Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 08:40
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 4 октября 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1669,75+1,07%

Вчора індекс Української біржі підріс на 0,3%, а індекс ПФТС додав помітних 1,25%. Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями цієї середи на фондовій біржі ПФТС і самі ціни акцій за результатами вчорашніх торгів наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акції які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 03.10.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

гривень

зміна

гривень

зміна

Центренерго

15,57

2,0%

15,6569

2,4%

Райффайзен Банк Аваль

0,330

0,9%

0,328

0,7%

Донбасенерго

26,5

-0,7%

-

-

Укрнафта

110

0,5%

113,7193

0,6%

Вчора обсяг торгів по безадресним заявкам «індексними» акціями УБ та ПФТС на фондовій біржі ПФТС склав в грошовому вираженні 1 мільйон 559 тисяч гривень. Це майже вдвічі більше за середньоденні обсягів торгів «індексними» акціями бірж по безадресним заявкам за останні пару місяців.

Тому причиною, дуже імовірно, є затвердження вчора Кабінетом Міністрів умов продажу державного пакета акцій енергогенеруючої компанії «Центренерго» у розмірі 78,289% статутного капіталу, або 289 205 117 штук акцій. Початкова ціна пакету затверджена в сумі 5 984,992 млн. гривень, тобто 20,69 грн. за 1 акцію, як і рекомендував радник з приватизації компанії. Разом з цим Кабмін затвердив додаткові умови приватизації «Центренерго», вимоги по роботі інвестора після його вступу у права власності на акції компанії, які не мають ніяких незвичайних складових.

Імовірно, через цей факт і ціна акцій «Центренерго» вчора підросла більш, ніж на 2%.

Також вчора на біржі ПФТС зафіксовані дві адресні угоди з акціями «індексної» «Укрнафти» та не індексного «Прикарпаттяобленерго» на загальну суму 203 тисячі гривень.

Інших, крім новини по «Центренерго», свіжих значимих суто місцевих новин для фінансового ринку України станом на сьогоднішній ранок немає.

Світові ринки акцій.

Вчора  світові ринки акцій переважно несильно (чи слабко) підростали, широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на зовсім незначні 0,04%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,5%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM зріс на 0,2%.

Американський вузький індекс акцій Dow Jones вчора, додавши 0,2%, знову оновив свій історичний максимум.

Індекс S&P 500 по значенням закриття перебуває лише на 0,18% свого недавнього історичного максимуму.

Важливим є те, що вчора дохідність державних облігацій США зросла на фоні звіту по праці незалежної ADP до нових багаторічних максимумів. Дохідність 10-и річних державних облігацій США зросла до відмітки 3,225%, найвищого рівня за сім років, а саме з липня 2011. Дохідність 30-и річних державних бондів США досягла значення 3,387%, найвищого з вересня 2014, а 2-о річних - 2,893% найвищого значення з кінця липня 2008.

Ця новина в чистому вигляді негативна для України, оскільки зростання державних облігацій США збільшує вартість позичок для нашої держави та інших українських емітентів та зменшує попит на українські єврооблігації.

Також зростання дохідностей американських облігацій є негативним чинником для ринку акцій США та й акцій в світі. Проте протилежним фактором виступають гарні свіжі макроекономічні дані по американській економіці, які сприяють росту цін акцій.

Як зазначалось вище, звіт ADP виявився хорошим. Приватний сектор США у вересні створив 230 тис. нових робочих місць. Це суттєво більше, ніж в попередньому місяці, 183 тисячі та найвище значення з весни поточного року.

Іншою позитивною новиною для ринків став ріст індексу ISM США у секторі послуг - до найвищого значення з часу його створення в 2008 році.

На фоні гарних макроекономічних новин помітно виріс індекс долара США.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські індекси суттєво знижуються; на європейські фондові індекси переважно помітно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів німецький фондовий індекс DAX досить помітно втратить. Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується на суттєвих 1,8%.

Серед причин ранішньої доволі негативної динаміки на ринку акцій цього ранку бачаться дві: ріст відсоткових ставок в США та технічний фактор – досягнення фондовими індексами США максимумів і тепер вже продовження зниження ринків акцій Європи та ринків акцій країн, які розвиваються в цілому від їх не таких давніх локальних максимумів.

Таким чином, динаміка на зовнішніх ринках акцій для місцевого українського ринку акцій сьогодні створює однозначно суттєвий негативний фон. Однак, цей негативний фон стикається з суттєвим позитивним фактором – згаданою вище новиною по «Центренерго», яка створює бажання учасників місцевого ринку акцій придбати ці цінні папери. На фоні зіткнення цих досить сильних протилежних чинників сьогодні видається складним передбачити перебіг та фінальний результат торгів на ПФТС. 


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 4 октября 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду