Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 20:01
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 3 октября 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1652,11+0,31%

Вчора індекс Української біржі знизився на 0,7%, а індекс ПФТС втратив 0,2%. Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями цього вівторка на фондовій біржі ПФТС і самі ціни акцій за результатами вчорашніх торгів наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акції які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 02.10.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

гривень

зміна

гривень

зміна

Центренерго

15,26

0,8%

15,2827

1,0%

Райффайзен Банк Аваль

0,3269

0,4%

0,3258

0,8%

Донбасенерго

26,7

6,2%

-

-

Укрнафта

109,5

-3,1%

-

-

Індекс Української біржі

Турбоатом

13,90

3,0%

-

-

Вчора обсяг торгів по безадресним заявкам «індексними» акціями на біржі ПФТС склав в грошовому вираженні: Української біржі - 812 тисяч гривень, біржі ПФТС - 809 тисяч гривень. Це близько до середньоденних обсягів торгів «індексними» акціями бірж по безадресним заявкам за останні пару місяців.

Обсяги торгів «індексними» акціями по адресним заявкам обох бірж вчора склали  в грошовому еквіваленті 479 тисяч гривень.

Також вчора на біржі ПФТС зафіксовані адресні угоди з акціями «Фармака» та Сумського заводу «Насосенергомаш» на загальну суму 214 тисяч гривень.

Загальний обсяг угод з акціями на біржі ПФТС цього вівторка склав в грошовому  еквіваленті 1 мільйон 505 тисячі гривень.

З початку року «Укрнафта» виплатила 1,1 млрд. простроченої податкової заборгованості, повідомила вчора прес-служба компанії. На кінець третього кварталу поточного року компанія оцінює суму своєї простроченої податкової заборгованості у 10,7 млрд. грн..

Іншою важливою новиною для фінансового сектору України стала інформація прем’єр-міністра нашої країни про начебто успішний хід переговорів з МВФ.

Незважаючи на це, Мінфін підняв ставку відсікання по 9-и місячним доларовим ОВДП, які розміщувались у вівторок до 7% (середньозважена за результатами вчорашнього аукціону склала 6,82%). Ставка по 3-и місячним ОВДП в гривні була піднята з 18,5% до 19,0%. Ставка по 6-и та 12-и місячним ОВДП в національній валюті залишилась на рівні 18,5%. Підвищення ставок дало змогу Міністерству фінансів України в рази збільшити залучення коштів до держбюджету, в порівнянні з залученими мізерними коштами на кількох попередніх аукціонах.

Новина негативна з точки зору фінансової стабільності в Україні, оскільки підвищує вартість державних запозичень. Однак, вона очікувана, враховуючи слабкі залучення на попередніх аукціонах, збільшення відсоткових ставок у світі, включаючи євро бонди України, збільшені ризики для українських боргових паперів, враховуючи великі погашення держави НБУ, держаних банків в наступному році та те, що 2019 рік є роком президентських та парламентських виборів в Україні. Слід бути чесним – непросто інвестувати в доларові ОВДП з погашенням 19 червня 2019 року, знаючи графік погашень зовнішніх зобов’язань, за відсутності домовленості з МВФ та іншими кредиторами та напередодні виборів.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 просів на зовсім незначних 0,04%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 0,5%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM знизився на значимих 1,25%. Американський вузький індекс Dow Jones вчора оновив свій історичний максимум.

Зараз індекси STOXX 600 та MSCI EM знижуються від своїх недавніх локальних піків і станом на кінець вчорашнього дня перебувають відповідно на 1,15% та 1,7% нижче них. В той же час, індекс S&P 500 в період зниження індексів STOXX 600 та MSCI EM ще й підростав і перебуває лише на 0,25% нижче свого недавнього історичного максимуму.

Зараз утворилась дуже велика різниця між високою оцінкою фондового ринку США та ринків акцій Європи та світу, набагато більша за історичну. Це дає підстави окремим фахівцям ринку США рекомендувати інвестувати в європейські та інші світові фондові ринки. Вони стверджують, що у 100% випадків різниця в оцінках вирівнювалась. Можливо, вирівнювання в оцінка буде не за рік чи два, кажуть вони, але за два-три чи трохи більше – так точно. На це, як правило, слідує досить єхидне зауваження, що 100% - це вірно, але різниця в оцінках значно зменшується не завжди за рахунок росту більш дешевших ринків, але й нерідко досить суттєвого зниження більш дорогих. Тим більше, кажуть скептики, на це варто звернути увагу, тому що зараз оцінка фондового ринку США дуже висока. Оптимісти погоджуючись з фактом високої оцінки акцій в США і можливості зниження цін американських акцій (обидві сторони, як видно, відразу погоджуються з очевидним) в той же час наводять знову аргумент історично десятки разів підтверджений, що висока оцінка не означає, що ціна акцій ще трохи не виросте на річному інтервалі, бодай на 1,5-2%. А це, разом з 2% дивідендної дохідності більше, ніж дають зараз облігації – 3%. Зараз же ще для невеликого росту цін акцій США на річному інтервалі є непогані підстави. Повертаючись же до порівняння ринкових оцінок акцій в США та за межами країни, можна рекомендувати більше інвестувати в європейські та інші світові ринки акцій. Ось така логіка оптимістів і частково аргументи скептиків.

Ця згадана чітка диспозиція і наведена логіка диктує поведінку інвесторів та поведінку ринків акцій в світі на інтервалах більших, ніж день чи пару тижнів. Це важливо для розуміння загальної ситуації на ринках акцій в світі, чи, скажімо, навіть дуже важливо.

З позицій факторів-новин, які впливають в короткій перспективі на світові ринки акцій зараз є два: нова (чи стара модифікована) тристороння торгівельна угода між США Канадою та Мексикою, позитивний чинник, перш для цін акцій в США, та проблемний бюджет Італії з відносно великими витратами і, відповідно збільшеним дефіцитом бюджету. Останнє може досить негативно позначитись на італійських банках, які обтяжені місцевими державними облігаціями. Чинник більше негативний для європейських акцій.

Як повідомляють інформаційні агенції та фінансові термінали Італія готова на компроміси, що державного бюджету, тобто. на менші витрати. Зберігши дефіцит бюджету у 2,4% ВВП на 2019 рік уряд країни готовий зменшивши його з цієї цифри 2,4% до 2,2% та 2% в наступні за 2019 два роки, 2020 та 2021.

Проте в поточному негативному русі акцій є й інший важливий та сильний чинник - технічний фактор, згаданий вище. Це досягнення фондовими індексами певних локальних максимумів, за чим має слідувати, і вже має місце негативна корекція. Так працюють фінансові ринки, і, особливо, ринки акцій.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси підростають, на європейські – переважно зростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів німецький фондовий індекс DAX додасть. Зранку фондовий індекс MSCI EM практично не змінюється.

Таким чином, зовнішній фон для місцевого українського ринку акцій сьогодні – нейтральний – слабко позитивний. Найбільш імовірним сценарієм торгів акціями в Україні на сьогодні видається несильна зміна цін місцевих акцій, дещо більш імовірно, трохи в плюс.



сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 3 октября 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду