Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 17:08
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 5 декабря 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1793,69+0,4%

Вчора індекс Української біржі підріс на 2,2%. Індекс ПФТС минулого дня знизився на 0,3%.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів «індексними» акціями на фондовій біржі ПФТС і самі ціни цих акцій за результатами торгової сесії минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 04.12.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

гривень

Зміна

Центренерго

17,41

-0,6%

17,5034

-0,7%

Райффайзен Банк Аваль

0,3514

0,3%

0,351

0,3%

Донбасенерго

31,2

-0,2%

31,2

-0,1%

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС склав в грошовому вираженні 371 тисячу гривень. Це  приблизно в два рази менше за середньоденний обсяг торгів «індексними» паперами українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС за останні три-чотири місяці.

Минулого дня на фондовій біржі ПФТС пройшли угоди по безадресним заявкам з акціями банку «Південний», «АК Богдан Моторс» та одного інвестиційного фонду.

Також вчора на цій біржі з невеликим обсягом були зафіксовані угоди по адресним заявкам: з акціями «Укрнафти», «Донбасенерго» та Крюківського вагонобудівного заводу.

Українських новин, які були б значимими для фінансового сектору країни, за вчора та станом на сьогоднішній ранок – немає.

Світові фондові ринки.

Саме тут вчора увечері сформувались негарні новини.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 буквально «провалився» на 3,2% після росту попереднього торгового дня на 1,1%. Зниження індикатору цього вівторка нижче 200 своєї ковзної середньої спровокувало додатковий розпродаж акцій інвестиційними фондами, які базуються на чисельних алгоритмах («автоматичні» фонди). Вузький індекс США Dow Jones вчора втратив майже 800 пунктів, 3,1%.

Ринки Європи повноцінно не застали вчорашнього падіння фондових індексів США. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 минулого дня втратив 0,7%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, просів на 0,3%.

Технічна картина, яка зараз сформувалась в індексі S&P 500 після свіжого попереднього росту від локального мінімуму досягнутого 23.11.2018 та потужного вчорашнього зниження, дуже сильно нагадує попередню, яка сформувалась в період з 29 жовтня 2018 по 19-20 листопада. Подібні вчорашньому ми бачили сильні зниження індексу S&P500 не так давно: 20.11.2018, 12.11.2018, а до цього 10.10.2018 та 11.10.2018.

Якщо говорити про природу зниження цін акцій в США, то це, в першу чергу, очікуване суттєве сповільнення темпів росту американської економіки в 2019. Далі в тому числі і через згаданий тільки-но чинник, очікуване значне сповільнення темпів росту корпоративних прибутків. До цього додається очікуваний ріст витрат корпорацій США, в першу чергу, на робочу силу та фінансових витрат (виплат по відсоткам), які внесуть додатковий вклад у сповільнення росту корпоративних прибутків. І тут же, про що зараз не так часто згадують щоб не сіяти додаткової паніки, присутній ще один дуже важливий фактор. Це все ще досить і досить висока поточна оцінка фондового ринку США.

Багато кого лякає більш пласка крива дохідності державних облігацій США, яка може через певний час набути оберненого характеру з дохідностями на «короткому» кінці кривої 2-о річних паперів вищими за дохідність на «довгому кінці», в першу чергу, 10-и річних державних боргових паперів США. Саме через це вчора найбільше від зниження постраждали акції банків. Адже банки, зазвичай позичають більш «короткі» гроші, а дають кредити більш «довгі».

Багато чи більшість фахівців вважає, що острахи, страхи учасників ринку акцій на сьогодні перебільшені і все в найближчих півроку буде відносно добре. Якщо ж звичайно учасники американського ринку акцій не будуть діяти нераціонально, в даному випадку з занадто сильним острахом. А це можливо.

Фахівці вказують на те, що ринки акцій країн, які розвиваються, (ця категорія включає й Україну) мають на найближчі 18 місяців значні переваги перед ринком акцій США: більш стабільний ріст економіки, очікуваний ріст цін на сировинні товари, і значно меншу, навіть невисоку (навіть з урахуванням традиційного дисконту) поточну ринкову оцінку. Однак їх сильному зростанню може завадити традиційно висока кореляція з фондовим ринком США і острахи інвесторів.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси помітно зростають додаючи майже 0,5%, а на європейські – знижуються приблизно на величину до 1%, вирівнюючи зміни в фондових індексах Європи та США за два дні, з сьогоднішнім днем включно. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX, після початку торгів втратить близько 1%. Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується на 1,3%.

На цьому доволі негативному зовнішньому фоні та за відсутності свіжих значимих для місцевого фінансового сектору українських новин, ціни акцій, які торгуються на місцевих біржах, сьогодні, скоріше за все, в середньому дещо знизяться. Зниження, ймовірно, якщо воно відбудеться, буде не сильним. Вузький місцевий ринок акцій виручають: скорий тендер з продажу контрольного пакету акцій «Центренерго», висока фактична та очікувана дивідендна дохідність акцій «Райффайзен Банк Аваль» та дуже, по цілому ряду мір, низька поточна ринкова оцінка акцій «Донбасенерго» та «Укрнафти». Тобто, є досить сильні підтримуючи ціну фактори у акцій всіх основних місцевих емітентів.  


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 5 декабря 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду