Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 14:19
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 9 октября 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1678,080%

Вчора індекс Української біржі підріс на 0,5%. Нагадаємо, що минулої п’ятниці індекс ПФТС теж підріс на 0,5%, а в зміні індексу УБ після припинення торгів на ринку заявок є затримка на один торговий день. Та вчора індекс ПФТС теж і знову підріс на 0,5%. Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями минулого дня на фондовій біржі ПФТС і самі ціни акцій за результатами торгів цього понеділка наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акції які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 08.10.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

гривень

зміна

Центренерго

15,97

0,8%

15,9104

0,7%

Райффайзен Банк Аваль

0,329

0,2%

0,3305

0,9%

Донбасенерго

27,95

0,9%

27,9728

1,0%

Укрнафта

114,5

4,1%

114,5

0,7%

Вчора обсяг торгів по безадресним заявкам «індексними» акціями УБ та ПФТС склав в грошовому вираженні 457 тисяч гривень. Це майже вдвічі менше середньоденного обсягу торгів по безадресним заявкам «індексними» акціями за останні місяці.

Проте на ПФТС вчора «пройшли» відносно великі обсяги адресних угод з акціями «Донбасенерго», «Укрнафти» та «Центренерго» - на загальну суму 1 мільйон 738 тисяч гривень. Левову частку цього обсягу склала одна адресна угода з акціями «Донбасенерго» на суму 1 мільйон 398 тисяч гривень.

Крім цього, на біржі ПФТС вчора було  зафіксовано ще дві крихітні угоди по безадресним заявкам з акціями двох інвестиційних фондів.

Міжнародний валютний фонд оновив свій макроекономічний прогноз по Україні на 2018 рік та найближчі п’ять років (він це зробив для всіх країн світу). Прогноз опублікований сьогодні. Таке оновлення глобальних економічних прогнозів робиться МВФ два рази на рік: в квітні та жовтні. Протягом року можливі і часті уточнення прогнозу по окремим країнам. Як правило такі уточнення робляться літом та взимку.

МВФ підняв прогноз росту реального ВВП України в 2018 році з 3,2% до 3,5%, але знизив прогнози темпів росту економіки нашої країни на наступні два роки: 2019 та 2020, відповідно з 3,3% до 2,7% та з 4% до 3,3%.

Слід поставити це зниження прогнозів по Україні в контекст. МВФ знизив прогноз росту всього світового ВВП на 0,2% в 2018 та 2019 році до 3,7% порівняно з квітневим прогнозом, так само, як і знизив обсяги світової торгівлі. Обидва прогнози було знижено на фоні «торгових війн». Фонд зберіг прогноз росту двох найбільших економік світу, США та Китаю на цей рік, відповідно, 2,9% та 6,6%, проте помітно погіршив прогноз їх росту на наступний рік до 2,5% та 6,2%, повідомивши, що сповільнення економічного росту тепер прогнозується в наступному році більше, ніж очікувалось раніше.

Перегляд прогнозу темпів економічного зростання для країн, які розвиваються був більш радикальним, ніж в середньому по світу та для економічно розвинутих країн.

Додатковим чинником для прискорення економічного росту України в цьому році є хороший ріст споживчого попиту в нашій країні. Сповільнення темпів росту в наступному році очікується через вичерпання цього чинника в цьому році («перенесення» росту на рік раніше). Так заявляв Національний банк (не МВФ), який в 2018 вже оновлював свої прогнози на найближчий період (роки) і планує ще раз це зробити в кінці жовтня. В останні роки прогнози МВФ по Україні робляться в контакті з місцевими фахівцями.

Ця новина по прогнозам МВФ досить важлива для розуміння ситуації на перспективу, враховуючи також, що публікується ціла серія даних, а не тільки дані по зміні ВВП. Однак, сама новина має дуже слабкий вплив на динаміку місцевого фондового ринку в короткій перспективі. (Поза всяким сумнівом сповільнення світового економічного росту та економічного росту в Україні в 2019 та 2020 матиме помітний вплив на фінансові ринки в світі та нашій країні в перспективі року-двох).

Свіжих же значимих суто українських новин-рушіїв для динаміки на фондовому ринку України в короткому періоді станом на сьогоднішній ранок немає.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 мало змінився, підсівши на зовсім незначні 0,04%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив ще значимі 1,1% і, на жаль, оновив свій останній локальний мінімум, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, опустився ще на 0,5% і знову оновив свій більш, ніж річний мінімум.

В останній раз нижче значення індикатору MSCI EM бачили 19.05.2017, майже півтора року назад. Однак, зниження цього індексу відбулось за рахунок азійських акцій, які мають велику вагу. Європейський індекс MSCI EM Eastern Europe Ex RU, акцій компаній великої та середньої капіталізації без Росії, знаходиться зараз трохи вище своїх недавніх локальних мінімумів вересня, на 6,7% вище локального мінімуму червня 2018 та на 2,7% вище своєї «полиці» середини поточного року. Іншими словами, хоча цей набагато ближчий до нашого ринку індикатор і знизився, знизився він незначно.

Знову, на превеликий жаль, підросла дохідність державних облігацій США. Дохідність 10-и річних паперів на закритті склала вже 3,25%. Новина «в чисту» негативна для фінансового ринку України (в першу чергу боргового) та фінансової стабільності в Україні.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси несильно знижуються, а на європейські індекси торгуються різноспрямовано, більше позитивно, більше зростаючи. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів німецький фондовий індекс DAX слабко підросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується на незначну 0,1%. (Зниження індексу MSCI EM за рік складає 9,8%, проте, як вже згадувалось вище, що для нашого регіону, Eastern Europe Ex RU, картина зовсім інша, набагато більш позитивна).

Таким чином, зовнішній фон для місцевого українського ринку акцій сьогодні нейтральний. (Новину по свіжому прогнозу МВФ ігноруємо – на короткому інтервалі вона нічого не змінює). Все той же позитивний чинник хорошої стартової ціни при приватизації «Центренерго» ще залишається. І, як видно, з динаміки цін акцій на місцевому фондовому ринку, а також зміни місцевих фондових індексів в останній півроку, зараз український ринок акцій слабко реагує на зовнішній фактор. Всьому причина, видається його слабка ліквідність, як і відносно невелика динаміка цін східноєвропейських акцій останнім часом і їх зведеного індексу MSCI EM Eastern Europe Ex RU. На цьому фоні імовірною видається несильна в середньому зміна ціна індексних акцій на ПФТС цього вівторка, можливо, більше з позитивною складовою.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 9 октября 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду