Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 10:05
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 11 октября 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 1710+1,9%

Вчора індекс Української біржі не змінився, а індекс ПФТС зріс на незначну 0,1%. Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями минулого дня на фондовій біржі ПФТС і самі ціни акцій за результатами вчорашніх торгів наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акції які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 10.10.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

гривень

зміна

Центренерго

16,1

0,8%

16,1369

0,5%

Райффайзен Банк Аваль

0,3284

0,2%

0,3287

0,2%

Укрнафта

114,5

0,0%

-

-

Вчора обсяг торгів по безадресним заявкам «індексними» акціями Української біржі та  біржі ПФТС склав в грошовому вираженні 757 тисяч гривень – на рівні лише трохи меншому за середньоденний за останні пару місяців.

Крім цього, на фондовій біржі ПФТС вчора також була зафіксовані: одна невелика адресна угода з акціями «Укрнафти», помітна за обсягом угода по безадресним заявкам з акціями машинобудівного заводу «Світло шахтаря» та ще дві невеликі угоди по безадресним заявкам з акціями двох інвестиційних фондів.

Ось і все, що стосується торгів акціями минулого дня на ПФТС.

У січні-вересні 2018 року найбільша нафтовидобувна компанія "Укрнафта" збільшила видобуток нафти на 3,5% до 1 077 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом 2017 року, повідомила вчора прес-служба компанії.

Новина слабко позитивна і очікувана. В минулому році були зупинки на ряді родовищ "Укрнафти" через не продовження Держгеонадрами дії ліцензій компанії на видобуток на цих родовищах. В 2017 році "Укрнафта" у великій мірі через це скоротила видобуток нафти на 9,2%.

Інших свіжих значимих суто українських новин-рушіїв для динаміки на фондовому ринку України в короткому періоді станом на сьогоднішній ранок немає на відміну від новин на світових ринках акцій.

Світові фондові ринки. Якщо сказати, що світові ринки акцій вчора в другій половині дня по Україні знижувались, то це буде явно скромна і занижена оцінка. Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 просто обвалився на 3,3%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 різко знизився на 1,8% і суттєво, скажімо так, оновив свій локальний мінімум, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, опустився ще на 0,8% і знову оновив свій більш, ніж річний мінімум.

Імовірна причина зниження – перспектива росту відсоткових ставок в США.

Що стосується європейських ринків акцій і, особливо ринків країн, які розвиваються, наприклад їх зведеного індексу MSCI EM, то вчора їх спасло від зниження більш раннє закриття торгів. Індекс MSCI EM вчора «витягли» акції азійських компаній. Торги на ринках Азії, в тому числі і на ринках акцій, закінчуються вранці по Україні. Сьогодні зранку індикатор MSCI EM втрачає вже більше 3,2%.

Наприклад вчора зведений доларовий індекс компаній великої та середньої капіталізації Східної Європи без Росії, MSCI EM Eastern Europe Ex RU, знизився на 1,8%. Це відбулось, щоправда, після його відскоку попереднього дня на 0,9% на траєкторії плавного зниження з локального максимуму 27.09.2018. Якщо взяти індекс компанії великої капіталізації Східної Європи (з дуже значною часткою компаній Росії), MSCI EM Eastern Europe, то він вчора знизився на 1,25%. Днем раніше цей індекс не зростав. Індекс MSCI EM Eastern Europe сильно «викривляється» зміною цін на нафту, і, відповідно зміною цін акцій крупних російських компаній, які незалежно від сектору, залежать від цін на нафту – невеликий каламбур.

Вчора прозвучали дуже різкі слова на адресу голови Федеральної резервної системи США, ФРС, центробанку країни від президента США Дональда Трампа. Той двічі при різних обставинах жорстко покритикував політику ФРС підвищення базової відсоткової ставки в США, і в першому випадку назвав голову ФРС, Джерома Павелла (якого сам призначив) не сповна розуму. При другій оказії він продовжив свій різкий критичний коментар уже більше відносно всієї ФРС. Критика Дональда Трампа була у великій мірі зумовлена дуже різкою і сильною негативною динамікою ринку акцій США.

Ці м’яко кажучи критичні слова Дональда Трампа прокоментували вчора президент одного з провідних комерційних банків США JP Morgan та директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард. Вони абсолютно не погодились з оцінкою роботи ФРС та особистості її діючого голови, як і керівництва ФРС в цілому, висловлені президентом США.

Керівник банку JP Morgan сказав, що рішення ФРС відносно збільшення ставок в поточній ситуації економічного зростання в США і повної зайнятості на ринку праці цієї країни є адекватними, правильними, а президенту США слід було б відмовитись від таких своїх публічних висловлювань.

Крістін Лагард на щорічній зустрічі МВФ на Балі, Індонезія, відповідаючи на запитання сказала, що Джером Павелл аж ніяк не асоціюється в її уяві з людиною не сповна розуму. Вона твердо сказала ФРС приймає свої рішення дуже відповідально, виважено, з урахуванням всіх існуючих обставин і чітко і дуже добре доносить їх до громадськості. МВФ же аж ніяк не збирається через значну негативну корекцію на ринках акцій змінювати свій доволі позитивний погляд на ріст світової економіки. Пані Лагард повідомила, що на думку Фонду світова економіка могла б зростати швидше аби не торгівельні суперечки.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси сильно знижуються, продовжуючи свій вчорашній сильний негативний рух. По ходу дня,   однак, можна очікувати вирівнювання ф’ючерсів на фондові індекси США, а потім і самих індексів і цін американських акцій. Що стосується ф’ючерсів на європейські індекси таке вирівнювання вже відбулось і вони втрачають зараз набагато менше. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів німецький фондовий індекс DAX, який здавалось мав би втратити на відкритті 2% втрачає лише трохи більше 1%. Зранку фондовий індекс MSCI EM, як вже зазначалось вище, втрачає 3,2-3,3%.  

Що ж стосується сьогодні фондової Азії, то тут фондовий індекс Китаю Shanghai Composite зараз на момент написання огляду, втрачає майже 6%, Японії (це розвинута країна і не має стосунку до індексу MSCI EM – 4%.

На цьому сильно негативному зовнішньому фоні в сенсі зміни цін акцій на світових фондових ринках (не більш об’єктивної реальності - економіки чи прибутків корпорацій) важко очікувати, що місцевий українських крихітний фондовий ринок залишиться в стороні від негативних змін. Однак, враховуючи його певну ізольованість, слабкі його зміни останнім часом, місяцями, через дуже низьку ліквідність та його «прагнення зростати» через наміри учасників цього ринку і певні місцеві новини, сьогоднішнє досить ймовірне зниження цін місцевих акцій бачиться (у випадку такого зниження) доволі поміркованим.

сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 11 октября 2018
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуПадение
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду