Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 23:24
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 7 декабря 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1793,690%

Вчора індекс ПФТС всупереч різко негативній динаміці практично на всіх основних світових фондових біржах, підріс на 0,2%.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів «індексними» акціями на фондовій біржі ПФТС і самі ціни цих акцій за результатами торгової сесії минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 06.12.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

гривень

Зміна

Центренерго

17,3

1,0%

17,2958

0,4%

Райффайзен Банк Аваль

0,349

-0,3%

0,3494

-0,3%

Донбасенерго

31,35

0,5%

31,35

0,5%

Турбоатом

13,5

-0,4%

-

-

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС склав в грошовому вираженні 442 тисячі гривень. Це   помітно менше за середньоденний обсяг торгів «індексними» паперами українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС за останні три-чотири місяці.

Минулого дня на фондовій біржі ПФТС пройшли угоди по безадресним заявкам з акціями банку «Південний».

Також вчора на ПФТС були зафіксовані угоди по адресним заявкам: з акціями «Центренерго» та шахтоуправління «Покровське».

Значимих для фінансового сектору нашої країни новин за вчора та станом на сьогоднішній ранок немає.

Світові фондові ринки.

Вчора на них відновилось значне зниження, яке почалось 4 грудня.

Однак, не дивлячись на це, все ж цього четверга американським фондовим індикаторам вдалось відновити свої великі втрати початку вчорашньої торгової сесії. Вузький фондовий індекс Dow Jones, який в першій половині вчорашньої торгової сесії знижувався на дуже значних 780 пунктів, закінчив торги минулого дня з втратою лише 79 пунктів. Аналогічно, широкий фондовий індекс США S&P 500, який знижувався по ходу торгів більш, ніж 1,8% закінчив вчорашні торги з мінусом лише у 0,15%. Такий от дивовижний розворот.

Фондові ж біржі Європи і, природно, Азії не застали цього драматичного «повернення». Вчора широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, як часто кажуть в таких випадках, просто «провалився»  на значні 3,3% після втрати 1,2% днем раніше та 0,7% 04 грудня. Зараз цей фондовий індикатор перебуває на своєму дворічному мінімумі (кінця листопада – початку грудня 2016). Як пишуть оглядачі, вчорашнє зниження індексу STOXX 600 стало його найбільшим денним зниженням після Brexit.

Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора втратив ще 2,3% після своїх «мінус 1,2%» попереднього торгового дня.

Багато хто називає основним приводом для вчорашньої негативної динаміки на ринках акцій арешт фінансового директора і дочки засновника дуже відомої  і крупного китайського виробника електроніки, компанії Huawei у Ванкувері, Канада по запиту американців. Компанію і особисто її фінансового директора звинувачують у продажі електронного обладнання Ірану в обхід санкцій, коли ті діяли.

Інші фахівці, коментуючи вчорашні події на фондових біржах, посилаються на можливу алгоритмічну торгівлю (тобто за участі лише комп’ютерів і без втручання людини), яка зараз складає 80% всіх угод з акціями та похідними на акції в США. Об’єднана американська біржа ф’ючерсів, CME Group, вчора вночі помітила дуже великі обсяги угод з ф’ючерсами на індекси та акції на біржі і кілька разів переривала торги. Приводом для спрацьовування частини алгоритмів на продаж, на думку багатьох могла стати та ж новина про арешт одного з керівників Huawei.

Чинником для зростання фондових індексів США в другій половині дня за місцевим часом (східним, східного побережжя) стала інформація про те, що ФРС на грудневому засіданні, на якому буде знову підвищена базова ставка ФРС США, може просигналізувати по свою готовність зробити паузу в циклі підвищенні ставок в першій половині 2019 року.

Тим не менш, якщо подивитись на технічну картину, наприклад, в індексі S&P 500, то складається доволі тверда впевненість в тому, що зниження на американському ринку акцій найближчими днями продовжиться. Картина є дуже подібною до двох недавніх попередніх різких зростань та знижень цього фондового індикатору, але незавершеною в циклі зниження.

З фундаментальної точки зору загрози, які приводять до такої волатильності на світових ринках акцій, нікуди не поділись. Це очікування значного сповільнення темпів росту американської економіки і корпоративних прибутків, загроза торгової війни між США та Китаєм, загрози більш високих відсоткових ставок в США, ще висока поточна оцінка ряду ринків акцій і т.п..

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси помітно знижуються, втрачаючи 0,5-0,6%, на європейські фондові індекси, навпаки суттєво зростають (+1,2-1,3%), вирівнюючи таким чином зміну фондових індикаторів в двох регіонах за два дні. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX, відразу після офіційного початку торгів підросте десь на 1%. Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає на 0,4%.

Місцевий український фондовий ринок на вдивовижку ізольований від цих перипетій на світових ринках акцій 2018 року та особливо волатильності останніх місяців. Важко сказати – це добре чи погано. Є дві причини цієї ізоляції. Перша – низька поточна оцінка місцевого ринку акцій та сильні чинники, які підтримують ціни акцій практично всіх основних місцевих емітентів. Другий чинник – це дуже низька ліквідність місцевого ринку акцій. На ньому зараз торгують практично одні професіонали і невелика їх кількість за свій рахунок чи по замовленням клієнтів. А ті клієнти майже всі схильні до прийняття великих ризиків і теж мають чималий досвід роботи на ринках акцій. Тому торгівля на місцевому фондовому ринку позбавлена емоційного компонента, який присутній на великих чи просто більших фондових ринках.

Враховуючи, що торгівля на місцевому ринку акцій зараз набула такого собі характеру відносно слабких коливань коло певних цінових величин, сьогодні не варто очікувати значних змін цін акцій основних місцевих емітентів. Хіба що якась несподівана новина, наприклад стосовно приватизації «Центренерго», не перерве цей заколисуючий рух.

сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 7 декабря 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду