і, відверто кажучи, проблемне в довгостроковому плані стимулювання з точки зору стабільності державних фінансів США, долару США, обмеження можливостей по фіскальному маневру США в часи економічної кризи в країні, мало на увазі вирішити проблему слабкого росту економіки США в останні 10-15 років, що досить чітко видно, відображено в довгострокових темпах росту прибутків і доходів корпорацій США, Рис. 2. Цей графік дуже «близький» учасникам ринку акцій. Адже темпи росту корпоративних прибутків це одні з кількох ключових вихідних даних для оцінки цін акцій. Як видно з Рисунка 2 заходи дають в 2018 дати необхідний ефект. Корпоративні прибутки майже повернуться до значень, які визначаються минулим довгостроковим трендом. (Видно наближення синьої та червоної кривих то чорної прямої тонкої лінії цього минулого довгострокового тренду). Імовірно, проте, цей ефект буде відчуватись лише кілька років. Як видно з Рис. 3, дещо складного на перший погляд для сприйняття, ріст прибутків американських корпорацій в 2018 році по відношенню до 2017 очікується дуже значний – 23% (червона крива в правому кутку).

Вчора була опублікована ще одна новина, яка важлива не тільки з точки зору цін акцій, але й для них також. Індекс цін виробників, одна з мір інфляції, в США в червні зріс вище прогнозу. Ріст індексу склав 0,3% в порівнянні зі значення в травні при очікуваннях 0,2%. В порівнянні з червнем минулого року ріст інфляції по цінам виробників склав 3,4% в порівнянні з очікуваннями економістів 3,2% та показником минулого місяця 3,2%. Прискорений ріст цін виробників має відобразитись через невеликий час і прискоренні росту споживчих цін.

Такий ріст підтверджує очікування більшості серйозних учасників фондового ринку США стосовно підвищення базової ставки США в поточному році ще два рази, фактично один раз на квартал. Це негативно для цін акцій США, а також і інших країн. Це сприяє росту відсоткових ставок в США та в світі, а також за рахунок росту ставок в США та зміні ставлення до ризиків росту долара США в порівнянні з іншими валютами.

Ріст відсоткових ставок в США має безпосередній вплив на дохідність облігацій України, і в чистому вигляді негативний для нашої країни. Окрім цього він створює більше скептичне ставлення до інвестування в облігації та акції країн, які розвиваються, створює альтернативу для цих інвестицій – боргові інструменти США.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають. Про тренд зростаючий середньостроковий тренд на світових ринках акцій вже згадувалось вище. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі, і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси несильно зростуть. Зранку фондовий індекс MSCI EM, також підростає, додаючи 0,3%.

Через ріст на зовнішніх ринках акцій, сьогодні зовнішній фон для місцевого українського ринку акцій – локально позитивний. Однак, ціни місцевих акцій і місцеві фондові індикатори «відпрацьовують» ситуацію на зовнішніх фінансових ринках з часовим лагом. День в день, після припинення торгів на Українській біржі, вони вже не відслідковують, що відбувається в світі, зберігаючи при цьому сильний зв'язок зі світовими ринками акцій на триваліших інтервалах. Ситуація на минулому тижні була позитивна. Досить імовірно вона залишиться такою ще п’ять торгових днів. З точки зору торгів на кожний день зараз по причинам загаданим на початку параграфа досить важко передбачити результати торгів на ПФТС. Але на тижневому інтервалі, імовірно, торги на місцевих біржах будуть позитивні.

Рис. 1

Рис. 2

Рис. 3


·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 12 июля 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду