Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 22:10
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 22 октября 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1719,67-0,67%

Минулої п’ятниці індекс Української біржі додав 0,6%, а індекс ПФТС знизився на незначну 0,1%. Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями минулої п’ятниці на фондовій біржі ПФТС і самі ціни акцій за результатами торгів того дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акції які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 19.10.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

гривень

зміна

Центренерго

17,26

-1,0%

17,3075

0,1%

Райффайзен Банк Аваль

0,3341

-0,1%

0,3338

0,4%

Укрнафта

115

-0,9%

115

-0,4%

Індекс Української біржі

Турбоатом

13,5

1,1%

-

-

Минулої п’ятниці обсяг торгів по безадресним заявкам «індексними» акціями Української біржі на фондовій біржі ПФТС склав в грошовому вираженні 733 тисячі гривень, самої біржі ПФТС - 720 тисяч гривень. Це дещо менше за середньоденний обсяг торгів «індексними» паперами цих бірж в останні пару місяців.

Того дня на ПФТС також були зафіксовані крупні за обсягом угоди адресні угоди з акціями «Центренерго», «Райффайзен Банк Аваль» та Укранфти» на загальну суму 1 мільйон 193 тисячі гривень та по одній невеликій за обсягом угоді по безадресним заявкам з акціями «Дніпрообленерго» та одного інвестиційного фонду.

Українські фінансові новини.

Ключові новини стосуються співробітництва України з Міжнародним валютним фондом і, можливістю наступного отримання пов’язаного з цим зовнішнього боргового фінансування нашої країни та компаній України.

Україна та Міжнародний валютний фонд домовилися про нову програму Stand by. Про це сказано в повідомленні прес-служби МФВ, опублікованій увечері в минулу п’ятницю.

"Співробітники Міжнародного валютного фонду (МВФ) і українська влада досягли угоди про економічну політику щодо нової 14-місячної угоди Stand by (SBA). Нова SBA замінить угоду в рамках Розширеного фонду (EFF), затверджену в березні 2015 року, і закінчиться в березні 2019 року", - сказано в ньому.

Сума нової програми – приблизно 3,9 млрд. доларів США.

У повідомленні сказано, що досягнута угода відображає зобов'язання МВФ продовжувати допомагати Україні в досягненні більш сильного, стійкого і всеосяжного економічного зростання.

Угода підлягає затвердженню і схваленню Виконавчою радою МВФ.

Розгляд радою Фонду очікується в кінці 2018 року після прийняття Верховною Радою України державного бюджету на майбутній рік в другому читанні відповідно до рекомендацій МВФ і збільшення тарифів на газ та опалення в домашніх господарствах.

Новина виключно позитивна для фінансового ринку України, оскільки співробітництво з МВФ зараз є ключовим для фінансової стабільності в нашій країні. Через значну затримку з траншем МВФ, який йде в резерви НБУ, Україна поки також не отримала запланованого в державному бюджеті значного зовнішнього фінансування, що до сьогодні створило істотні складнощі для фінансування видаткової частини державного бюджету, в тому числі, і значні ризики обслуговування та своєчасного повернення державного боргу країни.

На новину по продовження співпраці України та МВФ вже позитивно відреагували єврооблігації України, дохідність яких знизилась, а ціни, відповідно, зросли.

Нова програма МВФ для України також відкриє шлях до отримання фінансування державного бюджету під гарантії Світового банку на суму 800 млн. доларів США та першого траншу макрофінансової допомоги від ЄС на суму 500 млн. євро.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначає, що Україна без співпраці з міжнародними партнерами опиниться на порозі дефолту.

Ціни на газ для населення зростуть з листопада на 23,5% до 8 550 гривень/тис. куб. м.. Про це повідомив минулої п’ятниці прем’єр-міністр країни Володимир Гройсман на засіданні Кабінету Міністрів. Про це, по його словами, все ж вдалось домовитись неймовірними зусиллями з Міжнародним валютним фондом. Величина підвищення тарифу, таким чином, відносно незначна, що важливо для великої частини населення країни з точки зору уникнення оформлення субсидій, а також збалансування через менші субсидії видаткової частини державного бюджету країни. Ціни на тепло можуть зрости в грудні.

Днем раніше Верховна Рада України схвалила державний бюджет України 2019 в першому читанні. Новина також досить позитивна з точки зору продовження співробітництва України з МВФ. Однак, МВФ ще очікує результатів другого читання.

Україна не відмовилась по плану отримання зовнішнього фінансування у 2 мільярди доларів США, яке було заплановано отримати в першому півріччі 2018 року, заявила увечері минулого четверга в.о. міністра фінансів України Оксана Маркарова. Розглядаються, як плани залучення коштів МФО, так і розміщення єврооблігацій. Якщо в зазначеному обсязі коштів отримати не вдасться, то за її словами будуть внесені певні зміни в державний бюджет, щоб зберегти плановий дефіцит бюджету. Зовнішнє фінансування залежить від позиції Міжнародного валютного фонду по Україні.

Так само НАК «Нафтогаз» очікує домовленості уряду з МВФ для випуску та розміщення єврооблігацій. Про це заявив голова правління компанії Андрій Коболєв.

Що стосується іншого важливого для фондового ринку України, то тут учасникам місцевого ринку акцій варто готуватись до публікації квартальної звітності ключових місцевих емітентів за третій квартал 2018 року, яка, можливо буду частково опублікована вже на цьому тижні.

До слова. Опублікована звітність компанії «Кернел», Україна за 2018 фінансовий рік, який у компанії закінчується 30 червня 2018 року. Компанія збільшила дохід на 10% порівняно з попереднім фінансовим роком до 2 мільярдів 403 мільйонів доларів США, скоротила величину EBITDA на 30,3% до 222,5 млн. доларів США і чистий прибуток в 3,4 рази до 52,1 млн. доларів США. Великі зміни показників компанії пов’язані, перш за все з великим придбанням компанії в минулому році, що має дати поштовх подальшому розвитку її бізнесу, а також пов’язаним з цим фінансуванням.

Світові ринки акцій.

Минулої п’ятниці світові ринки акцій мало змінювались, широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив суто символічні 0,04% після зниження попереднього дня на 1,4%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 просів на 0,1%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, закінчив останній торговий день минулого тижня з символічним плюсом у 0,06%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають; на американські – слабко, на європейські – сильніше. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів німецький фондовий індекс DAX додасть. Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає на 0,9%. Суттєво зростає фондовий індекс Китаю (+3,8%) на фоні підтримки росту економіки країни Народним банком Китаю, центральним банком цієї країни. НБК зменшив норму обов’язкового резервування по коштам клієнтів після виходу даних по певному сповільненню темпів росту економіки Китаю в минулому кварталі.

На цих позитивних українських новинах та позитивному зовнішньому фоні від місцевого українського фондового ринку сьогодні можна очікувати, скоріше за все, невеликого росту. Помітним стримуючим фактором для зростання місцевого фондового ринку сьогодні є суттєвий ріст цін місцевих акцій в попередні тижні.

сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 22 октября 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду