Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 16:30
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 13 июля 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1577,94+0,55%

Вчора індекс Української біржі знизився на 0,5%. Індекс ПФТС цього четверга майже не змінився, додавши суто символічні 0,02%. Зміна цін «індексних» паперів за вчорашній день і самі ціни акцій на вчора представлені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс 12.07.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

гривень

зміна

гривень

зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,28

-3,4%

0,2832

-2,7%

Центренерго

14,5

0,4%

14,7442

-0,1%

Укрнафта

108

1,9%

108

0,2%

Донбасенерго

24,49

1,8%

24,3978

1,4%

Індексна акція УБ:

Турбоатом

14,1

0,7%

14,1

0,7%

Вчора на ПФТС торгова активність в сегменті акцій залишилась вищою за активність на ПФТС у попередні тижні. Цього четверга був другий день з моменту припинення торгів на Українській біржі, коли були угоди на ПФТС по всім п’яти індексним акціям УБ, з якими зараз можна проводити угоди і перший день за тривалий період коли по всім цим цінним паперам сформувався біржовий курс.

Вчора обсяг угод по безадресним заявкам на ПФТС з «індексними» акціями Української біржі склав 680 тисячі гривень, ПФТС - 623 тисячі гривень; двох найбільш ліквідних місцевих акцій, «Центренерго» та «Райффайзен банк Аваль» - 537 тисяч гривень. Нагадаємо, що середній в день обсяг угод по безадресним заявкам з індексними паперами на Українській біржі в останні два роки усереднений за півроку в основному був в діапазоні 780-840 тисяч гривень.

Минулого дня, як і днем раніше, угод з «не індексними» акціями на фондовій біржі ПФТС зафіксовано не було.

Вчора НБУ підвищив облікову ставку на 0,5% до 17,5%. Банк очікує прискорення інфляції в Україні в другому півріччі через збільшення тарифів на газ та вартості пов’язаних з цим послуг. Рішення підвищити ставку було прийняте з метою «повернути інфляцію у межі цільового діапазону у 2019 році».

Національний банк знизив оцінку можливого випуску Мінфіном єврооблігацій до $1,5 млрд. з $2,5 млрд. через затягування переговорів з МВФ та погіршення ситуації на ринках капіталу в сегменті облігацій країн, які розвиваються. Відповідно був погіршений прогноз по міжнародним резервам України на період 2018-2020 приблизно на $1,0 млрд.. НБУ сподівається на отримання траншу МВФ в поточному році, а також коштів від Світового банку та макрофінансової допомоги ЄС.

Згідно з повідомленнями інформагенцій «Центренерго» збирається імпортувати через морські порти 1,5 мільйони тонн вугілля в період з вересня 2018 по травень 2019 року. Компанія розмістила оголошення про конкурс с закупівлі послуг на транспортування вугілля з портів України в цій кількості і в ці строки.

Кілька співробітників «Турбоатому» подали в суд, вимагаючи признати недійсними рішення зборів акціонерів по виплаті 75% чистого прибутку підприємства за 2017 рік у вигляді дивідендів. Підприємство дійсно потребує інвестицій. Згідно з даними звітності підприємства знос основних засобів «Турбоатому» в кінці минулого року після їх переоцінки складав 77%, а велика сума дивідендів може привести й до «вимивання» обігових коштів підприємства. «Турбоатом» суттєво погіршив фінансові показники в порівнянні з 2013 роком через практично припинення виробництва продукції, яка експортувалась в Росію, та значене зменшення продукції, яка вироблялась для реконструкції українських ТЕС через брак коштів у українських енергокомпаній. Чисельність персоналу «Турбоатому» з 2013 року зменшилась з 5,8 до 3,5 тисяч працівників, а середній вік персоналу підприємства помітно зріс. Такі дані звітності «Турбоатому».

Вчора світові фондові ринки зростали.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 0,9% повністю ліквідувавши зниження попереднього торгового дня, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, додав 0,8%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підвищився на 0,5%.

Позавчорашнє зниження на світових ринках акцій, викликане оголошенням про нові санкції США стосовно китайського імпорту, імовірно, було лише перервою в рості світових фондових індикаторів, росту, який, імовірно продовжиться ще десь тиждень, а може й більше.

Вчора американський фондовий індекс високотехнологічних компаній Nasdaq закінчив торги на історичному максимумі, багато в чому завдяки акціям Facebook, Amazon, Microsoft та Alphabet. Акції перших двох компаній, закінчили торги на своїх історичних максимумах, дві другі вчора досягли в ході торгів своїх історичних середньоденних максимумів. Учасники фондового ринку США вчора більше звертали увагу на фінансову звітність американських корпорацій, ніж на торгівельну суперечку США та Китаю. Хоча, вчорашній ріст фондових індексів країни більше зумовлений технічними-психологічними факторами, описаними в двох попередніх оглядах.

З точки зору фундаментальних новин, варто звернути увагу на дані по споживчій інфляції в США, опубліковані вчора (індексу споживчих цін, ІПЦ). Ріст склав 0,1% місяць до місяця, нижче прогнозів економістів у 0,2%. Проте ріст базової інфляції (без урахування дуже змінних цін на продукти харчування та паливо-енергію) склав 0,2% місяць до місяця, співпавши з очікуваннями економістів, та 2,9% рік до року, також на рівні очікувань. Ринки акцій не відреагували на новину, проте була реакції зі сторони валют – укріплення долара США.

До слова. Опублікований позавчора індекс цін виробників, одна з мір інфляції, в США в червні зріс вище прогнозу. Прискорений ріст цін виробників має відобразитись через місяць-два і в прискоренні росту споживчих цін.

Ріст інфляції зараз більше негативний для цін акцій США, а також і цін акцій інших країн. Це, незважаючи на те, що він сприяє росту прибутків американських корпорацій (позитивний чинник). Але він сприяє росту відсоткових ставок в США та в світі, що зараз більш важливо, а також за рахунок росту відсоткових ставок в США, росту їх в усьому світі та росту долара США в порівнянні з іншими валютами.

Ріст відсоткових ставок в США має безпосередній вплив на дохідність облігацій України, і в чистому вигляді негативний для нашої країни. Окрім цього він створює більше скептичне ставлення до інвестування в облігації та акції країн, які розвиваються, створює альтернативу для цих інвестицій, боргові інструменти США.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають. Про зростаючий середньостроковий тренд на світових ринках акцій вже згадувалось вище. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі, і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси зростуть. Зранку фондовий індекс MSCI EM, також підростає, додаючи 0,5%.

Через ріст на зовнішніх ринках акцій, сьогодні зовнішній фон для місцевого українського ринку акцій – локально позитивний. Ситуація на зовнішніх ринках минулому тижні також була позитивна. Досить імовірно вона залишиться такою ще десь п’ять торгових днів, а може й більше. З точки зору торгів на кожний день зараз досить важко передбачити результати торгів на ПФТС. Але на тижневому інтервалі, під впливом зовнішніх ринків акцій, імовірно, торги на місцевих фондових біржах в сегменті акцій будуть позитивні. Також все ж, думається, що сьогодні торги акціями на біржі ПФТС також закінчаться позитивно, як позитивною сьогодні буде і зміна індексу Української біржі.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 13 июля 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду