Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 07:08
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 5 октября 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1669,750%

Вчора індекс Української біржі підріс на 1,1%, з денним лагом по відношенню до індексу ПФТС, і відображаючи зміни цін акцій днем раніше. Однак, значення зараз більше має технічна картина фондового індикатору УБ, який прямує з 24 вересня різко вгору. Індекс ПФТС вчора додав 0,2%. Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями цього четверга на фондовій біржі ПФТС і самі ціни акцій за результатами вчорашніх торгів наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акції які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 04.10.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

гривень

зміна

гривень

зміна

Центренерго

15,7

0,8%

15,8168

1,0%

Райффайзен Банк Аваль

0,3282

-0,5%

0,3279

0,0%

Індекс ПФТС

Укртелеком

0,135

0,0%

-

-

Вчора на фондовій біржі ПФТС обсяг торгів по безадресним заявкам «індексними» акціями УБ склав в грошовому вираженні 510 тисяч гривень, біржі ПФТС- 516 тисяч гривень. Це скромніше, ніж в останні торгові дні і менше за середньоденні обсягів торгів «індексними» акціями бірж по безадресним заявкам в останні пару місяців.

На біржі ПФТС були укладені цього четверга чотири РЕПО угоди з акціями «Донбасенерго» на загальну суму 2 мільйони 650 тисяч гривень та дві РЕПО угоди з акціями «Укрнафти» на суму 347 тисяч гривень. Також була зареєстрована одна адресна угода з акціями «Дніпрообленерго» на невелику суму та одна зовсім крихітна угода по безадресній заявці з акціями інвестиційного фонду.

Ось і все, що стосується вчорашніх торгів акціями на біржі ПФТС.

Проект фінплану «Турбоатому» на 2019 рік передбачає ріст чистого прибутку підприємства на 5% порівняно з 2018 роком до 798 млн. грн.. Про це вчора повідомив в.о. голови Фонду держмайна України Віталій Трубаров. Чистий дохід «Турбоатому» має зрости в 2019 більш, ніж на 183 млн. грн., або на 7% більше показника 2018 року (2 618 млн. грн. – розраховано), а частка експортної продукції скласти 37,6%. Очікується зростання собівартості, що, перш за все пов’язано з ростом ціни на матеріали. Також планується суттєве підвищення заробітної плати на підприємстві.

Згадані планові показники чистого прибутку та доходу та зміни невисокі. Однак, «Турбоатом» раніше, в попередні роки, відрізнявся консервативним плануванням і в більшості випадків суттєво перевиконував план. Підприємство в останні роки суттєво зменшило фінансові показники при їх перерахунку у валюту через значне зменшення виробництва продукції на експорт, частки експортних продажів, внаслідок фактично припинення співробітництва з Росією внаслідок свідомої, умисної і цілеспрямованої політики керівництва Росії по блокуванню поставок продукції з України. Також, внаслідок бойових дій на Сході України і, відповідно, значне зменшення фінансових можливостей підприємств українського енергосектору, відбулось зменшення замовлень і зі сторони українських підприємств. Зараз ситуація з місцевими замовленнями виправляється.

Вчора керівник «ДТЕКу» Максим Тимченко підтвердив кілька разів раніше озвучену холдингом тезу про те, що «ДТЕК» не буде приймати участь в приватизації «Центренерго». Він відмовився детально коментувати оцінку вартості компанії «Центренерго» радником з її приватизації.

Інших свіжих значимих новин-рушіїв для динаміки на фондовому ринку України  станом на сьогоднішній ранок немає. Однак, вчора були опубліковані цікаві оцінки Всесвітнього банку по економіці України її перспективам і невикористаним поки що можливостям, а також огляд стрес-тестів проведених НБУ провідних банків нашої країни. Останні показали, що банківська система України є зараз в цілому стійкою до шоків.

Світові ринки акцій.

Вчора світові ринки акцій досить суттєво знижувались, широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив 0,8%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився ще більше – на 1,1%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, як пишуть іноді в таких випадках в пресі, «обвалився» на 2,4%.

Головною причиною такого зниження оглядачі називають продовження росту відсоткових ставок в США. Про цей чинник детально писалось в попередньому огляді. Вчора ж дохідність 10-и річних облігацій США оновила свій 7-и річний максимум і досягала значення 3,232% на початку торгів в США і закінчила день на відмітці 3,187%.

Повторимо внаслідок значимості дві вчорашні тези.

Ріст відсоткових ставок в США в чистому вигляді негативний для України, оскільки зростання дохідностей державних облігацій США, а за ними й інших боргових паперів збільшує вартість позичок для нашої держави та інших українських емітентів та зменшує попит на українські єврооблігації.

Також зростання дохідностей американських облігацій є негативним чинником для ринку акцій США та й акцій в світі. Проте в цьому випадку протилежним фактором виступають гарні дані по американській економіці, які сприяють росту цін акцій.

Іншим чинником зниження фондових індексів в світі є технічний – досягнення ними локальних максимумів певний час назад.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські індекси слабко підростають; на європейські фондові індекси торгуються різноспрямовано. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів німецький фондовий індекс DAX на відкритті мало зміниться, можливо, дуже слабко знизиться. Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується ще на 0,6%.

Взагалі-то сьогодні світові ринки акцій можуть взяти паузу в зниженні.

Таким чином, зовнішній фон для місцевого українського ринку акцій сьогодні нейтральний. Залишається позитивний чинник хорошої стартової ціни при приватизації «Центренерго». Однак його значення поступово буде зменшуватись. Адже успіх тендеру по приватизації компанії учасниками місцевого ринку акцій до кінця не зрозумілий. На цьому фоні імовірною видається несильна в середньому зміна ціна індексних акцій на ПФТС цієї п’ятниці.



сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 5 октября 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду